Όπως χάζευα στο διαδίκτυο τον καιρό του δεύτερου lockdown ή μπορεί να ήταν και στην τηλεόραση, δεν θυμάμαι καλά (οι πολλές οθόνες έχουν γίνει μια mega-οθόνη στο υποσυνείδητό μου πια), είχα πέσει πάνω σε ένα παράλογο δίλημμα, διατυπωμένο μάλιστα και με κάπως δασκαλίστικο τρόπο: “όταν ανοίξει η καραντίνα”, λέει, “κάποιοι αντί για τα μαγαζιά θα τρέξουν να επισκεφθούν μουσεία”.
Ωωωωπ! Για μια στιγμή κορίτσια, μουσεία είχα επιθυμήσει κι εγώ, όπως και σινεμάδες και συναυλίες και θέατρα και ένα σωρό άλλους χώρους πολιτισμού, δεν θα μπω στην διαδικασία να τα συγκρίνω όμως με τα μαγαζιά. Και γιατί να τα συγκρίνω άλλωστε, όταν μπορώ να τα κάνω και τα δύο μέσα στην ίδια βόλτα;
Σας έχω λοιπόν ετοιμάσει μια λίστα από βόλτες για ψώνια που καταλήγουν σε υπέροχα Αθηναϊκά Μουσεία για να βγάλετε το άχτι σας και καταναλωτικά και πολιτιστικά.

Κολωνάκι – Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Το Κολωνάκι είναι, όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι Αθηναίοι του κέντρου, ένα σημείο για καλά και ίσως ακριβότερα ψώνια συγκριτικά με άλλες περιοχές του. Έχει όμως μια ωραία κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα και μεγάλη ποικιλία από μαγαζιά για να διαλέξετε. Κάντε λοιπόν εκεί το απαραίτητο happening με τις αγορές σας και κατηφορίστε ύστερα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4
Το ΜΚΤ στεγάζεται σε δύο ξεχωριστά κτίρια, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους εσωτερικά: στο Κεντρικό Κτίριο βρίσκονται οι αίθουσες των μόνιμων συλλογών και η Νέα Πτέρυγα του μουσείου, ενώ στο Μέγαρο Σταθάτου φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις. Πρόκειται για ένα πολύ σπουδαίο μουσείο της πόλης μας, που κρατάει το κοινό σε διαρκές ενδιαφέρον με τις πολύ σημαντικές εκθέσεις που διοργανώνει ή φιλοξενεί τακτικά, πλην της μόνιμης έκθεσης αρχαιοτήτων που φιλοξενεί. Να σημειώσουμε ότι έχει ένα από τα πιο πλούσια πωλητήρια και το καφέ του προσφέρει μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.

Φυσικά στην περιοχή υπάρχουν και άλλα τρανταχτά μουσεία, όπως το Μουσείο Μπενάκη ή το Βυζαντινό Μουσείο με τον υπέροχο κήπο και το ανάλογο καφέ του.

Πατησίων – Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Η Πατησίων είχε για καιρό φύγει από το ραντάρ μας όσον αφορά τα ψώνια. Τα τελευταία χρόνια όμως, η ευρύτερη περιοχή παίρνει νέα όψη και τα μαγαζιά της άρχισαν και πάλι να μας τραβούν το ενδιαφέρον. Αν μάλιστα επιθυμείτε να αγοράσετε φωτογραφικά είδη και γκατζετάκια, εκεί ακριβώς πρέπει να πάτε ή στην Πλατεία Κάνιγκος και την Ακαδημίας. Φυσικά η ίδια περιοχή έχει και πολλά βιβλιοπωλεία.
Αφού λοιπόν κάνετε την ανάλογη βόλτα στα καταστήματα, περάστε την μεγαλοπρεπή πόρτα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο μουσείο της Ελλάδας και ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου. Αν το συγκεκριμένο μουσείο ήταν σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα ήταν δέκα διαφορετικά μουσεία. Οι πλούσιες συλλογές του αριθμούν περισσότερα από 11.000 εκθέματα. Οι ξένοι θα τις είχαν απλώσει σε διάφορους χώρους και θα έκοβαν πολλαπλάσια εισιτήρια.  Εκεί λοιπόν θα απολαύσετε ένα πανόραμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, από τις αρχές της προϊστορίας έως την ύστερη αρχαιότητα και θα συνειδητοποιήσετε για άλλη μια φορά σε πόσο σπουδαία χώρα έχουμε γεννηθεί.

Μοναστηράκι – Μουσείο Ηρακλειδών

Το Μοναστηράκι, η οδός Αθηνάς και οι πέριξ περιοχές έχουν μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον. Κάντε την βόλτα σας στα μπαχαράδικα, βρείτε μαγαζιά με άπειρα είδη τυριών και αλλαντικών, με βότανα και ξηρούς καρπούς, με ρούχα, με είδη κήπου, με σουβενίρ κλπ και ρουφήξτε την πολυπολιτισμική ατμόσφαιρα του κέντρου της πόλης μας. Φυσικά μπορείτε να φάτε και ένα ξεγυρισμένο σουβλάκι ή ένα φανταστικό παγωτό, να πάρετε καφέ στο χέρι και να κάνετε την πανέμορφη βόλτα ως τον σταθμό του Θησείου, με την Ακρόπολη να δεσπόζει πάνω από το κεφάλι σας.
Από εκεί ανηφορίστε την Αποστόλου Παύλου και βρεθείτε στο Μουσείο Ηρακλειδών που στεγάζεται σε δύο θαυμάσια νεοκλασικά διατηρητέα κτίρια, ανακαινισμένα και διαμορφωμένα ώστε να φιλοξενούν εκθέσεις. Το ένα, στον αριθμό 37 της Αποστόλου Παύλου και το δεύτερο, στην οδό Ηρακλειδών 16.  Εκεί θα βρείτε μια πλούσια συλλογή ομοιωμάτων από τα  επιτεύγματα της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας και τεχνικής. Ιδιαίτερα αν έχετε παιδιά στην παρέα, δεν θα το μετανιώσετε. Θα δείτε ομοίωμα του μηχανισμού των Αντικυθήρων, ομοίωμα οικίας από το Ακρωτήρι της Θήρας με την εγκατάσταση υγιεινής, το εργοτάξιο του Παρθενώνα κατά Μανόλη Κορρέ και άλλα.

Στην ίδια περιοχή φυσικά υπάρχουν και άλλα μουσεία όπως το Μουσείο Νεώτερης Κεραμεικής Τέχνης ή το Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης για άλλους συνδυασμούς.

Ερμού – Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων

Τι να πούμε για την Ερμού παρά μόνο το πόσο μας έχει λείψει η ζωντάνια της, οι βιτρίνες της και οι ορδές των ανθρώπων κάθε ηλικίας που κάνουν την βόλτα τους κατηφορίζοντας από το Σύνταγμα ή ανηφορίζοντας από το Μοναστηράκι. Μας λείπουν οι μπάντες δρόμου, οι χορευτές της Καπνικαρέας που κάνουν χαμό τα πρωινά του Σαββάτου, ακόμα και οι κουλουράδες της. Εκεί θα πάμε να βγάλουμε το άχτι μας όταν με το καλό τελειώσει αυτό το χάλι και με τα χέρια γεμάτα τσάντες με ψώνια θα ανηφορίσουμε για την Πλάκα και το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, Διογένους 1-3, ένα μουσείο που ίσως δεν γνωρίζετε, αλλά θα χάσετε αν δεν το επισκεφθείτε τουλάχιστον μια φορά.
Τα 1.200 διαφορετικά λαϊκά, μουσικά όργανα που βρίσκονται στο τριώροφο νεοκλασικό της οικίας Λασσάνη, στην Πλάκα είναι ο καρπός της επίμονης, 40χρονης έρευνας και μελέτης του μουσικολόγου Φοίβου Ανωγειανάκη. Μεμβρανόφωνα, αερόφωνα, χορδόφωνα και ιδιόφωνα, τα όργανα του μουσείου εκτείνονται από τον 18ο αιώνα έως σήμερα. Θα τα θαυμάσετε και θα τα ακούσετε από τις σχετικές ηχογραφήσεις και θα κάνετε ένα χαλαρωτικό ταξίδι στην μουσική μας παράδοση. Το οίκημα διαθέτει κι ένα μικρό κήπο, ενώ ακριβώς απ’ έξω βρίσκεται η ιστορική Πλακιώτικη ταβέρνα Ο Πλάτανος.

Στην Πλάκα υπάρχουν και άλλα μουσεία, όπως το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης ή το Μουσείο Μουσείο Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ζωγραφικής Φρυσίρα.

Με την ευχή να ανοίξουν γρήγορα και τα μαγαζιά και τα μουσεία, λέμε σε όλα ΝΑΙ και ορμάμε!

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!