Θα κάνω την τολμηρή υπόθεση ότι στους περισσότερους από εμάς αρέσουν τα burgers. Ίσως όχι όλα. Όλοι, όμως, λίγο πολύ κάποια στιγμή στη ζωή μας δοκιμάσαμε ένα burger, που το ερωτευτήκαμε. Ο βασικός μας πόνος; Ότι δεν έχουμε καταφέρει να φτιάξουμε μόνοι μας ένα, που να το πλησιάζει έστω και ελάχιστα.

Δεν είναι, όμως, άπιαστο όνειρο. Αρκεί να ακολουθήσεις μερικά μικρά tips, που μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα. Η επιτυχία είναι σίγουρη, μιας και έρχονται απευθείας από τον Guy Fieri του Food Network. Δεν ξέρω για εσένα, αλλά εγώ δεν σκοπεύω να μην εμπιστευτώ τον άνθρωπο, που έχει βγάλει φωτογραφία αγκαλιά με ένα τεράστιο burger.

Ο σωστός κιμάς

Το κλασικό μονοπάτι σε αυτή την περίπτωση είναι η καλύτερη επιλογή. Επίλεξε μοσχαρίσιο κιμά, ιδανικά σε μία αναλογία 80% καθαρός και 20% λίπος. Από εκεί και πέρα, σε καμία περίπτωση μην τον χρησιμοποιήσεις σκέτο. Σίγουρα έστω αλατοπιπέρωσέ τον. Και μπορείς να προσθέσεις ό,τι νιώθεις πως ταιριάζει στις δικές σου γεύσεις, από ρίγανη και πάπρικα, μέχρι κρεμμύδι και σκόρδο. 

© Piret Ilver / Unsplash

Το σωστό ψήσιμο

Αφού πλάσεις τα μπιφτέκια σου, ρίξ’ τα σε μία αρκετά καυτή επιφάνεια. Είτε είναι ψησταριά, είτε τηγάνι -ιδανικά σιδερένιο-. Πάρε την σπάτουλά σου και πίεσε το κάθε μπιφτέκι ώστε να πάρει την τελική του μορφή-μέγεθος. Υπολόγισε να αποκτήσει πάχος κάπου μεταξύ 1 με 1,5 εκατοστού. 

Θες το μπιφτέκι σου να αρχίσει να παίρνει ένα καραμελένιο χρώμα. Υπολόγισε ότι θέλει γύρισμα όταν τα πλάγια του θα αρχίσουν να γίνονται πιο κρατσανιστά. 

© Jens Mahnke / Pexels

Το σωστό τυρί

Φυσικά, μπορείς να μη βάλεις καν τυρί. Αυτό το tip σε αφορά μόνο αν είσαι λάτρης του cheeseburger. 

Κατ’ αρχάς, έχει προφανώς σημασία το τυρί που θα διαλέξεις. Η καλύτερη επιλογή είναι το τσένταρ ή κάποιο άλλο τυρί με ανάλογη σύσταση, μιας και λιώνει πιο καλά πάνω στο μπιφτέκι. Από εκεί και πέρα, το ζήτημα είναι να δώσεις χρόνο στο τυρί να λιώσει, χωρίς όμως να καταλήξεις με ένα παραψημένο μπιφτέκι. 

Μόλις γυρίσεις το μπιφτέκι σου, ακούμπα πάνω του το τυρί. Έπειτα κάλυψέ το με ένα μεταλλικό μπολ ή κάτι αντίστοιχο και ρίξε λίγο νερό από κάτω. Ο ατμός που θα δημιουργηθεί θα λιώσει γρήγορα το τυρί σου. 

© amirali mirhashemian / Unsplash

Τα σωστά υλικά για το στήσιμο

Αρχικά, έχουμε το ψωμί. Αυτό που o Fieri προτείνει να επιλέξεις είναι brioche. Φρόντισε, βέβαια, να το έχεις βουτυρώσει και να το έχεις ψήσει πριν αρχίσεις το στήσιμο.

Φυσικά, μέσα μπορείς να βάλεις ό,τι θέλεις. Οι κλασικές επιλογές είναι μαρούλι, ντομάτα, κρεμμύδι και πίκλες. Το πιο σημαντικό είναι οι κοπές. Συγκεκριμένα, προσπάθησε να τα κόψεις όλα όσα πιο λεπτά μπορείς, ώστε να είναι σχεδόν διαφανή. 

© Geraud pfeiffer / Pexels