Αγαπάμε τα ζυμαρικά και δεν είναι λίγες οι φορές μέσα στον μήνα που καταφεύγουμε στην εύκολη λύση που προσφέρουν για γρήγορα και πολύ νόστιμα πιάτα. Γνωρίζουμε βέβαια ότι έχουν αρκετές θερμίδες και πολλοί από εμάς ψάχνουν τρόπους να τα κάνουν πιο υγιεινά ή ελαφριά. Ένας έξυπνος τέτοιος τρόπος είναι τα εμπλουτίσουμε με λαχανικά που θα δώσουν όγκο στα πιάτα μας και φυσικά περισσότερα θρεπτικά συστατικά για μια πιο ισορροπημένη διατροφή. Επειδή τα ζυμαρικά είναι ένας κανονικός μπαλαντέρ στην κουζίνα και ταιριάζουν σχεδόν με τα πάντα, υπάρχουν πολλές συνταγές εκεί έξω που μπορούμε να φτιάξουμε για να πετύχουμε τον στόχο μας κι έτσι, και τα ζυμαρικά μας να μην στερούμαστε και λαχανικά περισσότερα να βάλουμε στην διατροφή μας.

Ορίστε εδώ μερικές συνταγές για έμπνευση:

Πάστα Primavera

Μια συνταγή γεμάτη λαχανικά από φασολάκια και αρακά, μέχρι πιπεριές, ντοματίνια και σπαράγγια, ώστε να μπορούμε να αυτοσχεδιάσουμε ανάλογα με ποια λαχανικά μας αρέσουν ή έχουμε στο ψυγείο μας. Η ποσότητα των ζυμαρικών είναι πολύ μικρότερη του συνηθισμένου και η ποικιλία των γεύσεων κάνει την πάστα primavera να είναι αγαπητή και στα παιδιά.


Πάστα με μανιτάρια και σπανάκι

Μια υπέροχη κλασσική γεύση για πάστα με λαχανικά είναι αυτή με το σπανάκι και τα μανιτάρια. Σηκώνει μπόλικο σκόρδο, αν μας αρέσει και συνήθως έχει κρέμα γάλακτος στο τελείωμα. Εμείς την έχουμε φτιάξει και χωρίς την κρέμα όμως και είναι πραγματικά φανταστική. Δοκιμάστε μια πιρουνιά και αποφασίστε μόνοι σας.


Πάστα alla Norma

Ή αλλιώς, πάστα με μελιτζάνες. Αν δεν έχετε δοκιμάσει αυτό το πιάτο πραγματικά δεν ξέρετε τι χάνετε. Μιλάμε για μια παραδοσιακή ιταλική συνταγή που μυρίζει καλοκαίρι, καθώς και οι ντομάτες και οι μελιτζάνες είναι τότε στα καλύτερά τους. Να μην ισχυριστούμε ότι είναι ελαφρύ πιάτο με λιγότερες θερμίδες, διότι από την όψη και μόνο καταλαβαίνουμε ότι μια τέτοια νοστιμιά αποκλείεται να μην την καλύψουμε με μπόλικη παρμεζάνα ή να μην σερβιριστούμε συμπληρωματική μερίδα.


Πάστα με αγκινάρες και λεμόνι

Μόνο με μια κονσέρβα αγκινάρες και ένα λεμόνι, μπορούμε να φτιάξουμε ένα υπερβολικά απλό και εξαιρετικά νόστιμο πιάτο που όταν το σερβίρουμε θα μας κοιτάξουν σίγουρα κάπως περίεργα, όταν το δοκιμάσουν όμως θα ξετρελαθούν όπως κι εμείς οι ίδιοι. Πασπαλίζουμε με λίγο τυρί και λέμε Viva Italia!


Πάστα με κολοκυθάκια, πράσο και κρέμα από μπρόκολο

Δοκιμάστε το και απλά ξετρελαθείτε καθώς δεν έχετε φάει συχνά τέτοια νοστιμιά, όσο κι αν αμφιβάλετε ακούγοντας την φράση κρέμα από μπρόκολο. Αυτή γίνεται αν χτυπήσουμε βρασμένο μπρόκολο με λάδι στο μπλέντερ. Αυτό ο πρωτότυπο μείγμα θα δέσει τα υπόλοιπα υλικά θα κάνει το πιάτο μας απολαυστικά κρεμώδες.


Vegetarian lazagnia

Μυθικό πιάτο τα λαζάνια, γίνονται και χωρίς κιμά, αλλά με μια ποικιλία λαχανικών που θα κάνουν την συνταγή μας κατάλληλη για όσους δεν τρώνε το κρέας. Το φαγητό αυτό θέλει τον χρόνο του και είναι αρκετά θερμιδούχο. Η νοστιμιά του δεν είναι τυχαία όμως και το κάνει ιδανικό για κυριακάτικα τραπεζώματα σε πεινασμένες συντροφιές.


Πάστα λαχανικών σε ένα σκεύος

Εδώ τα πράγματα γίνονται πολύ εύκολα για τον μάγειρα, που βάζει στο ένα και μοναδικό σκεύος που θα χρησιμοποιήσει τα υλικά το ένα μετά το άλλο, από καλαμπόκι και κολοκυθάκια μέχρι πάστα, ντομάτα και μπρόκολο. Όλα αυτά δένουν ωραιότατα με το τυρί που μπαίνει τελευταίο. Ύστερα ορμούν τα πιρούνια!


Κι ένα stir fry λαχανικών

Γιατί να κολλήσουμε στην ιταλική κουζίνα όταν τα ζυμαρικά τα αγαπούν και τα τιμούν και άλλες εθνικές κουζίνες; Να εδώ ένα απλό και εύκολο stir fry λαχανικών με πάστα, που έχει όλη την αρωματική διάθεση της ασιατικής κουζίνας.