Η αναζήτηση νέας δουλειάς δεν είναι σε καμία περίπτωση εύκολη διαδικασία. Μπορεί να είναι ψυχοφθόρα, τρομακτική και, για ένα διάστημα, αποκαρδιωτική. Άσχετα με το αν οδηγήθηκες εδώ γιατί έχασες τη δουλειά σου, γιατί αποφάσισες να αλλάξεις καριέρα ή γιατί δεν άντεχες άλλο στο τελευταίο σου εργασιακό περιβάλλον.
Τι θα βοηθήσει να περιορίσεις το άγχος σου; Η αίσθηση ότι ξέρεις τι κάνεις και ότι ανεβάζεις τις πιθανότητες σου να βρεις μία δουλειά που ταιριάζει σε εσένα και τις ανάγκες σου. Εμείς θα σε βοηθήσουμε μαρτυρώντας σου τα βήματα, που θα σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις.
Ανανέωσε το LinkedIn σου
Κατ’ αρχάς, αν δεν έχεις λογαριασμό στο LinkedIn, ήρθε η ώρα να αποκτήσεις. Κατά δεύτερον, αν έχεις, ήρθε η ώρα να τον φρεσκάρεις. Φυσικά, πρέπει να κανονίσεις τα βασικά. Βάλε μία φωτογραφία σου, πρόσθεσε όλη την προϋπηρεσία σου και ανάφερε ικανότητες, που θεωρείς ότι θα σε πουλήσουν καλύτερα. Σε περίπτωση που ακόμα δεν έχεις φύγει από εκεί που εργάζεσαι και δεν έχεις ανακοινώσει ότι αναζητάς νέα δουλειά, μπορείς να την αναφέρεις και κανείς να μην το μάθει, με μία επεξεργασία στις ρυθμίσεις απορρήτου του λογαριασμού σου. Επιπλέον, μην ξεχάσεις να προσθέσεις οποιοδήποτε link μπορεί να οδηγήσει σε δείγματα της δουλειάς σου.
Παράλληλα, μη φοβηθείς να κυνηγήσεις κι εσύ έμμεσα τις δουλειές που θέλεις. Ακολούθησε θεματικές και εταιρείες, που ανταποκρίνονται σε αυτό που αναζητάς.
Τακτοποίησε το βιογραφικό σου
Μην περιοριστείς μόνο στο LinkedIn. Το βιογραφικό σου είναι εξίσου (ή και περισσότερο) σημαντικό. Το βασικό που πρέπει να κάνεις είναι να ανανεώσεις τις πληροφορίες και να προσθέσεις ό,τι καινούργιο έχεις κάνει απ’ όταν το το πρωτοέφτιαξες. Σε περίπτωση, που υπάρχει κάποιο χρονικό κενό -για παράδειγμα αν πέρασες έναν χρόνο χωρίς δουλειά-, φρόντισε να το δικαιολογήσεις με κάποιον τρόπο και να δείξεις ότι συνέχισες να εξελίσσεσαι ακόμα και τότε.
Αν εργάζεσαι στον δημιουργικό τομέα ή ασχολείσαι με social media ή γραφιστική, προσπάθησε λίγο περισσότερο. Μην περιοριστείς απλά σε ένα λευκό χαρτί με πληροφορίες. Φρόντισε να κάνεις καλή πρώτη εντύπωση και να δείξεις μέρος των ικανοτήτων σου πάνω στην εμφάνιση του βιογραφικού σου.
Διάβασε καλά τις αγγελίες
Κατ’ αρχάς, κάτσε και σκέψου ακριβώς τι θέσεις εργασίας αναζητάς. Μετά μπες στο LinkedIn και σε αγγελίες και βρες θέσεις που είναι αρκετά κοντά σε αυτό που θες να κάνεις. Μην ασχοληθείς με μισθούς, περιοχές και άλλα τέτοιου τύπου στοιχεία. Απλά διάβασε σε όλες τι ακριβώς ζητούν οι εργοδότες. Παρατήρησε τι βλέπεις να επαναλαμβάνεται πιο συχνά και, αν το έχεις, πρόσθεσέ το στο βιογραφικό σου. Μπορεί, για παράδειγμα, όλοι να ζητούν να ξέρεις να χειρίζεσαι ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, που εσύ θεωρείς τόσο δεδομένη γνώση, ώστε να μην το συμπεριλαμβάνεις στο βιογραφικό σου. Πρέπει, όμως, να το κάνεις, μιας και ο εκάστοτε υποψήφιος εργοδότης δεν θα κάτσει να μαντέψει τι πιο ειδικές δεξιότητες μπορεί να έχεις.
Βελτίωσε τις δεξιότητές σου
Όταν αρχίσεις να μελετάς αγγελίες, είναι εξαιρετικά πιθανό να παρατηρήσεις ότι πολλοί αναζητούν κάποιες δεξιότητες, που εσύ δεν έχεις. Διάλεξε αυτή που σε ενδιαφέρει περισσότερο και πιστεύεις ότι θα σε βοηθήσει και ξεκίνησε να την εξελίζεις. Δεν χρειάζεται να ξοδέψεις χρήματα, ούτε να διαταράξεις το πρόγραμμά σου. Οι πιθανότητες λένε ότι όποια δεξιότητα κι αν θες, θα μπορέσεις να τη μάθεις διαδικτυακά και δωρεάν. Είτε είναι απλά η χαρισματικότητα όταν μιλάς σε ένα μεγάλο ακροατήριο, είτε μία γλώσσα προγραμματισμού, είτε η φωτογραφία. Ακόμα κι αν δεν την έχεις τελειοποιήσει μέχρι να βρεθείς σε μία συνέντευξη για δουλειά, είναι προτιμότερο να πεις ότι είσαι στη διαδικασία εκμάθησής της, παρά σκέτο ότι δεν την έχεις.
Πρόσεξε τα social media σου
Δεν έχει σημασία αν τα αναφέρεις στο βιογραφικό ή στο LinkedIn σου. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο δυνάμει εργοδότης σου θα τα ελέγξει. Οπότε κάνε τους ένα καθάρισμα. Δεν χρειάζεται να αρχίσεις να διαγράφεις posts και σχόλια. Πρέπει, όμως, να δίνουν μία καλή πρώτη εικόνα. Οπότε επίλεξε μία φωτογραφία προφίλ, που να μην σε κάνει να δείχνεις ανεύθυνος ή προσβλητικός. Το ίδιο ισχύει και για τις πάνω πάνω δημοσιεύσεις σου και, προφανώς, για το bio σου.
Δεν θες να “ξεπλύνεις” όλο σου το προφίλ; Απλά κάν’ το ιδιωτικό. Με αυτόν τον τρόπο, θα χρειαστεί να προσέξεις μόνο την φωτογραφία προφίλ σου.
Κάνε εθελοντική δουλειά και δικτυώσου
Σε όλες τις δουλειές είναι αρκετά σημαντικό να έχεις διασυνδέσεις. Το διάστημα που δεν έχεις δουλειά, ο πιο απλός τρόπος να το κάνεις αυτό είναι με εθελοντική δουλειά είτε ακριβώς πάνω στον τομέα σου, είτε σε κάτι που τον προσεγγίζει. Με αυτόν τον τρόπο, θα γνωρίσεις άτομα, που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο ίδιο με εσένα χώρο και συγχρόνως ενδιαφέροντας για την ίδια κατεύθυνση. Παράλληλα, η εθελοντική δουλειά θα σε βοηθήσει να μην έχεις μεγάλα χρονικά κενά στο βιογραφικό σου.
Ντύσου επαγγελματικά
Αν υπάρχει μία στιγμή να επιστρατεύσεις όλα τα outfits που έχεις εμπνευστεί από το Suits, τότε αυτή είναι η συνέντευξη για δουλειά. Δεν έχει σημασία αν ξέρεις ότι όλοι στο συγκεκριμένο εργασιακό περιβάλλον φοράνε κάθε μέρα τζιν παντελόνια και t-shirts. Η πρώτη εντύπωση που θες να κάνεις είναι αυτή του προσεγμένου επαγγελματία. Δεν θες κάτι εξεζητημένο. Βάλε ένα κομψό παπούτσι σε κάποιο ουδέτερο χρώμα, ένα υφασμάτινο παντελόνι ή μία pencil φούστα, ένα πουκάμισο και μία δερμάτινη τσάντα, όπου θα έχεις τυπωμένο το βιογραφικό σου.