Υποθέτω πως όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι τα πατατάκια είναι από τις πιο πετυχημένες ανθρώπινες δημιουργίες. Δεν νιώθεις, όμως, ότι πλέον δεν έχουν καμία πρωτοτυπία; Ναι, μια στο τόσο βγαίνουν κάποιες πιο περίεργες γεύσεις, αλλά οπτικά είναι το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά. Μήπως, λοιπόν, να δοκιμάσεις κάτι εναλλακτικό, που θα σε κάνει να νιώσεις και κάπως σαν μικρό παιδί, όταν το πετύχεις;

Ο λόγος για τα διαφανή ή “γυάλινα” πατατάκια, τα οποία μπορείς πολύ απλά να φτιάξεις στο σπίτι σου. Φυσικά, θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για αρκετές ώρες υπομονής, μιας και δεν μιλάμε για ένα γρήγορο σνακ, που θα καλύψει στα γρήγορα μια λιγούρα. Τα διαφανή πατατάκια δεν είναι ακριβώς αυτό, που ίσως πιστεύεις. Δηλαδή, στη διαδικασία παρασκευής τους οι πατάτες παίζουν ρόλο, αλλά τα ίδια δεν είναι όντως από πατάτα. Και για να μη σε μπερδέψουμε περισσότερο, λέμε να προχωρήσουμε στη συνταγή. 

@tastemade

When science meets food, you get glass potato chips! 🥔 #potatochips #chips #foodscience #cinematics #snackhacks

♬ Buttercup – Jack Stauber

Το πρώτο, που πρέπει να κάνεις, είναι να πλύνεις έξι μεσαίες πατάτες με κρύο νερό και να τις στεγνώσεις με μία καθαρή πετσέτα. Μετά, πάρε ένα μαχαίρι και χάραξε ένα χι στη μία πλευρά, φτάνοντας περίπου μέχρι τη μέση σε βάθος. Βάλε τις πατάτες σου σε μία κατσαρόλα, με το χι προς τα πάνω, ρίξε 1κ.γ. χοντρό αλάτι, 1/2κ.σ. ελαιόλαδο και 4 κούπες νερό και άσε να βράσουν για περίπου μισή ώρα. 

Όταν το βράσιμο τελειώσεις, άφησε τις πατάτες να κρυώσουν μέσα στην κατσαρόλα και να φτάσουν θερμοκρασία δωματίου. Τότε, σούρωσέ τις, κρατώντας τον ζωμό, που έχει δημιουργηθεί σε ένα μπολ. Κάλυψέ τον και βάλ’ τον στο ψυγείο για τουλάχιστον 8 ώρες. Μόλις αυτές περάσουν, προθέρμανε τον φούρνο σου στους 100 βαθμούς. Βγάλε τον ζωμό από το ψυγείο και ρίχ’ τον σε μια κατσαρόλα. Πρόσθεσε 4κ.σ. άμυλο πατάτας, τοποθέτησε την κατσαρόλα στο μάτι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και άρχισε να ανακατεύεις. Συνέχισε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι το μείγμα να πάρει μορφή τζελ. 

Άσε το τζελ να κρυώσει ελαφρώς και γέμισε με αυτό ένα κορνέ. Σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί, άρχισε να σχηματίζεις με το τζελ τα πατατάκια σου και ψήσε για περίπου 4 ώρες. Όταν περάσουν, βγάλ’ τα από τον φούρνο και άφησέ τα να κρυώσουν, για να τα βγάλεις από το αντικολλητικό χαρτί, χωρίς ατυχήματα. Για φινάλε, μπορείς να τα γαρνίρεις με ότι μυρωδικά και μπαχαρικά προτιμάς. 

Υ.Γ. Τις πατάτες από το πρώτο βήμα μην τις πετάξεις, αλλά χρησιμοποίησε τις σε κάποιο άλλο πιάτο. 

@jamepeatli

Have you ever eaten clear potato chips?#food#homemade food#Zero calorie food

♬ Just a Cloud Away – Pharrell Williams