Όσο κι αν αγάπαμε την άνοιξη και το καλοκαίρι, έχουν ένα μεγάλο “αγκάθι”. Αυτό είναι τα έντομα και κυρίως τα κουνούπια, που μάς περιτριγυρίζουν, τα οποία καλά κάνουν και υπάρχουν για τη σωστή λειτουργία του οικοσυστήματος, αλλά θα προτιμούσαμε να υπάρχουν πιο απομακρυσμένα από εμάς. Ναι, μία λύση είναι τα διάφορα εντομοαπωθητικά, που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Ωστόσο, αυτά συχνά λειτουργούν βλαβερά για το περιβάλλον, ενώ η μυρωδιά των χημικών τους μπορεί να ενοχλεί κι εμάς τους ίδιους. Είναι προτιμότερο να ακολουθήσεις την πιο φυσική επιλογή και να γεμίσεις τον κήπο ή το μπαλκόνι σου με φυτά, που έχουν εντομοαπωθητική δράση. 

Σιτρονέλα

Είναι το βασικό συστατικό αντικουνουπικών, που κυκλοφορούν στην αγορά, κυρίως των κεριών. Γιατί, λοιπόν, να μην έχεις απευθείας την πηγή στο σπίτι σου; Είναι το πιο δυνατό φυσικό αντικουνουπικό, το οποίο ουσιαστικά είναι γρασίδι. Λόγω της έντονης μυρωδιάς του, θα σού προτείναμε να το φυτέψεις συνδυαστικά με κάποιο άλλο φυτό. 

Πετούνιες

Ειδικά αν έχεις ζαρζαβατικά σε γλάστρες σου, είναι η τέλεια επιλογή. Οι πετούνιες απωθούν τις μελίγκρες, τις σφιγγίδες (aka κάμπιες της ντομάτας), τα σκαθάρια του σπαραγγιού, τις κικαδελίδες και τις ανάσες. Φρόντισε να τις φυτέψεις σε κάποιο σημείο, που να δέχονται αρκετό ήλιο και σε στεγνό χώμα. 

Λεβάντα

Μπορεί εμείς να χαλαρώνουμε με τη μυρωδιά της λεβάντας, αλλά τα κουνούπια τη μισούν τόσο, που μένουν μακριά της. Επιπλέον, το φυτό ευδοκιμεί σε πολύ ζεστά και ξηρά περιβάλλοντα, οπότε είναι ό,τι πρέπει για το καλοκαίρι.

Δενδρολίβανο

Έχει πολλά κοινά με τη λεβάντα, αφού η υπέροχη μυρωδιά του δεν είναι ανεκτή από τα κουνούπια και τα κρατάει μακριά. Επίσης, θέλει ζεστά και ξηρά περιβάλλοντα, για να ευδοκιμήσει, οπότε κι αυτό είναι κατάλληλο για το καλοκαίρι. Συν του ότι θα έχεις να βάζεις στα φαγητά, που μαγειρεύεις. 

Βασιλικός

Ευδοκιμεί όλο τον χρόνο και, πέρα από το ότι χρησιμεύει στη μαγειρική, κρατάει μακριά και τις μύγες και τα κουνούπια. Το μόνο, που θέλει από εσένα, είναι να το βγάζεις στον ήλιο έξι με οχτώ ώρες καθημερινά και να διατηρείται η υγρασία στο χώμα του. 

Μέντα

Όπως ο βασιλικός, έτσι και η μέντα κρατάει μακριά τα κουνούπια, αλλά και τις μύγες, ενώ μπορείς να κρατήσεις το φυτό σε μία γλάστρα και μέσα στο σπίτι. Επιπλέον, μπορείς να εκμεταλλευτείς τα φύλλα της στη μαγειρική και για να ετοιμάσεις cocktails. 

Τροπαίολο

Το ιδανικό με αυτό το φυτό είναι ότι δεν κρατάει τα έντομα μακριά μόνο από τη δική του περιοχή, αλλά και απ’ όλων των περιβάλλοντων φυτών του. Συγκεκριμένα, απωθεί τις λευκές μύγες, τις μελίγκρες, τους σκόρους κουκουβάγια και τα περισσότερα σκαθάρια. Να θυμάσαι ότι θέλει αρκετό πότισμα. 

Λεμονόχορτο

Είναι συγγενικό φυτό της σιτρονέλα και γι’ αυτό έχει παρόμοια αντικουνουπική δράση. Το ατού του, σε σχέση με αυτήν, είναι ότι μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και στη μαγειρική. Το μείον του είναι ότι μεγαλώνει αρκετά, οπότε θα πιάσει πιο πολύ χώρο. Αν το προτιμήσεις, φρόντισε να το βλέπει ο ήλιος.