Το να ζητάς αύξηση από τον εργοδότη σου μπορεί να είναι μία αρκετά άβολη συζήτηση. Είτε γιατί φοβάσαι ότι θα χαλάσει την όποια σχέση έχεις μαζί του και θα αλλάξει την στάση του απέναντί σου. Είτε διότι έχεις κάνει ξανά και ξανά την ίδια συζήτηση, χωρίς αποτέλεσμα και νιώθεις πλέον ενοχλητικός. Σε κάθε περίπτωση, είναι μία συζήτηση που πρέπει να γίνει, ειδικά αν ο μισθός σου είναι στάσιμος εδώ και αρκετό καιρό και αν αισθάνεσαι ότι δεν ισάξιος με τη δουλειά που βγάζεις, ποιοτικά ή/και ποσοτικά.
Έφτασε, λοιπόν, η ώρα ο εργοδότης σου να σε ακούσει, να δώσει πράγματι προσοχή στη συζήτηση για το αίτημά σου και τελικά να έχεις περισσότερες πιθανότητες πράγματι να δεις τον μισθό σου να αυξάνεται. Αρκεί να ξέρεις τι πρέπει και τι δεν πρέπει να πεις.
Όχι: “Ο μισθός μου δεν ανταποκρίνεται στον τρόπο ζωής μου”
Ναι: “Τι θεωρείτε ότι προσφέρω στην επιχείρηση;”
Ακούγεται σκληρό, αλλά ο εργοδότης σου δεν ενδιαφέρεται για το αν τα βγάζεις πέρα. Θεωρεί την επιβίωση σου και τον τρόπο ζωής σου αποκλειστικά δικό σου πρόβλημα. Οπότε δεν πρόκειται να σου δώσει αύξηση, επειδή θα του πεις ότι την έχεις ανάγκη. Αντιθέτως, θα σου δώσει σημασία αν του μιλήσεις για κάτι που τον αφορά, την επιχείρησή του. Φέρε στη συζήτηση το τι προσφέρεις ποιοτικά ή/και ποσοτικά μέσω της δουλειάς σου, και κάν’ τον να καταλάβει ότι ο μισθός σου θα έπρεπε να είναι αντίστοιχος αυτών.
Όχι: “Αν δεν πάρω αύξηση, ίσως χρειαστεί να παραιτηθώ”
Ναι: “Γνωρίζω τον μισθό που δίνουν σε άλλες επιχειρήσεις για το δικό μου επίπεδο εργασίας”
Ίσως νιώθεις ότι έχεις εξαντλήσει κάθε άλλη συζήτηση και επιχείρημα και πράγματι θεωρείς ότι η μόνη εναλλακτική πλέον είναι να φύγεις. Το να το εκφράσεις ξεκάθαρα, όμως, δεν είναι ο σωστός επαγγελματικός τρόπος να το δηλώσεις στον εργοδότη σου. Είναι πιθανό, μάλιστα, να αισθανθεί ότι τον στήνεις στη γωνία και τον απειλείς, πιθανώς χωρίς πραγματική βάση. Αντιθέτως, αν πράγματι κάνεις έρευνα για τον μέσο μισθό στο δικό σου επίπεδο εργασίας και του το αναφέρεις, θα δει ότι γνωρίζεις και εχεις ψάξει τις εναλλακτικές σου και είναι πιο πιθανό να κινητοποιηθεί.
Όχι: “Έχω μία καλύτερη πρόταση από μία άλλη επιχείρηση”
Ναι: Ξανά, “Γνωρίζω τον μισθό που δίνουν σε άλλες επιχειρήσεις για το δικό μου επίπεδο εργασίας”
Θα το ξαναπούμε. Δεν θες ο εργοδότης σου να αισθανθεί ότι του δίνει τελεσίγραφο ή τον απειλείς. Ειδικά αν στην πραγματικότητα δεν θες να αφήσεις αυτή τη δουλειά. Είναι πιθανό, αν αναφέρεις ότι έχεις άλλη πρόταση, να σου ευχηθεί απλά καλή τύχη με το μέλλον σου και όχι να σου δώσει αύξηση. Μείνε επαγγελματίας και επέμεινε στο γεγονός ότι γνωρίζεις τι μισθούς δίνουν σε αντίστοιχες θέσεις σε άλλες εταιρείες.
Όχι: “Δουλεύω εδώ αρκετά πολύ καιρό”
Ναι: “Έχω αυτό το όραμα για το μέλλον”
Δεν έχει πραγματική σημασία το πόσο καιρό δουλεύεις κάπου, όταν μιλάμε για αύξηση. Γι’ αυτό, εξάλλου, ίσως ακούς συναδέλφους σου, που μόλις ήρθαν στην επιχείρηση, να παίρνουν τον ίδιο ή μεγαλύτερο μισθό από εσένα. Όπως είπαμε παραπάνω, ο μισθός είναι αντίστοιχος του τι προσφέρεις και ακριβώς σε αυτό πρέπει να εμμείνεις. Όχι μόνο μιλώντας για το παρελθόν, αλλά και αναφερόμενος σε αυτά που έχεις στο μυαλό σου να προσφέρεις μελλοντικά στην επιχείρηση. Έτσι, θα δείξεις ότι είσαι απαραίτητος όχι μόνο για το χθες και το σήμερα, αλλά και για το αύριο.
Όχι: “Ο τάδε παίρνει παραπάνω χρήματα για την ίδια δουλειά”
Ναι: “Γνωρίζω ότι άλλοι υπάλληλοι παίρνουν περισσότερα χρήματα για την ίδια δουλειά. Τι μπορώ να κάνω, για να φτάσω το ίδιο ποσό;”
Μιλώντας για ένα συγκεκριμένο άτομο, δείχνεις ότι δεν έχεις κανένα ομαδικό πνεύμα. Στρέφεις τον προβολέα σε αυτόν και ουσιαστικά υπονοείς ότι δεν πιστεύεις ότι του αξίζει ο μισθός του. Επιπλέον, μπορεί φαινομενικά να κάνετε την ίδια δουλειά, αλλά να προσφέρει άλλα πράγματα στην επιχείρηση, τα οποία εσύ δεν γνωρίζεις, όπως δεξιότητες, εμπειρία ή/και διασυνδέσεις. Μίλησε πιο γενικά, χωρίς ονόματα, και δείξε ότι ενδιαφέρεσαι για την επιχείρηση και θες να μάθεις πώς θα συνεισφέρεις περισσότερο σε αυτήν.