Έξι γυναίκες καλλιτέχνιδες που συνδυάζουν εκφραστικά μέσα όπως φωτογραφία, κινούμενη εικόνα, περφόρμανς και ποίηση εμπνέονται από την κληρονομιά της Λέσβιας λυρικής ποιήτριας Σαπφούς και παρουσιάζουν στην K-Gold Temporary Gallery στη Λέσβο την έκθεση “Προχώρα μέχρι να βρεις τη θάλασσα” σε επιμέλεια της Suzanna Petot.

Παρότι σώζονται μόνο ελάχιστα σπαράγματα στίχων της Σαπφούς, είναι αξιοσημείωτη η συμβολή της στη Δυτική παράδοση με σημείο αναφοράς έννοιες όπως ο έρωτας, η ομορφιά, το μυστήριο και ο μύθος. Οι καλλιτέχνιδες διερευνούν αυτά τα θέματα, επισημαίνοντας πώς η οικειότητα, η φύση και η μαγεία μπορούν να ιδωθούν στην καθημερινή ζωή και τι αποκαλύπτουν αυτές οι στιγμές για την ατομική ή τη συλλογική ταυτότητα.

Έργο της Andi Gáldi Vinkó

Μέρος της έκθεσης αποτελεί και το δεύτερο τεύχος του περιοδικού The Wild Ones που εξετάζει τους πειραματισμούς στη σύγχρονη φωτογραφία μέσα από συζητήσεις με τις συμμετέχουσες καλλιτέχνιδες. Η οπτική τους έρευνα επικεντρώνεται σε νέα σημεία συνάντησης και διαλόγου, όπου η λέξη wild εκδηλώνει συνειρμικά το ανεξέλεγκτο, το αυθόρμητο, το επικίνδυνο, το άγριο, το αποφασιστικό, το ελεύθερο.

Έργο της Martine Gutierrez

Η επιμελήτρια της έκθεσης Suzanna Petot και οι καλλιτέχνιδες Samira Siadi και μιλούν στο One of Us για την τέχνη ως εργαλείο ορατότητας της ταυτότητας φύλου, της θηλυκότητας, αλλά και για την ιδιαίτερη κληρονομιά της Σαπφούς. Η ποιήτρια είναι ταυτισμένη με τη θηλυκότητα, τη σεξουαλικότητα και τα ομοερωτικά συναισθήματα και παρόλο που μόνο δύο ποιήματα και ελάχιστα αποσμάτα του συνολικού έργου της σώζονται μέχρι σήμερα, η επιρροή της στην τέχνη είναι τεράστια. Οι συμμετέχουσες της έκθεσης “Προχώρα μέχρι να βρεις τη θάλασσα”, εμπνέονται από την λυρική ποιήτρια και τους συμβολισμούς του έργου της, αλλά και από το περιβάλλον της Λέσβου. Ούσες γυναίκες και οι ίδιες, πώς η θηλυκότητα επηρεάσε τα έργα τους; Η ενέργεια της Σαπφούς τις ώθησε άραγε να προσεγγίσουν τη θηλυκότητα με τρόπους που δεν είχαν φανταστεί;

Η καλλιτέχνιδα Samira Saidi, Αυστριακή με καταγωγή από την Γκάνα διερευνά τις κοινωνιολογικές δομές της ταυτότητας και της φυλής μέσω της φωτογραφίας, της περφόρμανς και της συγγραφής.

Προσωπικά η θηλυκότητα επηρεάζει διαρκώς τη δουλειά μου όταν δημιουργώ νέα έργα. Συνειδητά ή μη, η δική μου θηλυκότητα επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο παράγω ένα έργο, νιώθω άνετα να δουλεύω μαζί της. Πιστεύω πραγματικά πως η τέχνη μπορεί να γίνει εργαλείο ορατότητας θεμάτων ταυτότητας φύλου, καθώς είναι μία από τις πολλές κατασκευές του σύγχρονου κόσμου μας που μπορεί να αλλάξει σχήματα και να επαναπροσδιοριστεί με κάθε πιθανό τρόπο, εξαιτίας της ελευθερίας μέσα στο βασίλειο των τεχνών”, αναφέρει η καλλιτέχνιδα Samira Saidi.

Αντίθετα η Camille Lévêque, μέλος της Live Wild Collective απαντά, “Το φύλο δεν έχει σημασία τόσο στις σκέψεις μου, όσο και στη διαδικασία παραγωγής ενός έργου μου. Αλλά το να είσαι γυναίκα καλλιτέχνης, ειδικά στη Γαλλία, συνεπάγεται με έλλειψη ορατότητας και σίγουρα παρατήρησα ότι οι μόνοι άνθρωποι που επικοινωνούσαν μαζί μου για συνεργασίες είναι γυναίκες. Δεν υπάρχει τέχνη σε σχέση με το φύλο, αλλά υπάρχει πραγματική διάκριση έναντι των γυναικών σε αυτόν τον κλάδο“.

Η επιμελήτρια της έκθεσης “Προχώρα μέχρι να βρεις τη θάλασσα”, Suzanna Petot

Ενώ η επιμελήτρια Suzanna Petot λέει σχετικά, “Προσεγγίζοντας αυτή την έκθεση καθώς και τη δεύτερη έκδοση του Wild Ones, ήθελα να επιλέξω μόνο γυναίκες καλλιτέχνιδες για να υπογραμμίσω το γεγονός ότι η συναρπαστική συμβολή τους μέσω της φωτογραφίας και της κινούμενης εικόνας, ακόμα και σήμερα παραγκωνίζονται στην ανδροκρατούμενη σκηνή της σύγχρονης τέχνης. Ήθελα επίσης το project να αντανακλά το παρελθόν και το παρόν της Λέσβου. Η έρευνά μου με οδήγησε στη ζωή και το έργο της ποιήτριας Σαπφούς και την τεράστια συμβολή της στη λογοτεχνία που συνδυάζει υπέροχα και τα δύο. Εμπνεύστηκα από τη ζωή της, την σωζόμενη ποίησή της και από το πως η κληρονομιά της έχει υπάρξει ζήτημα αντιπαράθεσης και εικασιών για αιώνες. Η τέχνη, είτε αυτή είναι φωτογραφίε, είτε ποίηση είναι ένα υπέροχο εργαλείο για την ορατότητα του φύλου και σημαίνει να πλάθεις εκδοχές της πραγματικότητας που συλλαμβάνουν όλο το φάσμα της ανθρώπινης εμπειρίας.

Η K-Gold Temporary Gallery, που ιδρύθηκε το 2014 στη Λέσβο με στόχο να φέρει το ευρύ κοινό σε επαφή με τη σύγχρονη τέχνη μέσα από εκθέσεις, περφόρμανς, εκδόσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, συνεργάζεται με τη Mediterranea 19 Young Artists Biennale, συνδέοντας το νησί της Λέσβου με τη Δημοκρατία του Σαν Μαρίνο, στο πλαίσιο του δημοσίου προγράμματος του θεσμού σε σημαντικά πολιτιστικά κέντρα της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, τη βραδιά των εγκαινιών (22/05) θα προβληθούν επιλεγμένα φιλμ του Αλκαίου Σπύρου και του Latent Community (Σωτήρης Τσίγκανος & Ιώνιαν Μπισάι) σε επιμέλεια του διευθυντή της K-Gold Temporary Gallery και συνεπιμελητή της Biennale, Νικόλα Βαμβουκλή. Η προβολή θα παρουσιαστεί επίσης με live streaming στο κανάλι School of Waters στο YouTube.

Έργο της Arunà Canevascini

Η διοργάνωση αποτελεί συνολικά μια πρόσκληση για να ανακαλύψουμε εκ νέου τη ρευστότητα που κατέστησε τη Μεσόγειο έναν πολύμορφο τόπο συνύπαρξης μορφών ζωής και διαδικασιών παραγωγής γνώσης.

Info:
Εγκαίνια: Σάββατο 22 Μαΐου 2021, 20:00
Διεύθυνση: Αγία Παρασκευή, 81102 Λέσβος
Τηλέφωνο: 6942202222
Ωράριο λειτουργίας: Σάββατο & Κυριακή, 11:00-14:00 και 18:00-21:00
Eίσοδος Eλεύθερη. Υποχρεωτική η χρήση μάσκας