Όλοι έχουμε δώσει και έχουμε πάρει ψεύτικα κομπλιμέντα στη ζωή μας. Συνήθως, μάλιστα, με καλή πρόθεση, ώστε ο αποδέκτης τους να μην πληγωθεί ή να κερδίσει αυτοπεποίθηση όταν το χρειάζεται. Ναι, αν μάθουμε ότι δεν ίσχυαν, πιθανώς θα πληγωθούμε, αλλά στο τέλος της ημέρας δεν έγιναν με κακό σκοπό. Το πρόβλημα ξεκινάει με μία άλλη κατηγορία κομπλιμέντων. Μιλάμε για εκείνα, που στην πραγματικότητα είναι προσβολές, καμουφλαρισμένες σε κομπλιμέντα από καλοθελητές, που θέλουν να σε “ρίξουν”, παριστάνοντας συγχρόνως τους ευγενικούς. Ποια εννοούμε; Ακολουθούν μερικά παραδείγματα. 

“Το πάνω/κάτω μέρος του outfit σου είναι τέλειο”

Ναι, κολακεύει το παντελόνι και τα παπούτσια σου ή την μπλούζα και τα σκουλαρίκια σου. Συγχρόνως, όμως, αφήνει ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι όλο το υπόλοιπο outfit δεν είναι καλό. Αλλιώς γιατί απλά δεν είπε γενικά ότι του αρέσουν τα ρούχα σου; Η μόνη περίπτωση που το σχόλιο είναι καλόβουλο είναι αν ετοιμάζεσαι μαζί με κάποιον ή είσαι ακόμα στο σπίτι, όταν στο λέει. Τότε μάλλον το λέει για να σε προστατεύσει από κάτι που θεωρεί στιλιστικό λάθος, για να το διορθώσεις πριν βγεις έξω στον υπόλοιπο κόσμο. 

Awkward GIFs. 60 Animated Pics of Awkward Situations

“Στο Instagram δείχνεις τόσο διασκεδαστικός/αστείος/ωραίος/συμπαθητικός κ.ο.κ.”

Η διατύπωση παίζει μεγάλο ρόλο. Αν κάποιος σου πει ότι το Instagram σου είναι το τάδε θετικό επίθετο, όλα καλά. Είναι πράγματι κομπλιμέντο. Είναι διαφορετικό, όμως, να πει ότι εσύ δείχνεις κάτι στο Instagram, υπονοώντας μία σύγκριση ότι δεν είσαι έτσι στην πραγματικότητα.

“Δεν περίμενα ότι θα τα καταφέρεις. Συγχαρητήρια.”

Ναι, εντάξει, είπε συγχαρητήρια. Πριν από αυτό, όμως, είπε ξεκάθαρα ότι δεν το περίμενε. Είχε αρκετά χαμηλές προσδοκίες από εσένα, ώστε να πιστεύει ότι θα αποτύχεις σε κάτι που πλέον αποδεδειγμένα μπορούσες να πετύχεις. Και θεώρησε σωστό και να το αναφέρει, για να “ρίξει” την χαρά σου. 

“Είσαι πολύ τυχερός, που έχεις αυτή την (οποιαδήποτε επιτυχία σου)”

Πράγματι, σε κάποια πράγματα παίζει ρόλο η τύχη. Είναι, όμως, αρκετά προσβλητικό κάποιος να αποδίδει 100% σε αυτήν τα επιτεύγματά σου. Ειδικά αν μιλάμε για κάτι που στην πραγματικότητα έχεις ρίξει τρομερή δουλειά και προσπάθεια για να το πετύχεις. 

10 things people who work from home are so sick of hearing - When In Manila

“Ζηλεύω πόσο δεν σε νοιάζει η άποψη του κόσμου”

Για να το ξεκαθαρίσουμε, σε συγκεκριμένο πλαίσιο αυτή η φράση μπορεί να είναι πράγματι κομπλιμέντο. Γίνεται προσβολή την στιγμή, που αναφέρεται στα ρούχα σου, στη γενικότερη εμφάνισή σου, στην καθαριότητα του σπιτιού σου ή στους τρόπους σου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, σε προσβάλουν, απλά με το γάντι. 

“Επιτέλους, έκανες κάτι ωραίο στα μαλλιά σου”

Συνήθως το ακούμε για μαλλιά, αλλά το ίδιο μπορεί να σου πει και για μακιγιάζ ή ρούχα. Και ναι, για την τωρινή σου κατάσταση είναι κομπλιμέντο, αλλά σε προσβάλει για όλο το προηγούμενο διάστημα και σε κάνει να αναρωτιέσαι μήπως κυκλοφορούσες τόσα χρόνια σαν τέρας και δεν το ήξερες.

“Μακάρι να μην είχα υποχρεώσεις όπως εσύ”

Προσπαθεί να ακουστεί σαν κομπλιμέντο για την ανέμελη ζωή σου, αλλά δεν τα καταφέρνει. Μπορεί να το ακούσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Παραδείγματα; Άτομα που εργάζονται το λένε σε άλλα που μένουν σπίτι με τα παιδιά. Γονείς το λένε σε όσους δεν έχουν παιδιά. Άτομα, που πιστεύουν ότι έχουν ένα πολύ σημαντικό επάγγελμα, το λένε σε άτομα, που θεωρούν ότι κάνουν ένα εύκολο ή και ασήμαντο επάγγελμα. Νομίζω πιάνεις το νόημα και δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε πού είναι το πρόβλημα. 

GIF its too much responsibility responsibility i dont like it - animated GIF on GIFER - by Hellterror

“Είσαι τολμηρός. Εγώ ποτέ δεν θα έβαζα αυτά τα ρούχα.”

Τι θέλει να πιστεύεις ότι είπε; Πως θαυμάζει το πόσο τολμηρό στιλ έχεις. Τι είπε; Ότι τα ρούχα σου του φαίνονται τόσο άσχημα, περίεργα, αταίριαστα ή/και κακόγουστα, που αυτός ποτέ δεν θα τα φόραγε. 

“Δείχνεις τόσο πιο φρέσκος με μακιγιάζ”

Είπε κάτι θετικό για τις ικανότητές σου στο μακιγιάζ; Η αλήθεια είναι πως ναι. Την ίδια στιγμή, όμως, φρόντισε να μην πει “Έχεις κάνει πολύ ωραίο μακιγιάζ”. Αντιθέτως, προτίμησε να πει κάτι, που υπονοεί ότι χωρίς μακιγιάζ το πρόσωπό σου δείχνει κουρασμένο. 

Γνωρίζοντας την σχέση σου: “Μπράβο. Πώς κατάφερες και τον έριξες αυτόν;”

Εννοείται ότι το παραπάνω είναι κομπλιμέντο. Δύο κομπλιμέντα βασικά. Ένα για τον σύντροφό σου και ένα για τις ικανότητές σου να του κάνεις πιθανώς μάγια, για να γυρίσει και να σε κοιτάξει. Βλέπεις, ο άνθρωπος που θα σου πει τη συγκεκριμένη φράση, λίγο πολύ σου λέει ότι ο σύντροφός σου είναι αρκετά καλύτερός σου και είναι άξιο περιέργειας το πώς καταλήξατε μαζί. 

GIF rach - animated GIF on GIFER