Συνήθως ξοδεύουμε αρκετές ώρες την εβδομάδα καθαρίζοντας και τακτοποιώντας το σπίτι μας, διώχνοντας την σκόνη και βάζοντας τα αντικείμενα στην σωστή τους θέση. Παρόλα αυτά όμως, το σπίτι μας μπορεί να εξακολουθεί να φαίνεται ακατάστατο, παρότι θα επιθυμούσαμε να μοιάζει με εικόνα από το Pinterest.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Μήπως εμείς οι ίδιοι σαμποτάρουμε την προσπάθειά μας με κάποια λάθη που ίσως κάνουμε; Ας δούμε ποια μπορεί να είναι αυτά:

Πολλά ριχτάρια και μαξιλαράκια

Ναι, αυτό το φρούριο από μαξιλαράκια πάνω στο καναπέ σου και τα διαφορετικά ριχτάρια που έχεις ρίξει πάνω σε κάθε πολυθρόνα χαλούν την προσπάθεια σου. Καταλαβαίνουμε ότι επιθυμείς να φαίνεται το σπίτι σου cozy, υπάρχει όμως μια λεπτή γραμμή μεταξύ του cozy και του παραφορτωμένου. Πολλά και διαφορετικά υφάσματα και σχέδια που δεν συνεργάζονται όμορφα μεταξύ τους κάνουν τον χώρο να φαίνεται ακατάστατος. Κάνε μια δοκιμή αφαιρώντας τα και θα δεις ότι αμέσως ο χώρος θα δείξει πιο τακτικός και σαφής. Μπορείς λοιπόν να μειώσεις τα μαξιλαράκια του καναπέ, αλλά να τα κρατήσεις στην ντουλάπα σου και να τα αλλάζεις κάθε μήνα ώστε να τα χαίρεσαι και να δίνεις άλλον τόνο στην διακόσμηση του χώρου κάθε φορά.

Μείωσε τα πράγματα από τον πάγκο της κουζίνας

Ναι, μπορεί να χρειαζόμαστε το μπλέντερ και το ξύλο με τα μαχαίρια, τις επιφάνειες κοπής και τα μπουκαλάκια με τα μπαχαρικά μας σε πρώτη ζήτηση, όσο περισσότερα όμως έχουμε ακουμπισμένα πάνω στον πάγκο της κουζίνας μας, τόσο πιο ακατάστατη θα φαίνεται, όσο καθαρή κι αν είναι. Δοκίμασε να χώσεις μερικές από τις μικροσυσκευές και τα βαζάκια που δεν χρησιμοποιείς τόσο συχνά στα ντουλάπια και θα δεις αμέσως την διαφορά.

Διάφορα σκόρπια μικροαντικείμενα στις επιφάνειες

Αν για παράδειγμα έχεις όλα όσα χρειάζεσαι για να φτιάξεις τα μαλλιά σου, ακουμπισμένα πάνω στον πάγκο του νιπτήρα σου ώστε να μην σκοτίζεσαι κάθε πρωί που ετοιμάζεσαι για την δουλειά σου, είναι φυσικό ότι η επιφάνεια αυτή θα φαίνεται ακατάστατη. Αν όμως τα βάλεις μέσα σε ένα ψάθινο καλάθι ή τοποθετήσεις τα άπειρα μπουκαλάκια των καλλυντικών σου πάνω σε ένα ωραίο δίσκο, θα τα μετατρέψεις άμεσα από έναν σωρό πραγμάτων σε μια οργανωμένη εικόνα. Προσπάθησε να τα τοποθετείς άμεσα στην θέση τους αφού τα χρησιμοποιήσεις και θα δεις την διαφορά.

Ανοιχτά ράφια

Τα ανοιχτά ράφια είναι μια όμορφη διακοσμητική ιδέα, αν δεν είναι σωστά τακτοποιημένα όμως, έχουν την τάση να κάνουν τον χώρο μας να φαίνεται ακατάστατος. Τι εννοούμε: Τα ανοιχτά ράφια είναι το σημείο που θα χώσουμε ότι περισσεύει, από βιβλία και διακοσμητικά, μέχρι εφημερίδες και περιοδικά. Αυτό τα μετατρέπει στο βασίλειο της ακαταστασίας. Θα πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε να μην στοιβάζουμε εκεί όσο το δυνατόν περισσότερα αντικείμενα, αλλά να αφήνουμε λίγο χώρο πάνω στο κάθε ράφι ελεύθερο. Κρατάμε τα βιβλία μας σε τακτικές σειρές ή στοίβες, αλλιώς προτιμούμε και μερικά κλειστά ντουλάπια για να χώνουμε εκεί ότι μας αρέσει.

Τα καλώδια

Κανείς από εμάς δεν συνειδητοποιεί πόσο ενοχλητικά είναι τα καλώδια μέχρι να τα ξεφορτωθεί. Είναι σαν να μην τα βλέπουμε καθόλου. Ασκημαίνουν όμως πραγματικά το περιβάλλον μας, χώρια που μαζεύουν σκόνη που κολλάει επάνω τους και σπάνια καθαρίζεται. Αν τα ξεμπερδέψουμε και τα δέσουμε μεταξύ τους με λωρίδες βέλκρο, είναι ευκολότερο να τα χώσουμε πίσω από έπιπλα ή ακόμα και στα ειδικά κανάλια που πωλούνται στα καταστήματα. Βάφουμε κανάλια στο ίδιο χρώμα με τους τοίχους μας. Δεν θα τα κρύψει φυσικά τελείως αυτή η μέθοδος, θα τα νοικοκυρέψει όμως κατά πολύ.

Μικρά διακοσμητικά αντικείμενα

Ξέρετε για ποια μιλάμε. Όλα εκείνα τα μπιμπλίκια που αγοράσαμε στις διακοπές μας ή που μας έφεραν δώρα οι φίλοι μας στα νεανικά μας πάρτι και είναι συνήθως φτηνά πραγματάκια χωρίς συγκεκριμένο ρόλο στην ζωή μας. Τα ακουμπάμε εδώ κι εκεί, στα ράφια ή στα τραπεζάκια μας κι αυτά το μόνο που κάνουν είναι να συμβάλλουν στην αίσθηση ακαταστασίας. Αν έχουμε πολλά από αυτά, ο χώρος φαίνεται φλύαρος και ασαφής διακοσμητικά, ενώ ζητούν πολύ δουλειά στο ξεσκόνισμα. Αντίθετα, είναι προτιμότερα τα μεγαλύτερα κομμάτια με άποψη και σε μικρό αριθμό, όπως έργα τέχνης ή φωτιστικά.

Ακατάστατα βιβλία

Τα βιβλία ως ντεκόρ, έχουν την τάση να κάνουν τον χώρο πιο εκλεπτυσμένο και προσωπικό. Τα βιδωμένα ράφια με γωνιές στον τοίχο όμως, που έχουν πάνω τους ακατάστατες στοίβες από βιβλία κάνουν τον χώρο να θυμίζει φοιτητικό σπίτι. Για να τακτοποιήσουμε τα βιβλία μας τα στοιχίζουμε ανάλογα με το ύψος τους και προσπαθούμε να βρίσκονται τοποθετημένα σε ένα σαφές μέτωπο κι όχι άλλα μπροστά και άλλα πίσω. Για να τα κάνουμε να σταθούν σωστά μπορούμε να τα στηρίξουμε με κάποιο αντικείμενο ή με μια ξαπλωμένη στοίβα βιβλίων. Μπορούμε να προσθέσουμε διακοσμητικά αντικείμενα στα κενά των ραφιών για να σπάσουμε την αίσθηση του “τοίχους από χαρτί” που δίνει μια ασφυκτικά γεμάτη βιβλιοθήκη.

Υπερβολικά πολλά ή πολύ μεγάλα έπιπλα

Τίποτα δεν σκοτώνει την ατμόσφαιρα ενός δωματίου όσο τα ογκώδη και εκτός προοπτικής έπιπλα. Το ίδιο όμως συμβαίνει και με τα πολλά μικρά μικρούτσικα τραπεζάκια και άλλου είδους μικροέπιπλα που καταλαμβάνουν κάθε σημείο ελεύθερου χώρου. Αυτό που χρειάζεται είναι τα έπιπλά μας να βρίσκονται σε μια καλή αναλογία με το κάθε δωμάτιο και σε μια αρμονία μεγέθους μεταξύ τους. Πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη μας ότι χρειάζεται και κάποιος ελεύθερος χώρος για να κινούμαστε γύρω τους και να μην νοιώθουμε ότι αυτά καθορίζουν τις όποιες κινήσεις μας.

Υπερβολικά έντονες ή βαριές κουρτίνες.

Ακόμα κι ένα ακατάστατο ή παραφορτωμένο δωμάτιο φαίνεται δέκα φορές καλύτερο όταν είναι σωστά φωτισμένο και απολαμβάνει το φυσικό φως όσο περισσότερες ώρες της ημέρας γίνεται. Γι’ αυτό προσέχουμε έτσι ώστε οι κουρτίνες μας να είναι απλές, χωρίς έντονα χρώματα ή πολλά διαφορετικά στρώματα υφάσματος.

Τα σκούρα χρώματα

Η αλήθεια είναι ότι τα λευκά και τα παστέλ χρώματα κάνουν τους χώρους να φαίνονται πιο καθαροί. Ρίξτε μια ματιά σε μια οποιαδήποτε εικόνα δωματίου με τέτοια χρώματα και καθαρές γραμμές επίπλων στο Pinterest κι ύστερα κοιτάξτε ένα σκοτεινό δωμάτιο. Θα δείτε ότι μπορεί να μοιάζει ακατάστατο ενώ δεν είναι. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουμε μάθει να ταυτίζουμε την ιδέα της καθαριότητας με το λευκό και της βρωμιάς με τα σκούρα χρώματα.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουμε το προσωπικό μας στυλ και να αρνηθούμε κάθε χρώμα. Μπορούμε να έχουμε σκούρα έπιπλα και σκούρους τοίχους και σκούρο ότι άλλο μας κάνει κέφι, απλά συνδυάζουμε έτσι ώστε να μην καταδυναστεύουν τους χώρους και διακοσμούμε με ελαφρά ανοιχτόχρωμα αντικείμενα για να ελαφρύνουμε την ατμόσφαιρα. Δίνουμε επίσης μεγάλη βαρύτητα στον φυσικό αλλά και τον τεχνητό φωτισμό.

Πολλά διαφορετικά σχέδια

Έχουν περάσει πολλές διακοσμητικές τάσεις που ήθελαν τα σπίτια μας γεμάτα από πολλά διαφορετικά σχέδια στα υφάσματα, τις κουρτίνες, τα διακοσμητικά ή τις ταπετσαρίες μας. Σχέδιο, πάνω σε άλλο σχέδιο και πάει λέγοντας. Στην εποχή μας όμως, τα πολλά σχέδια θεωρούνται κουραστικά και δείγμα ακαταστασίας. Αν όμως μας αρέσουν τα σχέδια, δεν έχουμε παρά να τα σπάμε με μονοχρωμίες, μεταλλικά ή ξύλινα στοιχεία, ακόμα και με πλεκτά υφάσματα. Μια απλή κίνηση θα είναι να αφαιρέσουμε τα πολλά μαξιλαράκια με σχέδια και να τα αντικαταστήσουμε με μονόχρωμα. Θα ελαφρύνει αμέσως η ατμόσφαιρα και το σπίτι μας θα φανεί πιο τακτικό.

Φυσικά δεν χρειάζεται να κάνει κανείς τίποτα από τα παραπάνω αν είναι ευχαριστημένος με τον χώρο του και περνάει καλά μέσα σε αυτόν. Διακοσμούμε το σπίτι μας για να ευχαριστηθούμε εμείς και όχι οι επισκέπτες μας. Τα παραπάνω tips απευθύνονται μόνο σε όσους επιθυμούν να κάνουν μια αλλαγή και χρειάζονται μερικές απλές συμβουλές.