Αν κάνεις μια μικρή έρευνα ανάμεσα στους φίλους σου, θα δεις ότι δεν αρρωσταίνεις μόνο εσύ στην περίοδο που χρειάζεσαι περισσότερο από ποτέ να είσαι υγιής: στις διακοπές σου. Πολλοί άνθρωποι βασανίζονται από κρυολογήματα, κακοδιαθεσία ή ακόμα και χειρότερες καταστάσεις όπως ιλίγγους και διαρκείς πονοκεφάλους, από την στιγμή που θα κλείσουν πίσω τους την πόρτα του γραφείου και θα ξεκινήσει η πολυαναμενόμενη περίοδος της ξεκούρασης.

Υπάρχει λόγος που αρρωσταίνουμε συχνά στις διακοπές μας ή είναι απλά κακό timing;

Η προετοιμασία για τις διακοπές μπορεί να είναι ο πρώτος ένοχος

Μπορεί να έχεις οργανώσει την τέλεια ξεκούραση για τις διακοπές σου, οι μέρες όμως πριν από αυτές μπορεί να είναι το ακριβώς αντίθετο. Μπορεί να έχεις δουλέψει πολύ περισσότερο για να αφήσεις τα πράγματα σε μία τάξη. Μπορεί να έχεις θυσιάσει το γυμναστήριο για να πλύνεις τα ρούχα σου ή να κάνεις δουλειές και θελήματα στο σπίτι. Μπορεί ακόμα να τρέχεις και με εξωτερικές αγγαρείες ή ψώνια της τελευταίας στιγμής μαζί με όλα τα παραπάνω.

Είναι λοιπόν πιθανό να έχεις βάλει το σώμα και το ανοσοποιητικό σου σύστημα σε μεγάλη δοκιμασία προκειμένου να τα προλάβεις όλα αυτά, να έχεις στρεσαριστεί, να έχεις κουραστεί σωματικά και να έχεις χάσει την ισορροπία της καθημερινής σου φροντίδας. Όπως λένε οι ειδικοί, δεν θα πρέπει να παραμελούμε την προσωπική μας φροντίδα ακόμα και σε αυτό το διάστημα, όπου η επιθυμία για διακοπές μπορεί να δίνει φτερά στα πόδια και τα χέρια μας, ο οργανισμός μας όμως δεν κάνει διάλειμμα στις καθημερινές του ανάγκες.

Μπορεί να βιώνεις το “φαινόμενο της απογοήτευσης”

Δεν είναι μόνο τα κρυολογήματα ή οι άλλες ενοχλήσεις που προκύπτουν αμέσως μόλις δώσουμε στον εαυτό μας την άδεια να ξεκουραστεί. Πολύ άνθρωποι βιώνουν επιδείνωση της ψυχικής τους υγείας, των χρόνιων πόνων ή άλλες αναπάντεχες αδιαθεσίες όταν βρίσκονται σε διακοπές ή μετά από μια περίοδο έντονης απασχόλησης. Αυτό ονομάζεται φαινόμενο της απογοήτευσης, όπως έχει περιγραφεί στο U.S. News & World Report του 2016.

Έρευνες έχουν συνδέσει αυτήν την έξαρση άγχους με αύξηση καταστάσεων πόνου ή άλλων παθήσεων. Μια τέτοια έρευνα βρήκε ότι αρκετοί άνθρωποι βιώνουν συχνότερες ή δυνατότερες κρίσεις πανικού τα σαββατοκύριακα ή στις διακοπές, ενώ μια άλλη έρευνα του 2015 από την Taiwan, βρήκε ότι στις διακοπές ή τις Κυριακές προκύπτουν περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία για πεπτικά έλκη.

Η διαχείριση του υπερβολικού άγχους είναι ένας καλός τρόπος για αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο, που μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερη άσκηση ή παρέα φίλους, ψυχοθεραπεία, όπως και όποια άλλη ρουτίνα φροντίδας του εαυτού μας ταιριάζει καλύτερα .

Το ίδιο το ταξίδι βάζει σε δοκιμασία το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Αυτή είναι και μία από τις προφανέστερες αιτίες ασθενειών ή αδιαθεσίας. Όταν ερχόμαστε σε επαφή με ένα σωρό κόσμο στα μέσα συγκοινωνίας ή όπου αλλού, ερχόμαστε ταυτόχρονα σε επαφή με πολύ περισσότερα μικρόβια, κάτι που μας κάνει πιο ευάλωτους.

Τα αεροπλάνα ιδιαίτερα, που είναι μικροί χώροι με ελλιπή αερισμό και συχνές αλλαγές επιβατών, είναι και τα πιο πιθανά σημεία για να κολλήσει κάτι κανείς. Για να το αποφύγουμε λαμβάνουμε σωστά μέτρα προσωπικής υγιεινής-κάτι μας έμαθε και η πανδημία-όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών ή οι μάσκες.

Επίσης, αν είμαστε ήδη αδιάθετοι από οτιδήποτε, καλό θα είναι να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα πριν ξεκινήσουμε ή να αναβάλουμε το ταξίδι μας, καθώς οι μεγαλύτερες πιθανότητες είναι ότι σε ένα ξένο περιβάλλον αυτό θα επιδεινωθεί.

Η συμπεριφορά μας

Όταν φεύγουμε από το σπίτι και την καθημερινή μας ρουτίνα, θέλουμε να ρουφήξουμε όσο το δυνατόν περισσότερες εικόνες και ξένοιαστες στιγμές. Κάνοντάς το όμως, είναι δυνατό να εκθέσουμε τον εαυτό μας σε περισσότερους κινδύνους, όπως είναι η μεγαλύτερη έκθεση στον ήλιο, οι ακανόνιστες ώρες ύπνου, η μεγαλύτερη σωματική κούραση, το πρόχειρο ή υπερβολικό φαγητό, το περισσότερο αλκοόλ ή ακόμα και τα μικροατυχήματα.

Αν και δεν είναι δυνατό να τα αποφύγουμε όλα αυτά, η αίσθηση του μέτρου θα πρέπει να συνοδεύει τις επιλογές μας και στο ταξίδι. Τι νόημα έχει να περπατήσουμε δέκα χιλιόμετρα την μία μέρα σε μια ξένη πόλη προσπαθώντας να δούμε όσο περισσότερα αξιοθέατα γίνεται, όταν την επόμενη δεν θα μπορούμε να πάρουμε τα πόδια μας;

 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!