Μέσα στην άνοδο του ελληνικού Me Too, δεν ανακαλύψαμε μόνο τους θύτες της καλλιτεχνικής σκηνής, που επί χρόνια χρησιμοποιούσαν την εξουσία τους, για να κακοποιούν λεκτικά, ψυχολογικά και σεξουαλικά. Ανακαλύψαμε και εκείνους που τους δίνουν free pass για ό,τι έκαναν. Προσοχή, όχι εκείνους που δεν πιστεύουν τα θύματα, αλλά εκείνους που τα πιστεύουν, αλλά δεν θεωρούν αυτό που έγινε και τόσο σημαντικό. Ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους φαίνεται ότι βρίσκεται και η Βάνα Μπάρμπα.  

Πριν μερικές μέρες, μίλησε στις κάμερες πολλών εκπομπών, ανάμεσά τους και αυτή του Ευτυχείτε της Κατερίνας Καινούργιου. Η ερώτηση που έγινε στην ηθοποιό είναι αν ετοιμάζει κάτι θεατρικά ή τηλεοπτικά. Η απάντησή της ήταν ότι θα ήθελε να κάνει κάτι στο θέατρο και σκέφτεται να χτυπήσει την πόρτα του Γιώργου Κιμούλη. Οι λόγοι; Το πόσο μεγάλος ηθοποιός είναι, ότι η ίδια είναι αντισυμβατική και ότι μερικές κακές στιγμές δεν αναιρούν την ιστορία κάποιου. Μάλιστα, σημείωσε στο τέλος ότι το ίδιο ισχύει και για τον Πέτρο Φιλιππίδη.  

Συγκεκριμένα, η Βάνα Μπάρμπα δήλωσε: “Θέλω να κάνω θέατρο, αλλά να σάς πω κάτι; Δεν ξέρω πώς θα το κάνω. Θέλω να κάνω. Ετοιμάζω μία παράσταση. Θέλω πάρα πολύ, μου λείπει. Θα χτύπαγα την πόρτα του Κιμούλη ξανά, ξέρετε. Εγώ είμαι και λίγο αντισυμβατική”. 

Στη συνέχεια, συμπλήρωσε απαντώντας στο αν θα συνεργαζόταν μαζί του με όλα αυτά που ακούγονται: “Σοβαρολογείτε; Μιλάτε για έναν τόσο μεγάλο ηθοποιό; Για έναν άνθρωπο που ήταν πρότυπο για όλους μας και είναι; Τι είναι αυτά που λέτε; Κάποιες κακές στιγμές δεν αναιρούν την ιστορία κάποιων ανθρώπων. Σας παρακαλώ πολύ. Θα ήταν μεγάλη μου τιμή αν μπορούσα να κάνω και να μάθω κάτι μαζί του. Και ο Πέτρος ο Φιλιππίδης επίσης”. 

Οι “κακές στιγμές” του Γιώργου Κιμούλη και του Πέτρου Φιλιππίδη

Να θυμίσουμε τι ακριβώς κατηγορίες έχουν δεχτεί οι δύο αναφερόμενοι ηθοποιοί. Για τον Γιώργο Κιμούλη, πρώτα η Ζέτα Δούκα βγήκε και μίλησε για την ψυχολογική και λεκτική βία που είχε δεχτεί από αυτόν στη διάρκεια συνεργασίας τους. Μετέπειτα άρχισαν να βγαίνουν κι άλλοι ηθοποιοί να επιβεβαιώσουν την κακοποιητική του συμπεριφορά, είτε ως μάρτυρες είτε ως επίσης θύματά του. Όσο για τον Πέτρο Φιλιππίδη έχουν γίνει εναντίον του καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης, με γνωστά ονόματα θυμάτων του, αυτά της Πηνελόπης Αναστασοπούλου, της Άννας Μαρίας Παπαχαραλάμπους και της Λένας Δροσάκη. Μάλιστα, γνωρίζουμε ότι εκκρεμούν εναντίον του και κατηγορίες για βιασμό και απόπειρες βιασμού.  

Βάσει, λοιπόν, των παραπάνω και της δήλωσης της Βάνας Μπάρμπα, μάς έχουν δημιουργηθεί κάποιες απορίες. Αποτελούν ο ψυχικός τραυματισμός ανθρώπων και η σεξουαλική κακοποίηση απλά κακές στιγμές; Είναι αντισυμβατικό να συνεργαζόμαστε και να επαινούμε θύτες τέτοιων συμπεριφορών; Αρκεί το (υποκειμενικό) ταλέντο κάποιου, για να θεωρήσουμε την καλλιτεχνική του υπόσταση σημαντικότερη των προβληματικών και επικίνδυνων πράξεων του;  

Αν ρωτάτε εμάς, η απάντηση σε όλα είναι όχι, χωρίς πολλές σκέψεις. Αν πεις “ναι” ή ακόμα και “ίσως” γίνεσαι ένα με όσους τόσα χρόνια ξέπλεναν και επέτρεπαν τέτοιες συμπεριφορές. Και με όσους έκαναν πολλά από τα θύματα να φοβούνται ή να θεωρούν άσκοπο να μιλήσουν. Με άλλα λόγια, τα “ναι” και τα “ίσως” στις παραπάνω ερωτήσεις είναι τουλάχιστον επικίνδυνα. 

Και για να προσθέσουμε ακόμα ένα ερώτημα. Ως πότε άτομα με δημόσιο λόγο, θα χρησιμοποιούν το βήμα που τους δίνεται, ώστε διασπείρουν επικίνδυνες απόψεις, απλά για να το παίξουν αντισυμβατικοί; Ειδικά όταν κανένας δεν τους ζητάει την γνώμη τους για το συγκεκριμένο θέμα (μην ξεχνάς ότι η αρχική ερώτηση ήταν για τα επαγγελματικά σχέδια της ηθοποιού). Ελπίζουμε η απάντηση σε αυτή την ερώτηση να είναι τουλάχιστον “όχι για πολύ ακόμα”.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!