Σε όλους μας κάποια στιγμή έχει συμβεί. Μάς δίνουν έναν τεράστιο φόρτο δουλειάς, υποχρεώσεων και deadlines για ένα αρκετά μεγάλο και συνεχόμενο χρονικό διάστημα. Σταδιακά αισθάνεσαι ότι δεν προλαβαίνεις να πάρεις ανάσα, ότι κάθε σταγόνα ενέργειας και μυαλού σού έχει ρουφηχτεί και ότι είσαι μισό βήμα από την κατάρρευση. 

Τι κάνεις; Απολύτως τίποτα. Απλά συνεχίζεις να προσπαθείς να τα κάνεις όλα, όσο πιο τέλεια γίνεται και προσποιούμενος ότι δεν πιέζεσαι καθόλου. Ωστόσο, αυτή η τακτική έχει τρία πιθανά αποτελέσματα. Το ένα είναι σύντομα να διαλυθείς ψυχολογικά. Το άλλο να πέσει ξαφνικά η αποδοτικότητά σου στη δουλειά. Το τρίτο να σιχαθείς τη δουλειά σου (με την ελπίδα ότι δεν τη σιχαίνεσαι ήδη). Για να τα αποφύγεις, λοιπόν, μάλλον έφτασε η ώρα να αποδεχτείς ότι έχεις φτάσει στα όρια σου και να κάνεις κάποια σταδιακά βήματα βελτίωσης. 

Άσε τα παιχνίδια ανωτερότητας

Ξέρεις τι εννοούμε. Ένας από τους βασικούς λόγους που αναλαμβάνεις 100 δουλειές είναι επειδή σου αρέσει να λες στους γύρω σου πόσο απασχολημένος είσαι και πόση δουλειά βγάζεις. Αυτό, όμως, δεν θα σε βοηθήσει σε τίποτα. Όχι μόνο θα γίνεις λιγότερο παραγωγικός, μιας και το multitasking ποτέ δεν είναι καλή ιδέα. Πιθανώς να γίνεις και πιο αντιπαθείς στους συναδέλφους σου, μιας και νιώθουν ότι το παίζεις καλύτερός τους. Να θυμάσαι ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ εργαζομένων βοηθάει στην πραγματικότητα μόνο τον εργοδότη. 

Busy GIFs | Tenor

Παραδέξου ότι δεν γνωρίζεις κάτι

Συνήθως συμβαίνει στις πρώτες μας δουλειές. Μάς αναθέτουν ένα project, δεν μάς δίνουν καμία οδηγία, παρά το γεγονός ότι ξέρουν πως δεν έχουμε προϋπηρεσία, και εμείς προσποιούμαστε ότι το ‘χουμε. Γιατί; Διότι θέλουμε να φανούμε χρήσιμοι, ότι μπορούμε να λύσουμε προβλήματα, ότι δεν χρειαζόμαστε ντάντεμα και ότι είμαστε τρομερά ικανοί παρά την έλλειψη εμπειρίας μας. Το πρόβλημα; Με αυτό τον τρόπο, ξοδεύεις ενέργεια και χρόνο, για να καταλάβεις μόνος σου πρώτα πώς θα κάνεις κάτι, ενώ θα μπορούσες απλά να παραδεχτείς ότι είναι κάτι που κάνεις πρώτη φορά, να στο εξηγήσουν στα γρήγορα και να τελειώνεις. 

No Idea What Im Doing GIFs - Get the best GIF on GIPHY

Βγάλ’ τα στον work buddy σου

Όχι, δεν εννοούμε να πας να ξεσπάσεις πάνω του. Όταν νιώθεις να έχεις φτάσει στα όρια σου, πήγαινε σε έναν έμπιστο φίλο σου στη δουλειά και ζήτα του να σε βοηθήσει να τα βγάλεις από μέσα σου έστω για πέντε λεπτά. Εκείνος δεν χρειάζεται καν να πει κάτι, απλά να σε ακούσει να ξεσπάς για όλα όσα έχουν μπουκώσει το πρόγραμμά σου και δεν ξέρεις καν αν βγαίνουν. Πέραν του ότι θα ηρεμήσεις ψυχολογικά, είναι πιθανό παραδεχόμενος τα προβλήματα και εκφράζοντάς τα, να συνειδητοποιήσεις ότι υπάρχει λύση, που μέσα στην φρενίτιδα της δουλειάς δεν είχες σκεφτεί. 

venting gif | The Daily Californian

Ζήτα την άποψη κάποιου τρίτου

Συχνά βαλτώνουμε στη δουλειά, γιατί έχουμε μπλοκάρει τόσο με ένα project, που δεν μπορούμε καν να σκεφτούμε ποιο είναι το επόμενο βήμα μας. Μπορεί να θέλεις να νιώθεις ότι είσαι αυτάρκης και να θες να τα λύνεις όλα μόνος σου, αλλά αυτό μόνο πίσω θα σε κρατήσει. Πήγαινε σε κάποιον συνάδελφό σου, εξήγησέ του τι κάνεις και πού έχεις κολλήσει και ζήτα την άποψή του για το πώς πρέπει να συνεχίσεις. Ιδανικά επίλεξε κάποιον που δεν έχει καμία σχέση με το συγκεκριμένο project, ώστε να μην βρίσκεται κι αυτός στο ίδιο πνευματικό σημείο μπλοκαρίσματος με εσένα. 

Tell You What GIFs - Get the best GIF on GIPHY

Μην αναλαμβάνεις τα πάντα

Είσαι ο άνθρωπος που βοηθάς τους πάντες και όλοι ξέρουν ότι μπορούν να σου απευθυνθούν για ό,τι χρειάζονται. Αυτό έχει το καλό ότι αισθάνεσαι και μερικώς γίνεσαι απαραίτητος στον χώρο εργασίας σου. Και εκεί τελειώνουν τα θετικά για εσένα. Το πρόβλημα είναι πως όταν γίνεσαι ο άνθρωπος που κάνει τα πάντα, τότε όλοι πολύ απλά σε αντιμετωπίζουν ως τον άνθρωπο που κάνει τα πάντα. Είτε γιατί θεωρούν ότι μόνο εσύ μπορείς να κάτι, είτε γιατί μόνο εσύ θα το δεχτείς, είτε γιατί αυτοί δεν έχουν χρόνο, είτε γιατί απλά βαριούνται και προτιμούν να ρίξουν σε εσένα δικές τους υποχρεώσεις. 

Μάθε να λες “όχι”. Βάλε προτεραιότητες. Δες ποιες δουλειές πρέπει να γίνουν άμεσα και ποιες όντως είσαι ο μόνος που μπορεί να τις αναλάβει. Αρνήσου ευγενικά. Αν θες εξήγησε και ότι δεν έχεις χρόνο. Ακόμα περισσότερο, μάθε να ξεχωρίζεις ποιοι πράγματι απευθύνονται σε εσένα γιατί χρειάζονται βοήθεια και ποιοι απλά σε έχουν βρει κορόιδο. 

Cant Help GIFs - Get the best GIF on GIPHY

Κάνε διαλείμματα

Τόσο εντελώς από τη δουλειά, όσο και από μέρος της. Δηλαδή; Συνήθως πηγαίνεις από πιο νωρίς στη δουλειά, φεύγεις πιο αργά ή/και δουλεύεις Σαββατοκύριακα και αργίες; Ήρθε η ώρα να σταματήσεις. Ναι, μια στο τόσο μπορεί όντως να τύχει κάτι που να απαιτήσει τα παραπάνω. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος να τα κάνεις μόνιμη συνήθεια. Και το μυαλό και το σώμα σου θα τα παίξουν και οι πιθανότητες λένε ότι δεν πληρώνεσαι καν αρκετά για να το κάνεις αυτό.

btw GIFs - Primo GIF - Latest Animated GIFs

Από την άλλη, μπορείς να κάνεις διαλείμματα και από συγκεκριμένα κομμάτια της δουλειάς. Ας πούμε, συνηθίζεις να ελέγχεις όλη την ώρα τα emails σου και να απαντάς αμέσως σε όλα. Αυτό, ωστόσο, σε αναγκάζει να κάνεις παύσεις μεταξύ άλλων εργασιών, πιθανώς πιο σημαντικών. Μπορείς, λοιπόν, να ορίσεις μία ή δύο συγκεκριμένες ώρες μέσα στην εργάσιμη μέρα (ίσως στην αρχή και στο τέλος της), που θα αφιερώνεις αποκλειστικά σε όσα emails έχουν μαζευτεί μέχρι τότε. Επιπλέον, αν ένα project σε δυσκολεύει παραπάνω, είναι πιο επείγον ή/και απαιτεί περισσότερο χρόνο, ανακοίνωσε ότι μία μέρα σκοπεύεις να την αφιερώσεις αποκλειστικά σε αυτό. 

I Need A Break GIFs - Get the best GIF on GIPHY

Συζήτησέ το με τον προϊστάμενό σου

Ξέρουμε ότι ανάλογα τον προϊστάμενο αυτό μπορεί να φαίνεται εξαιρετικά περίπλοκο ή τρομακτικό. Ωστόσο, είναι αναγκαίο αν νιώθεις ότι δεν μπορείς να οδηγηθείς σε μία λύση μόνος σου. Το μυστικό είναι στο να πας προετοιμασμένος. Κατ’ αρχάς, ενημέρωσέ τον από πριν ότι όποτε έχει χρόνο θα ήθελες να συζητήσετε. Όταν φτάσει εκείνη η στιγμή, φρόντισε να είσαι συγκροτημένος και συνειδητοποιημένος αναφορικά με το ποιο ακριβώς πιστεύεις ότι είναι το πρόβλημα, πώς πιστεύεις ότι επηρεάζεται η δουλειά σου, πώς θεωρείς ότι μία λύση θα βελτιώσει την απόδοσή σου και τι έχεις εσύ να προτείνεις. 

Help Me Now GIFs - Get the best GIF on GIPHY