Τα σάντουιτς τα αγαπάμε για πολλούς λόγους με βασικό και κύριο την νοστιμιά τους. Φυσικά βοηθάει το γεγονός ότι ετοιμάζονται στο πιτς φυτίλι, ότι μπορούν να φαγωθούν όλες τις ώρες της ημέρας και να υποκαταστήσουν ακόμα και κάποιο γεύμα ή ότι μπορείς να βάλεις ανάμεσα στις φέτες του ψωμιού οτιδήποτε περνάει από το μυαλό σου. Αν λοιπόν νοιώθεις ότι δεν τρως αρκετά λαχανικά ή ότι βαρέθηκες τους ίδιους και τους ίδιους συνδυασμούς τυριών και αλλαντικών, να εδώ μερικές υπερνόστιμες ιδέες για να σου δώσουν νέα έμπνευση. Προσοχή! Δεν μιλάμε για δίαιτες και διατροφές με βάση τα λαχανικά, όχι. Μιλάμε για καθαρή απόλαυση χωρίς ενοχές.

Με ποικιλία λαχανικών και μαγιονέζα

Υλικά για δύο σάντουιτς

  • 4 φέτες ψωμί για τοστ της αρεσκείας σας
  • 3 φλυτζάνια κομμένο λάχανο καρότο
  • ½ πιπεριά κόκκινη
  • ½ πιπεριά πράσινη, κέρατο
  • 1κ.σ. βούτυρο
  • 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας μαγιονέζα
  • 1/2κ.γ. μπούκοβο
  • 1/2κ.γ. σκόνη τζίντζερ
  • 1/2κ.γ. σκόνη σκόρδου
  • Αλάτι

Εκτέλεση

Βάζετε το βούτυρο σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι και το αφήνετε να κάψει. Ρίχνετε μέσα τα τρία μπαχαρικά και ανακατώνετε διαρκώς. Αυτό θα βοηθήσει τα μπαχαρικά να αναδείξουν τα αρώματά τους. Ύστερα ρίχνετε μέσα τις πιπεριές και τις ανακατώνετε κι αυτές ώσπου να σοταριστούν κάπως. Αμέσως μετά προσθέτετε το λάχανο-καρότο και αλατίζετε. Ανακατώνετε καλά το μείγμα και χαμηλώνετε την φωτιά. Σκεπάζετε και αφήνετε για δύο τρία λεπτά ώσπου να μαλακώσουν τα λαχανικά, χωρίς να μαραθούν όμως τελείως. Αποσύρετε από την φωτιά και αφήνετε στην άκρη να κρυώσει λίγο. Προσθέτετε την μαγιονέζα και ενοποιείτε. Βουτυρώνετε ελαφρά τις τέσσερις φέτες από την εξωτερική πλευρά και γεμίζετε τα σάντουιτς με το μείγμα λαχανικών και μαγιονέζας. Ψήνετε στην τοστιέρα και απολαμβάνετε. Σας διαβεβαιώνω ότι θα ξετρελαθείτε.

Με ψητά λαχανικά και χούμους

Φωτογραφία: Τζοβάννα Στεφάνου

Το χούμους μπορούμε να το βρούμε πια συσκευασμένο στο ράφι του σούπερ μάρκετ, οπότε το μόνο που θα χρειαστεί να ετοιμάσουμε εδώ πριν ψήσουμε το σάντουιτς μας είναι τα ψητά λαχανικά. Πάμε λοιπόν:

Υλικά

  • 2 μεγάλες φέτες χωριάτικου ψωμιού με προζύμι
  • 1 μελιτζάνα κομμένη σε φέτες
  • 1 μεγάλο κολοκυθάκι κομμένο σε φέτες
  • Χούμους
  • Κρέμα μπαλσάμικο,
  • αλάτι, πιπέρι

Φωτογραφία: Τζοβάννα Στεφάνου

Εκτέλεση

Βάζουμε το σχαροτήγανο στην φωτιά και περιμένουμε να κάψει. Όταν συμβεί αυτό λαδώνουμε την επιφάνεια με ένα πινέλο. Δεν θέλουμε πολλά λάδια γιατί θα καούν και θα μυρίσει άσχημα και το σάντουιτς και η κουζίνα μας. Βάζουμε στην καυτή επιφάνεια τα κομμένα λαχανικά μας και ψήνουμε ώσπου να μαλακώσουν και να αποκτήσουν εκείνες τις ωραίες γραμμές του γκριλ. Στο μεταξύ, απλώνουμε μια γενναιόδωρη ποσότητα χούμους και στις δύο φέτες του ψωμιού. Βάζουμε πάνω στην μια όσα περισσότερα κομμάτια ψητών λαχανικών μπορούμε, αλατίζουμε και στάζουμε λίγες σταγόνες κρέμας μπαλσάμικο. Τρίβουμε και λίγο πιπέρι αν το επιθυμούμε. Κλείνουμε το σάντουιτς και λαδώνουμε ξανά το σχαροτήγανο. Θέλουμε να είναι καυτή η επιφάνεια όταν θα το βάλουμε πάνω του. Πατάμε με μια σπάτουλα όσο ψήνουμε και από τις δύο πλευρές. Όταν το ψωμί μοσχομυρίσει ψημένο, το αφαιρούμε από την σχάρα και το κόβουμε στα δύο. Σερβίρουμε και βουτάμε στην απόλαυση.

Με σπανάκι, φέτα και αγκινάρες τουρσί

Φωτογραφία: Τζοβάννα Στεφάνου

Μπορεί αυτή η πρόταση να σας φανεί λίγο τραβηγμένη, είναι όμως ένα ονειρεμένο σάντουιτς, τόσο ζουμερό και διαφορετικό από οτιδήποτε άλλο έχετε γεευτεί, που αν το δοκιμάστε θα με θυμηθείτε.

Υλικά για δύο σάντουιτς

  • 4 φέτες ψωμιού για τοστ, βουτυρωμένες από την έξω πλευρά του σάντουιτς
  • 150γρ σπανάκι φρέσκο
  • ½ φλυτζάνι αγκινάρες τουρσί, στραγγισμένες από το λάδι τους και κομμένες σε φέτες
  • 40 γρ φέτα σκληρή
  • 1κ.γ. σκόνη σκόρδου
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Βάζουμε ένα τηγανάκι στην φωτιά και σοτάρουμε για λίγο την σκόνη σκόρδου στο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το σπανάκι, αλατίζουμε και το γυρνάμε με ένα κουτάλι ώσπου να μαραθεί λίγο. Ύστερα μπαίνουν και τα κομμάτια αγκινάρας τουρσί, ίσα να ζεσταθούν και να σκορπίσουν μέσα στο μείγμα. Προσοχή, δεν θέλουμε να μαλακώσει πολύ το σπανάκι μας, μόνο να αχνιστεί. Αποσύρουμε από την φωτιά, μοιράζουμε το μείγμα σε δύο φέτες ψωμιού και πασπαλίζουμε με την φέτα που τρίβουμε με τα δάχτυλα. Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, σκεπάζουμε με τις άλλες δύο φέτες και ψήνουμε στην τοστιέρα. Φτιάξτε το και θα με θυμηθείτε. Η απλή γεύση του σπανακιού αγκαλιάζει την έντονη γεύση της αγκινάρας και της φέτας με τόση αγάπη που το αποτέλεσμα θα σας καταπλήξει.

Με μπρόκολο και δύο τυριά

Φωτογραφία: Τζοβάννα Στεφάνου

Ναι, το ξέρουμε. Σάντουιτς με μπρόκολο. Άκυρη ιδέα. Και όμως. Την ίδια έκπληξη που θα νοιώσετε όταν το φάτε νοιώσαμε κι εμείς και έκτοτε το έχουμε λατρέψει. Αν λοιπόν έχετε βράσει μπρόκολο για σαλάτα, κρατήστε λίγο στην άκρη και κάντε την δοκιμή. Θα αλλάξετε γνώμη.

Υλικά

  • 2 φέτες ψωμί γερμανικού τύπου
  • 3 μπουκετάκια μπρόκολου, όχι παραβρασμένου αλλά να κρατάει
  • Τυρί κρέμα
  • Τσένταρ τριμμένο
  • Αλάτι, πιπέρι

Φωτογραφία: Τζοβάννα Στεφάνου

Εκτέλεση

Αλείφουμε εσωτερικά τις δύο φέτες του ψωμιού με τυρί κρέμα, γενναιόδωρα. Πάνω στην μία ακουμπάμε το μπρόκολο κομμένο σε φέτες αρκετά χοντρούλες. Αλατίζουμε λίγο και αν θέλουμε πιπερώνουμε κιόλας. Χτίζουμε ένα ωραίο βουνό από τριμμένο τσένταρ και “κολλάμε” από πάνω την άλλη φέτα. Ψήνουμε σε τοστιέρα αφού βουτυρώσουμε λίγο την επιφάνεια της πάνω φέτας. Αν θέλουμε να κάνουμε το ίδιο και με την κάτω φέτα απλά το τουμπάρουμε κάποια στιγμή του ψησίματος. Όταν ψηθεί κόβουμε σε δυο κομμάτια και σερβίρουμε. Ονειρεμένο!

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!