Όλοι έχουμε μια σχέση με το δέρμα μας. Για κάποιους ήταν από πάντα καλή ελλείψει εφηβικών και μη σπυρακίων, και για άλλους ήταν λίγο πιο περίπλοκη. Πάντως, οι πιθανότητες είναι πως όλοι, ανεξαρτήτως τύπου δέρματος, ηλικίας και γενικότερης κατάστασης, θέλουν λαμπερό λείο δέρμα. Το πώς τώρα θα το πετύχεις είναι μια μακριά και δακρύβρεχτη ιστορία αν δεν ανήκεις στο 3% του πληθυσμού που γεννήθηκε με τέλειο δέρμα. Όμως μη χολοσκάς γιατι εμείς σου έχουμε όλα τα τιπς, συμπεριλαμβανομένου του πιο σημαντικού, σύμφωνα πάντα με τους δερματολόγους.

Οι τρεις βασικοί παράγοντες για λείο και φυσικά λαμπερό δέρμα είναι τρεις. Μικροί πόροι, καθαρή επιδερμίδα, και βέβαια καλή βαθιά ενυδάτωση. Για αυτούς του τρεις πυλώνες υπάρχουν και τα αντίστοιχα βήματα, που θα βρεις παρακάτω.

Καθαρισμός

Ξεκινάμε με το πολύ σημαντικό, τον καθαρισμό. Ό,τι τύπο δέρματος και να έχεις αυτό το βήμα είναι απαράβατο. Ο λόγος; Οι εξωτερικοί ρύποι μαζί με τα νεκρά κύτταρα που παράγεις κάθε μέρα και το σμήγμα δημιουργούν το δίχως άλλο μια κατάσταση όχι ιδανική, ακόμα και για εσένα που δεν έχει ακνεικό δέρμα. Για να λειτουργήσουν λοιπόν τα προϊόντα που θα εφαρμόσεις μετά είναι απαραίτητο να καθαρίσεις καλά το πρόσωπό σου, με το κατάλληλο για εσένα προϊόν.

Απολέπιση

Επίσης πολύ σημαντικό βήμα, η απολέπιση είναι ο παράγοντας Χ όταν μιλάμε για λαμπερό δέρμα. Είτε το κάνεις με κάποιο scrub με κόκκους (φυσική απολέπιση) είτε με κάποιο toner που περιέχει AHAs, BHAs ή PHAs (χημική απολέπιση με οξέα), αυτό το βήμα θα λειάνει το δέρμα σου και θα σφίξει τους πόρους σου, πηγαίνοντάς σε ένα βήμα πιο κοντά στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Προσοχή! Σε περίπτωση που κάνεις χημικό peeling φρόντισε να το εφαρμόσεις μόνο το βράδυ και προστάτευσε το δέρμα σου με αντηλιακό στην διάρκεια της ημέρας, όπωσδήποτε.

Το πιο σημαντικό τιπ: Βιταμίνη C

Αυτό είναι λοιπόν το νούμερο ένα τιπ σε ό,τι αφορά το λείο και λαμπερό δέρμα. Η βιταμίνη C έχει πολλαπλές ιδιότητες και είναι πραγματικά θαυματουργή για το δέρμα. Η βασικότερη; Εχει πολύ δυνατή αντιοξειδωτική δράση, εξουδετερώνοντας έτσι το οξειδωτικό στρες από την επιφάνεια της επιδερμίδας σου, το οποίο είναι υπεύθυνο για το θαμπάδα στο δέρμα. Άμεσο αποτέλεσμα; Λάμψη που διαρκεί μέσα στην ημέρα. Δεύτερον, λειαίνει την επιδερμίδα αφού έχει και μια ελαφριά απολεπιστική ιδιότητα. Τρίτον, αν φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδα του δέρματός σου, ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου, το συστατικό της ελαστικότητας και της νεότητας. Πολυμηχάνημα η βιταμίνη C, και μάλιστα πολύ καλό, επομένως αν θες λείο και λαμπερό δέρμα, ενέταξέ την άμεσα στην ρουτίνα σου με ένα σέρουμ. Φρόντισε μόνο το προϊόν που θα επιλέξεις να έχει μια σχετικά υψηλή συγκέντρωση (από 3% και πάνω), ώστε να έχει μια ικανοποιητική δράση. Και επίσης όταν μιλάμε για βιταμίνη C, δεν ξεχνάμε ποτέ το αντηλιακό μας.

Ενυδάτωση

Αφού έχεις κάνει όλα τα παραπάνω, η ενυδάτωση θα είναι “παιχνιδάκι”. Ο λόγος; Όταν έχεις προετοιμάσει το δέρμα σου καθαρίζοντάς και απολεπίζοντάς το, όλα τα επόμενα προϊόντα έχουν πολύ καλύτερη απορρόφηση από το δέρμα. Για να εντείνεις το αποτέλεσμα που ζητάς, μπορείς να επιλέξεις μια κρέμα που περιέχει επίσης Βιταμίνη C.

Σε όλα τα παραπάνω προφανώς παίζουν το ρόλο τους και άλλοι παράγοντες όπως ο ύπνος, η διατροφή, το νερό και τα επίπεδα στρες στον οργανισμό. Κοινώς, μια ολιστικά σωστή προσέγγιση σίγουρα θα σου χαρίσει ακόμα καλύτερο δέρμα. Καθώς βέβαια στις μέρες μας το τέλειο lifestyle είναι τουλάχιστον πολυτέλεια, κάνε απλά όσα μπορείς, και η επιδερμίδα σου θα καταλάβει.

Disclaimer 1o: Δεν είμαστε ούτε δερματολόγοι, οπότε αν το δέρμα σου έχει συγκεκριμένες ανάγκες καλύτερα να απευθυνθείς σε έναν ειδικό.

Disclaimer 2o: Πριν χρησιμοποιήσεις είτε κάποιο χημικό peeling είτε κάποιο serum με βιταμίνη C σε όλο σου το πρόσωπο, δοκίμασέ το πρώτα σε ένα μικρό σημείο του προσώπου σου, πχ. στην άκρη του σαγονιού σου. Αν δεις ότι προκύπτει οποιοσδήποτε ερεθισμός τότε μην εφαρμόσεις το προϊόν. Και γενικά όταν χρησιμοποιείς προϊόντα με δραστικά συστατικά φρόντισε πρώτα να διαβάσεις πολύ προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!