Μια από τις αλλαγές που έφερε μοιραία η καραντίνα ήταν η τηλεργασία. Για πολλούς αποτέλεσε ένα αναγκαίο κακό, ενώ για άλλους, ίσως πιο εσωστρεφείς, μια αναπάντεχη και ευπρόσδεκτη βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Σε όποιο “στρατόπεδο” και αν ανήκεις, είναι σχεδόν σίγουρο ότι μάλλον σου έλειψε και το περιβάλλον του γραφείου, είτε λίγο είτε περισσότερο. Τώρα σιγά-σιγά όλοι επιστρέφουμε στα πόστα μας με φυσική παρουσία και η πόλη φαντάζει πάλι ζωντανή έπειτα από σχεδόν 18 μήνες ερημιάς. Το οξύμωρο βέβαια της υπόθεσης είναι ότι ενώ τραβάγαμε τα μαλλιά μας να γυρίσουμε πίσω σε μια σχετική κανονικότητα και στη ρουτίνα του γραφείου, τώρα που ήρθε πια το πλήρωμα του χρόνου, η προσαρμογή για αρκετούς μοιάζει σαν κάτι ανέφικτο. Και το επόμενο βήμα αυτής της ψυχολογικής κατάστασης; Ενα burn-out που μπορεί να μας χτυπήσει την πόρτα πολύ νωρίτερα απ’ ότι κάποιος θα περίμενε.
Σύμφωνα με την ψυχολόγο Jodie Cariss, οι περισσότεροι αυτή την περίοδο βρίσκονται σε μια σύγχυση. Όπως λέει, “κάποιοι από εμάς αντιμετωπίζουν περισσότερες προκλήσεις από αυτές που θα ήθελαν, ενώ άλλοι αισθάνονται αναστάτωση από την υπερπληροφόρηση. Όλα φαντάζουν πιο θορυβώδη και έντονα, ενώ ενδεχομένως νιώθουμε πως πρέπει να ικανοποιήσουμε και τις προσδοκίες των άλλων.” Αντί λοιπόν να πιεζόμαστε για να γίνουμε “όπως πριν” η ψυχολόγος προτείνει να δούμε αυτή την προσαρμογή σαν ένα νέο ξεκίνημα, σαν να συστήνουμε το “νέο” εαυτό μας στον κόσμο από την αρχή. Μαζί με αυτό παρακάτω σας έχουμε μερικές ακόμα συμβουλές ειδικών, για να κάνετε αυτήν την αλλαγή όσο πιο εύκολα και ανώδυνα γίνεται.
Αποδοχή
Ψυχολογία 1.01, για να βελτιώσεις μια κατάσταση πρέπει πρώτα να την αποδεχτείς. Μην κρίνεις τον εαυτό σου για αυτό το συναίσθημα, και μην προσπαθείς απλά να το ξεπεράσεις γεμίζοντας το χρόνο σου με διάφορα άλλα πράγματα. Όταν αισθάνεσαι στρες και πελάγωμα, κάτσε με αυτό το συναίσθημα, και στη συνέχεια προσπάθησε να καταλάβεις από ποιον τομέα απορρέει, είτε αυτό είναι η δουλειά σου, τα προσωπικά σου ή κάτι άλλο.
Αναπνοές 7-11
Όταν το άγχος σε καταλύει, τότε καλό είναι να έχεις κάποιες μεθόδους έτοιμες ώστε να βοηθηθείς άμεσα. Σύμφωνα με την Cariss, για να διώξεις το έντονο άγχος, το οποίο ενισχύεται από την υπεραναλυτική σκέψη, καλό είναι να στρέψεις την προσοχή σου στο σώμα σου. Οπότε η μέθοδος αναπνοών 7-11 είναι μια πολύ καλή λύση. Πώς το κάνεις; Αναπνέεις από τη μύτη για εφτά ανάσες και μετά παίρνεις 11 αναπνοές ξεφυσώντας έντονα από το στόμα. Σύμφωνα με την γιατρό, αυτός ο συνδυασμός αναπνοών στέλνει το μήνυμα στο παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα σου να χαλαρώσει. Συμβουλεύει λοιπόν να το επαναλάβεις όσες φορές χρειάζεται μέχρι να νιώσεις ηρεμία και διαύγεια.
Αφιέρωσε χρόνο σε ότι είναι καλό για σένα
Πολλές φορές μέσα στην παραζάλη και στο έξτρα στρες της νέας καθημερινότητας, ξεχνάμε τα αυτονόητα. Για να κρατηθείς σε μια καλή πνευματική και ψυχολογική κατάσταση, δεν πρέπει να αμελείς τα βασικά, όπως είναι η καλή διατροφή, ο καλός ύπνος, μπόλικο νερό, και όχι υπερβολές με την καφεϊνη και το αλκοόλ. Αυτά είναι που θα στρώσουν τα θεμέλια για να μπορείς να αντιμετωπίσεις πιο εύκολα τις εκάστοτε δυσκολίες.
Τεχνική ΑΑΝ
Σύμφωνα με την θεραπεύτρια Lisa Butcher, μια καλή λύση σε περίπτωση που αισθανθείς έντονο άγχος σε χώρο με άλλα άτομα, όπως στο γραφείο, ή νιώσεις ενόχληση από την συμπεριφορά ενός συναδέλφου, είναι να εφαρμόσεις την μέθοδο ΑΑΝ (αγγλιστί BEN). Τι είναι αυτό; Είναι τρία πράγματα που αν τα κάνεις με την σειρά, θα επιλύσεις την κατάσταση, χωρίς παράλληλα να εκτεθείς στο εργασιακό σου περιβάλλον.
- Αναπνοές: Τη στιγμή που νιώθεις το άγχος να φουντώνει μέσα σου, αρχικά πάρε 10 βαθιές ανάσες από τη μύτη και ξεφύσα από το στόμα.
- Απόδραση: Βρες μια δικαιολογία και βγες από το χώρο, είτε εκτός γραφείου είτε έστω στην τουαλέτα. Κάτσε εκεί μόν@ για όσο χρόνο χρειαστεί, ηρέμησε τη σκέψη σου. Χωρίς να νιώθεις ότι έχεις τα βλέμματα όλων πάνω σου, σίγουρα θα νιώσεις πολύ γρήγορα καλύτερα.
- Νέος ρόλος: Αφού έχεις κάνει όλα αυτά και έχεις μια σχετική διαύγεια, αν πρέπει να αντιμετωπίσεις κάποιον συνάδελφο, σκέψου ποιος άνθρωπος θέλεις να είσαι στην εν λόγω κατάσταση. Μπες στα παπούτσια του και δες το σαν “ρόλο”, λέγοντας ή απαντώντας αυτό ακριβώς που πρέπει από την ψυχολογική θέση της σιγουριάς και όχι της ανασφάλειας. Δυο άτομα που μας έρχονται έτσι γρήγορα στο νου είναι η Michelle Obama και η Oprah.
Μην αφήνεις τίποτα για τελευταία στιγμή
Πολλές φορές μπορεί να βρισκόμαστε σε κατάσταση στρες, πριν καν ανοίξουμε την πόρτα του γραφείου, αφού και μόνο στην σκέψη των όσων έχουμε να φέρουμε σε πέρας να μας φαίνονται όλα βουνό. Η απάντηση σε αυτό είναι να προγραμματίσουμε όσα μπορούμε ώστε να μας φύγουν από το μυαλό. Αν ζορίζεσαι να ετοιμαστείς το πρωί γρήγορα, βρες από το προηγούμενο βράδυ τί θα βάλεις, και ετοίμασε και την τσάντα σου. Αν επίσης παίρνεις φαγητό από το σπίτι, φτιάξε το ταπεράκι σου αποβραδίς και βάλτο στο ψυγείο ώστε έχεις ένα λιγότερο πράγμα για το πρωί. Μέσα σε όλα αυτά, υπενθύμιζε στον αυτό σου ότι δεν είναι δα και η πρώτη φορά που πας στο γραφείο.
Journaling
Έχουμε πλέον εξοικειωθεί με το journaling και συγκεκριμένα με το ημερολόγιο ευγνωμοσύνης, δηλαδή το να γράφουμε καθημερινά μια λίστα με πράγματα που μας δίνουν χαρά. Και όσοι το έχουν κάνει έχουν αντιληφθεί και τα πολύ θετικά του αποτελέσματα. Σύμφωνα ωστόσο με την Butcher, είναι το ίδιο σημαντικό να κρατάμε ημερολόγιο και με όλα αυτά που μας κάνουν να εκνευριζόμαστε, όσα μας χαλάνε την διάθεση κλπ. Με αυτό τον τρόπο η θεραπεύτρια τονίζει ότι επιτρέπουμε στον εαυτό μας να είναι αληθινός και τον αποδεχόμαστε ολοκληρωτικά ενώ παράλληλα αποφεύγουμε την τοξική θετικότητα που μπορεί να επιδεινώσει μια ήδη στρεσογόνα περίοδο.