Σε περίπτωση που δεν σου αρέσουν τα μπισκότα, πρώτον μην μας ξαναμιλήσεις και δεύτερον, είσαι σίγουρα άνθρωπος; Διότι δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε πως έστω και ένα μέλος του είδους μας δεν έχει βρει τουλάχιστον ΜΙΑ μπισκοτένια γεύση που να του ταιριάζει και να πορεύεται με αυτή. Πώς δηλαδή συνοδεύεις τα απογευματινά τσάγια, τα πρωινά γάλατα, τα κολατσιά στο σχολείο ή την δουλειά;
Φυσικά, το τέλειο μπισκότο δεν είναι καθόλου εύκολο να προκύψει για όλους όσους ασχολούνται με το baking, δραστηριότητα που έζησε την στιγμή της στην καραντίνα και συνεχίζει να μεσουρανεί. Ένα από τα πιο συχνά fail που μπορούν να συμβούν είναι να φτιάξεις την ζύμη σου τόσο νόστιμη ώστε να θέλεις να την φας ωμή πριν την ψήσεις, όμως όταν μπαίνει τελικά στο φούρνο να ανοίγει υπερβολικά και τα μπισκότα σου να ενώνονται μεταξύ τους σε ένα Super Cookie.

Για τους φιλόδοξους bakers ανάμεσά μας λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει όλα τα tips που χρειάζεστε έτσι ώστε η επόμενη παρτίδα μπισκότων να βγει φουσκωτή, στητή και λαχταριστή.
Ψύξτε το ζυμάρι. Δεν χρειάζονται βέβαια όλα τα ζυμάρια να περάσουν από το ψυγείο κι αυτό εξαρτάται κυρίως από την αίσθηση που σας δίνει το ίδιο το ζυμάρι. Αν κολλάει πολύ, είναι ιδιαίτερα υγρό ή λιπαρό, θα το βοηθήσετε πολύ αν το ψύξετε. Αυτό θα το βοηθήσει να μην απλώνει. Όσο πιο κρύο το ζυμάρι, τόσο λιγότερο θα απλώσουν τα μπισκότα σας και θα γίνουν παχουλά και με σωστή υφή. Αν μπορείτε, φτιάξτε το ζυμάρι αποβραδίς και τοποθετήστε το στο ψυγείο. Βγάλτε το και αφήστε το να σταθεί για 10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου πριν το κάνετε μπαλίτσες και το ψήσετε. Είναι πιθανό να έχει σκληρύνει πολύ, ανάλογα με την ώρα που πέρασε σε ψύξη, γι’ αυτό το δεκάλεπτο θα το βοηθήσει πολύ.
![]()
Στρώστε mat σιλικόνης στο ταψί ή αντικολλητικό χαρτί. Αποφεύγετε να τοποθετήσετε τα μπισκότα σας σε λαδωμένη ή βουτυρωμένη επιφάνεια διότι αυτό δημιουργεί μια λιπαρή βάση και βοηθάει τα μπισκότα να απλώνουν. Τα αντικολλητικά mat σιλικόνης μάλιστα βοηθούν τα μπισκότα μας να χρυσίσουν ομοιόμορφα, ενώ τα κρατούν στρουμπουλά.
Φτιάξτε ψηλές μπάλες ζυμαριού. Όταν φτιάχνετε τις μπάλες ζυμαριού για το κάθε σας μπισκότο, φροντίστε να τις κάνετε ψηλές και όχι ολοστρόγγυλες. Αυτό θα σας εξασφαλίσει πιο παχουλά μπισκότα.
Ψυχρή επιφάνεια ψησίματος. Όσο πιο ψυχρή είναι η επιφάνεια ψησίματος τόσο καλύτερα για τα μπισκότα μας. Αν λοιπόν πρόκειται να φτιάξετε δύο δόσεις, αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε το ίδιο ταψί όπως είναι ζεστό από τον φούρνο για την δεύτερη δόση. Η επιφάνεια θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Το ταψί παίζει ρόλο. Λένε ότι ακόμα και το χρώμα του ταψιού επηρεάζει το ψήσιμο των μπισκότων και τα σκούρα ταψιά συνήθως τα παραψήνουν. Αυτό που είναι όμως πολύ σημαντικό είναι να μην ψήνουμε σε λεπτά ταψάκια όπως αυτά στα οποία έρχονται μέσα τα έτοιμα γλυκά διότι θα κάνει τα μπισκότα μας να καούν από την κάτω πλευρά τους.
Κρύο βούτυρο. Όταν το βούτυρο είναι ζεστό, είναι και πολύ μαλακό και τα μπισκότα μας θα απλώσουν στο ταψί. Αυτό που θέλουμε είναι βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου που είναι δροσερό όταν το ακουμπάμε και όχι μαλακό. Να μην βυθίζεται δηλαδή το δάκτυλό μας μέσα του αλλά να μένει το αποτύπωμα του δακτύλου μας.

Σωστό μέτρημα στο αλεύρι. Τα μπισκότα απλώνουν γιατί η λιπαρή ουσία μέσα τους (το βούτυρο) λιώνει κατά την διάρκεια του ψησίματος. Αν δεν υπάρχει αρκετό αλεύρι να κρατήσει το λιωμένο βούτυρο, τα μπισκότα μας θα παρα-απλώσουν. Καλύτερα να ζυγίζουμε με ακρίβεια το αλεύρι ώστε να ακολουθήσουμε ακριβώς την συνταγή. Αν δούμε ότι πάλι απλώνουν ας βάλουμε 1-2 κουταλιές της σούπας περισσότερο αλεύρι.
Μην το παρακάνετε στο ανακάτεμα των υλικών. Πρέπει να χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη τόσο όσο χρειάζεται και όχι παραπάνω, συνήθως 1-2 λεπτά. Περισσότερο χτύπημα θα βάλει περισσότερο αέρα μέσα στο μείγμα και θα κάνει τα μπισκότα μας να απλώσουν υπερβολικά.
Ψήνουμε ένα ταψί την φορά. Το ξέρουμε ότι η λειτουργία του αέρα στον φούρνο μας είναι πολύ βολική διότι μας δίνει την δυνατότητα να ψήσουμε περισσότερα του ενός ταψιά. Καλύτερα όμως να ψήνουμε ένα ταψί την φορά στην μεσαία σχάρα του φούρνου μας διότι έτσι παίρνουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Αν πρέπει να βάλουμε δύο ταψιά οπωσδήποτε, καλύτερα να τα γυρίσουμε μπρος πίσω μια φορά αλλά και να τους αλλάξουμε και θέση πάνω κάτω για να ψηθούν τα μπισκότα μας ομοιόμορφα.
Ψύξτε για 10 λεπτά. Μόλις έχουμε πλάσει τις ψηλές μας μπάλες για τα μπισκότα- ακολουθώντας το δόγμα που θέλει όσο πιο κρύο το ζυμάρι, τόσο πιο στρουμπουλά τα μπισκότα μας – τοποθετούμε για 10 λεπτά στην κατάψυξη. Έτσι, ακόμα κι αν το ζυμάρι έχει ζεσταθεί από τα χέρια μας, θα έχει την ευκαιρία να σφίξει πάλι και να σταθεί ωραία στο ψήσιμο. Καλή επιτυχία!

