Η τηλεργασία, με τα καλά και τα κακά της, είναι πλέον νόρμα. Οι πιθανότητες λένε ότι πολλοί από εμάς θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε από το σπίτι ακόμα κι όταν η πανδημία έρθει στο τέλος της. Κι όσο κι αν μάς αρέσουν κάποια από τα ατού της τηλεργασίας, πρέπει να παραδεχτούμε ότι κάποιες μέρες κάπως μάς λείπουν στοιχείου του γραφείου. Από τη διαδρομή που κάναμε μέχρι να φτάσουμε σε αυτό και τις συζητήσεις με τους (συμπαθητικούς) συναδέρφους, μέχρι τα όρια που μπορούσαμε πιο εύκολα να βάλουμε διά ζώσης σε κάποια πράγματα, όπως το ωράριο.  

Για να μην βαλτώσεις, λοιπόν, ήρθε η ώρα να σταματήσεις να αντιμετωπίζεις την τηλεργασία ως μία κατάσταση που αύριο-μεθαύριο θα τελειώσει. Ακόμα κι αν για εσένα δεν είναι μόνιμη, για την ώρα αντιμετώπισέ την ως τέτοια. Αυτό θα σε βοηθήσει να αρχίσεις να την προσαρμόζεις πράγματι σε εσένα και να αφιερωθείς στο να την κάνεις όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη. Εμείς έχουμε κάποια tips να σου δώσουμε.  

Προσποιήσου ότι κάνεις κάποια διαδρομή 

Animated gif about cute in Skam by Katerina Torres

Δεν θέλουμε ούτε να κάτσεις στον καναπέ και να προσποιηθείς ότι είναι λεωφορείο, ούτε να μπεις για 40 λεπτά στο αμάξι σου. Στην ουσία, σου προτείνουμε να κρατήσεις αυτό που σου έδινε ευχαρίστηση από τη διαδρομή. Αν, για παράδειγμα, συνήθιζες να ακούς ραδιόφωνο, μουσική ή κάποιο podcast στο δρόμο για τη δουλειά, βάλε ακουστικά και άκουσέ το, για να κάνεις μία σύντομη βόλτα στη γειτονιά σου. Δεν χρειάζεται να το κάνεις για τον χρόνο της πραγματικής διαδρομής, ένα δεκάλεπτο αρκεί. 

Δημιούργησε το γραφείο των ονείρων σου 

Top 30 Office Decor GIFs | Find the best GIF on Gfycat

Όπου κι αν δουλεύεις, οι πιθανότητες είναι ότι το συνηθισμένο γραφείο σου δεν ήταν ιδανικό. Και δεν μιλάμε μόνο για τους ανθρώπους. Οι λεπτομέρειες είναι ικανές να κάνουν τεράστια διαφορά και τώρα, που δουλεύεις από το σπίτι, είναι η ευκαιρία σου να τις επιδιώξεις. Απλά κάνε εικόνα πώς είναι το ιδανικό για εσένα γραφείο. Θα είχε jazz μουσική στο υπόβαθρο; Βάλε να ακούγεται σιγανά, ώστε να μην σε αποσπά. Ο αέρας θα μύριζε κανέλα; Πάρε το αντίστοιχο αποσμητικό χώρου. Κάθε γωνιά θα είχε πράσινο; Αγόρασε εσωτερικά φυτά. Μικρά σνακ θα ήταν πάντα εύκαιρα; Γέμισε ένα καλαθάκι και τοποθέτησέ το δίπλα από το γραφείο σου. Κι αυτές είναι μόνο κάποιες από τις αμέτρητες επιλογές σου. 

Μην ξοδεύεις ώρες στις βιντεοκλήσεις 

TECH SUPPORT | Bored teachers, Giphy, Computer

Εκτός κι αν είσαι από τους τυχερούς, οι πιθανότητες είναι ότι ξοδεύεις ώρες καθημερινά σε βιντεοκλήσεις με συναδέρφους. Ωστόσο, αυτό και σε κουράζει πνευματικά και σου κλέβει χρόνο από δουλειές που πρέπει να γίνουν.  

Ήρθε η ώρα να θέσεις κάποια όρια. Όρισε δύο μάξιμουμ χρόνους που θα κάνεις βιντεοκλήσεις, ο μεγαλύτερος για τα πιο σημαντικά meetings. Φρόντισε να τους ανακοινώσεις στον εκάστοτε συνομιλητή σου. Είτε γράφοντας τον χρόνο που διαθέτεις στο e-mail, όπου συνεννοείστε για τη βιντεοκλήση, είτε αναφέροντάς το στην αρχή της συνομιλίας σας. Μη φοβάσαι ότι θα φανείς αγενής. Η πλειοψηφία το πιο πιθανό είναι ότι αισθάνεται όπως εσύ και θα νιώσει ευγνωμοσύνη. 

Περιορίσου στο ωράριο σου 

Bradley Cooper Friday GIF - BradleyCooper Friday Tgif - Discover & Share  GIFs

Ένα από τα αρνητικά επακόλουθα της τηλεργασίας είναι ότι τα ωράρια σχεδόν έχουν εξαφανιστεί. Όχι, προφανώς, γιατί δουλεύουμε λιγότερο. Οι περισσότεροι συνεχίζουν να δουλεύουν και τις ώρες και τις μέρες που δεν συμπεριλαμβάνονται στο ωράριο τους. Είτε γιατί τους έχει εμμέσως επιβληθεί, είτε γιατί οι ίδιοι αισθάνονται ότι πρέπει να το κάνουν. Βασική αιτία είναι ότι το γραφείομας  είναι το σπίτι μας και συνεχίζουμε να είμαστε σε αυτό ακόμα και όταν τελειώσουμε το ωράριό μας.  

Ήρθε η ώρα να σταματήσεις να το κάνεις. Το μόνο που καταφέρνεις είναι να “καις” το μυαλό σου, να ξεκουράζεσαι και να διασκεδάζεις ελάχιστα και τελικά να πέφτει και η απόδοσή σου. Στο καλύτερο σενάριο θα σιχαθείς απλά τη δουλειά σου και στο χειρότερο θα πέσεις κάτω από την υπερκόπωση. Φυσικά, δεν είναι πάντα εύκολο και εφικτό να μη δουλέψεις εκτός ωραρίου. Προσπάθησε, όμως, να το κάνεις μόνο όταν είναι πραγματικά αναγκαίο και δεν υπάρχει εναλλακτική.  

Κάνε αυθόρμητα διαλείμματα 

I am on the home stretch! - GIF on Imgur | Home stretch, New beginnings,  Funny jokes

Ας είμαστε ειλικρινείς. Αν το σκεφτείς καλά, όσο ήσουν στο γραφείο, δεν δούλευες στο 100% του ωραρίου. Και αυτό είναι το φυσιολογικό. Οι πιθανότητες λένε ότι ανά διαστήματα σταματούσες για να μιλήσεις με κάποιον συνάδερφο που συμπαθείς, ότι γέλαγες με κάτι αστείο που πέταξε κάποιος και ότι περπάταγες έστω μέχρι τη διπλανή καφετέρια για να ανεφοδιαστείς.  

Όλα αυτά γινόντουσαν αυθόρμητα και όχι προγραμματισμένα. Οπότε γιατί προσπαθείς να κάνεις τώρα αυστηρά προγραμματισμένα διαλείμματα; Ναι, ειδικά αν μένεις μόνος, τώρα δεν έχεις κάποιον να πείτε αυθόρμητα μία κουβέντα. Δεν θα συμβεί, όμως, μεγάλο κακό, αν σταματήσεις για πέντε λεπτά τη δουλειά και μιλήσεις με τον κολλητό σου, ούτε αν σηκωθείς και κάνεις μερικές διατάσεις για να ξεπιαστείς. Και -φυσικά- ούτε αν φας μία ώρα νωρίτερα από αυτήν που είχες προγραμματίσει. Ποια είναι η καλύτερη στιγμή για όλα τα παραπάνω; Όταν θα νιώσεις πλέον το κεφάλι σου να γίνεται “καζάνι”. 

Συνάντησε τον work bestie σου 

Seven Rules of Zoom Meeting Etiquette From the Pros - WSJ

Όχι, δεν σου λέμε να “πατήσεις” το lockdown. Σκέψου, όμως, τι έκανες πριν την πανδημία. Πίνατε έναν καφέ μαζί πριν τη δουλειά; Κάνατε την ίδια ώρα lunch break και συζητάγατε; Πηγαίνατε για ένα ποτό μόλις τελειώνατε; Δεν υπάρχει λόγος να μην το κάνετε έστω μια φορά την εβδομάδα και τώρα, αλλά λίγο διαφορετικά. Απλά κανονίστε ώρα, πάρτε την κούπα, το φαγητό ή το ποτήρι σας, καθίστε μπροστά από τον υπολογιστή και κάντε βιντεοκλήση. Πείτε τα νέα σας, γελάστε, κουτσομπολέψτε αυτούς του γραφείου που ποτέ δεν χωνέψατε και επανακτήστε για λίγο ξανά την αίσθηση της κανονικότητας.  

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!