Βρέθηκα ένα από τα αγαπημένα ελληνικά Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού στον ξενώνα Αύγουστος στην Αγία Μαρίνα Αττικής. Στον κατάφυτο κήπο του βρήκα εκτός από δυόσμο, ρίγανη και θυμάρι, άφθονη φρέσκια μέντα, ένα μυρωδικό που δεν το βρίσκω εύκολα στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς μου ή στην λαϊκή αγορά. Στον μανάβη της περιοχής βρήκα και υπέροχα κολοκυθάκια, οπότε η ιδέα να φτιάξω ένα πιάτο ζυμαρικών με αυτά τα υλικά, ήρθε από μόνη της.
Προτίμησα πένες ολικής άλεσης και στο παιχνίδι έβαλα λεμόνι, και φέτα. Το αποτέλεσμα ήταν υπερβολικά ανταποδοτικό από μόνο του, πόσο μάλλον που το απολαύσαμε στην καταπράσινη αυλή με θέα την θάλασσα. Παίρνει μόνο 20 λεπτά για να το ετοιμάσει κανείς και τρώγεται σε πολύ λιγότερα. Να πώς γίνεται:
Υλικά για 4-5 άτομα:
- 1 πακέτο πένες ολικής άλεσης
- 10-12 κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες
- 1 κρεμμύδι κομμένο σε φετάκια
- 2 κλωναράκια φρέσκια μέντας ή δυόσμου
- Χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι και λίγο ξύσμα
- 60-80γρ φέτα σκληρή
- 4-5 κουταλιές σούπας αγνό παρθένο ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Τεμαχίζουμε το κρεμμύδι και τα κολοκυθάκια και βάζουμε το νερό για το ζυμαρικό να βράσει.
Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι να κάψει και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι ώσπου να γυαλίσει κάπως και προσθέτουμε τις ροδέλες των κολοκυθιών.
Ρίχνουμε το αλάτι και την πάστα στο νερό που βράζει.
Γυρίζουμε τα κολοκυθάκια στο τηγάνι για 4-5 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Όταν πάρουν να ροδίζουν κάπως και όχι να τηγανιστούν κανονικά, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα και τη κομμένη φρέσκια μέντα ή τον δυόσμο.
Κατόπιν προσθέτουμε μια κουτάλα νερό από την βράση του ζυμαρικού και σκεπάζουμε το τηγάνι μας αφού αλατίσουμε. Δεν θέλουμε δυνατή φωτιά και ελέγχουμε να μην παραβράσουν τα κολοκυθάκια μας. Θα είναι έτοιμα όταν θα έχουν γίνει al dente και θα έχουν ακόμα ζουμί.
Στραγγίζουμε τις πένες και τις γυρνάμε στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε από πάνω τα κολοκυθάκια και ανακατεύουμε να ενοποιηθούν. Μόλις πέσει λίγο η θερμοκρασία του φαγητού μας, προσθέτουμε την φέτα τριμμένη με τα δάχτυλα και μπόλικο φρέσκο πιπέρι.
Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο ελαιόλαδο ή λίγη φρέσκια μέντα ψιλοκομμένη στο σερβίρισμα. Βάζουμε άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και απολαμβάνουμε ένα φτωχικό σε πρώτες ύλες αλλά πλούσιο σε γεύση και άρωμα πιάτο που είναι βέβαιο ότι θα ξαναφτιάξουμε πολλές φορές.