Τα τατουάζ ενός ανθρώπου μπορούν να μάς πουν αρκετά για τον ίδιο. Στην τελική, μιλάμε για κάτι που αποφασίζεις να βάλεις μόνιμα στο σώμα σου, οπότε λογικά το έχεις επιλέξει μετά από πολλή σκέψη και σημαίνει κάτι για εσένα, έστω και μόνο αισθητικά. Δεν είναι παράλογο, λοιπόν, όταν συναντάμε έναν άνθρωπο με κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο να το αντιλαμβανόμαστε ως ένα αρκετά μεγάλο red flag, που ίσως να μαρτυρά κάποια πράγματα για τον χαρακτήρα του. 

Σύμβολα μίσους

Αυτό είναι το απόλυτο και το πιο βέβαιο red flag απ’ όλα. Σύμβολα, όπως η σβάστικα και ο μαύρος ήλιος, έχουν πολύ συγκεκριμένο πρόσημο, που όλοι γνωρίζουμε, και δεν υπάρχει καμία “χιουμοριστική” ή ιστορική δικαιολόγηση (π.χ. στην Αρχαία Ελλάδα σήμαινε το τάδε πράγμα), για να τα κάνεις τατουάζ. 

Σημαίες

Όχι, συνήθως τα τατουάζ σημαίας δεν είναι απλά ένα δείγμα αγάπης προς τον τόπο μας. Τις περισσότερες φορές τα κάνουν άνθρωποι με μία πολύ συγκεκριμένη εθνικιστική και ρατσιστική νοοτροπία γύρω από θέματα εθνικότητας, φυλής, γλώσσας κ.ο.κ.. 

Θρησκευτικά σύμβολα

Όχι, δεν θα σε βάλουμε στην black list, αν έχεις κάνει ένα απλό τατουάζ σταυρό. Ωστόσο, αν δούμε πάνω σου ζωγραφισμένη την εικόνα της Παναγίας, του Χριστού ή γενικά κάποιου αγίου, θα προβληματιστούμε αρκετά. Δεν θα σε δικάσουμε αναγκαστικά, αλλά σίγουρα θα φοβηθούμε ότι είσαι από τους ανθρώπους, που βάζουν μπροστά την θρησκεία για κάθε προβληματική συμπεριφορά ή άποψή τους και που θα καταλήξουν να μάς κρίνουν και να μάς κάνουν θρησκευτικό κήρυγμα για τις επιλογές μας. 

Κόμμα 

Έχεις κάνει τατουάζ το σήμα, το όνομα ή το σύνθημα κάποιου κόμματος; Δεν μάς ενδιαφέρει καν ποιο είναι αυτό. Δικαίωμά σου να έχεις τα πολιτικά πιστεύω σου και να στηρίζεις όποιο κόμμα θες. Ωστόσο, όταν το έχεις κάνει τατουάζ, αμέσως καταλαβαίνουμε ότι το έχεις κάνει μέρος της ταυτότητάς σου σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό και κουραζόμαστε μόνο που φανταζόμαστε κοινωνικοπολιτικές συζητήσεις μαζί σου σε θέματα, που ίσως διαφωνούμε. 

Αθλητική ομάδα

Η λογική είναι η ίδια με το τατουάζ κόμματος. Το να είσαι φίλαθλος και να στηρίζεις την όποια ομάδα δεν αποτελεί θέμα με κανέναν τρόπο. Την στιγμή, όμως, που κάνεις τατουάζ το σήμα της, τον ύμνο της, κάποιο γηπεδικό της σύνθημα, την μασκότ της ή/και το όνομά της, καταλαβαίνουμε ότι μάλλον είσαι φανατισμένος σε επίπεδο, που η ομάδα σου έχει ταυτιστεί με όλη σου την ύπαρξη. Το συζητάμε μόνο αν έχεις υπάρξει ποδοσφαιριστής της συγκεκριμένης ομάδας.

Όνομα σχέσης

Δεν έχει σημασία αν η σχέση είναι πρώην ή αν είσαι ο ίδιος. Τέτοιου τύπου τατουάζ συνήθως είναι δείγμα ότι ο άλλος έχει εμμονή με ένα συγκεκριμένο άτομο ακόμα ή πως έχει συγκεκριμένα συμπλέγματα γύρω από τις σχέσεις, τα οποία μάλλον δεν θες να αντιμετωπίσεις. Τα ίδια ισχύουν και αν το τατουάζ είναι ημερομηνία επετείου. 

Το όνομά του

Δεν θέλουμε πολλά. Μόνο μία λογική εξήγηση, ώστε κάποιος να κάνει τατουάζ το όνομά του ή ακόμα και το πρόσωπό του, που να μην σχετίζεται με ναρκισσιστικές τάσεις. Εμείς, πάντως, δεν μπορούμε να σκεφτούμε κάποια. Και ναι, αυτό συμπεριλαμβάνει και τατουάζ επιθέτων ή παρατσουκλιών. 

Γυμνό γυναικείο σώμα

Όχι, αυτό δεν συμπεριλαμβάνει γυμνά γυναικεία σώματα τύπου Αφροδίτη του Botticelli. Περιλαμβάνει, όμως, τατουάζ που παρουσιάζουν το γυναικείο σώμα ως καθαρά σεξουαλικό αντικείμενο, μιας και μάς λένε ότι μάλλον ο κάτοχός τους θα έχει κάποιες αρκετά σεξιστικές ιδέες γύρω από τις σχέσεις και το γυναικείο φύλο. 

Πορνογραφικές εικόνες cartoon

Θες να ζωγραφίσεις κάτι πορνογραφικό πάνω στο σώμα σου; Δικαίωμά σου και ως ένα σημείο δεν το θεωρούμε red flag. Αυτό, ωστόσο, αλλάζει την στιγμή που αποφασίζεις να μετατρέψεις σε πορνογραφικό και εντελώς για “άνω των 18” κάτι παιδικό και αθώο, όπως ένα cartoon. Προφανώς, το ίδιος ισχύει και αν αποφασίσεις να κάνεις πορνογραφικό τατουάζ με κάποιο ζώο ή εικόνα, που δείχνει παιδί. 

Αρχαιοελληνικά ρητά 

Πριν αρπαχτείς, αυτό δεν είναι απόλυτο. Ποικίλει ανάλογα το περιεχόμενο και τον σκοπό του τατουάζ. Για παράδειγμα, αν με αυτό θες να περάσεις μία συνειδητοποίηση για τη ζωή, όπως με το “Πολέμιον ανθρώποις αυτοί εαυτοίς”, δεν θα σε αντιμετωπίσουμε ως red flag. Αν, ωστόσο, σκοπός σου είναι να μάς πείσεις ότι είσαι απόγονος του Λεωνίδα και έχεις κοτσάρει ένα “Μολών λαβέ” στο στήθος ή το μπράτσο σου, πιθανώς μαζί με μία περικεφαλαία, κάπως θα προβληματιστούμε. 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!