Όταν ακούς πως μία ταινία είναι “critically acclaimed” ή ότι είναι υποψήφια για ένα βραβείο, συνήθως το πρώτο πράγμα που κάνεις, είναι να την βάλεις στην λίστα με αυτές που πρέπει οπωσδήποτε να δεις. Οι κριτικοί τις εκθειάζουν, ο κοινωνικός σου κύκλος ισχυρίζεται ότι τους άλλαξαν την ζωή, πολλές από αυτές αντέχουν το τεστ του χρόνου και πλέον θεωρούνται ‘κλασικές’, με ένα τεράστιο following να τις λατρεύει. Μερικές φορές όμως, όλο αυτό το overselling σε κάνει να απογοητεύεσαι όταν τελικά την δεις, αφήνοντάς σου ένα συναίσθημα απογοήτευσης και νεύρων. Έχοντας αυτό ως σημείο αναφοράς, αναρωτηθήκαμε, “Ποιες ταινίες θεωρούνται κλασικές, αλλά κάποιοι τις μισούν;” Ρωτήσαμε λοιπόν τον κόσμο και ακούσαμε πράγματα που μας σόκαραν. Ιδού οι απαντήσεις τους.

1. The Notebook (2004)

“Είναι σαν όλες τις άλλες ρομαντικές ταινίες του Hollywood. Προσπαθούν να κάνουν τον Ryan Gosling ίνδαλμα και παρουσιάζουν την Rachel McAdams ως την τέλεια ηρωίδα αισθηματικής ταινίας: Needy, ξεσπά τον πόνο της στην μαμά της και παρατάει το ‘καλό’ παιδί για τον άλλον. Κάπου έλεος!”

– Πηνελόπη

2. Mamma Mia! (2008)

Donna Sheridan (MERYL STREEP) has a mother-daughter chat with Sophie (AMANDA SEYFRIED) in the musical romantic comedy ?Mamma Mia!?

“Δεν το αντέχω καθόλου. Δεν μπορώ τα τραγούδια του, δεν μπορώ την πλοκή του και οι ηθοποιοί μου φαίνονται αδιάφοροι. Γενικά σαν ταινία είναι αδιάφορη και δεν καταλαβαίνω γιατί έγινε τόσο viral που βγήκε και δεύτερη.”

– Μαριάννα

3. La La Land (2016)

© Lionsgate

“Δεν μου άρεσε, επειδή το love story είναι μέτριο, όπως και το σενάριό του. Υπερεκτιμημένη και η απόδοση των ηθοποιών. Το μόνο που αξίζει είναι η χρωματική του παλέτα και η μουσική. Όλα τα υπόλοιπα 0/10.”

– Δήμητρα

4. Amelie (2001)

©
UGC-Fox Distribution

“Ωραία πλάνα και ωραία σκηνοθεσία. Οι ηθοποιοί είναι εξαιρετικοί. Δυστυχώς όμως, είναι γλυκανάλατη. Υπερβολικά γλυκανάλατη θα έλεγα.”

– Μαρία

5. Titanic (1997)

© James Cameron, Titanic, 1997

“Πέραν του ότι δεν με άγγιξε καθόλου, δε θα μιλήσει κανείς για το ότι η Rose είναι στυγνή δολοφόνος; Όχι μόνο δεν έκανε χώρο στον Jack να καθίσει πάνω στην πόρτα, αλλά του ξεκόλλησε και δάχτυλα από πάνω της. Κάθε φορά που θυμάμαι αυτήν την σκηνή, θέλω να χτυπήσω τον κεφάλι μου στον τοίχο.”

– Γιώργος

6. Mean Girls (2004)

©Paramount/Courtesy Everett Collection

“Πριν κοιμηθώ, έβλεπα να κάνουν bullying στην Lindsey Lohan. Όταν ξύπνησα, έκανε αυτή. Με τόσες αναφορές που βλέπω παντού, θεωρούσα ότι είναι μία αξιόλογη ταινία, αλλά όχι. Είναι ένα ακόμη highschool drama.”

– Νίκος

7. Karate Kid (1984)

©COLUMBIA PICTURES

“Θέλετε να μου πείτε δηλαδή ότι είναι τόσο εύκολο να μάθεις καράτε; Μόνο και μόνο από τα τόσα χρόνια που πλένω κατσαρόλες, θα πρέπει να είμαι απίστευτος στο ‘wax on, wax off’. Για να μην αναφέρω το πόσο προβλέψιμη είναι.”

– Μάκης

8. Τhe Terminator (1984)

©Orion Pictures

“Αν εξαιρέσεις τις ατάκες του Schwarzenegger, όλη η ταινία είναι η απόλυτη μετριότητα. Πολλά από τα σκηνικά με τις εκρήξεις και τα αίματα αποτελούν πολλή βαβούρα για το τίποτα. Απορώ πως έχει cult following…”

– Ιωάννα

9. North by Northwest (1959)

© 1959 Metro-Goldwyn-Mayer Inc.

“Από τις πιο βαρετές κατασκοπευτικές ταινίες που έχουν γυριστεί. Μου πήρε τρία βράδια και ένα μεσημέρι να την τελειώσω, γιατί με έπαιρνε ο ύπνος. Καμία σχέση η ένταση που χτίζει σε άλλες ταινίες του [ο Alfred Hitchcock], όπως στο Rear Window. Γιατί έχει τόσο καλές κριτικές, δε θα καταλάβω ποτέ.”

– Κωνσταντίνα