Είναι αλήθεια ότι οι δυο διασημότερες συνταγές με αβοκάντο είναι το αβοκάντο τοστ και το γουακαμόλε. Πεντανόστιμες και οι δυο αλλά όχι μονόδρομος για τα αγαπημένα μας αβοκάντο. Άλλωστε είναι τόσο ευέλικτα ως φρούτο-λαχανικά, που μπορούν να φαγωθούν με πολλούς και διαφορετικούς άλλους τρόπους. Η ιδιότητά τους μάλιστα που την μία μέρα είναι ακόμα άγουρα και την άλλη έχουν παραωριμάσει, τα κάνει λίγο απρόβλεπτα και γεννάει την ανάγκη να τα χρησιμοποιήσουμε δημιουργικά ώστε να μην καταλήγουν στα σκουπίδια παραπονεμένα.

Γνωρίζοντας μάλιστα την μεγάλη θρεπτική τους αξία που τα κατατάσσει εύκολα στον κατάλογο με τις υπερτροφές, έχουμε έναν λόγο παραπάνω να τα προσθέτουμε και σε άλλες συνταγές. Ας δούμε πως:

Τα προσθέτουμε  στα όσπρια και τα ρύζια μας

Αν υποθέσουμε ότι έχουμε κάποια περισσεύματα από ρύζι, ρεβίθια ή φασόλια στο ψυγείο με τα οποία έχουμε σκοπό να σκαρώσουμε το αυριανό μας πιάτο για το γραφείο, μπορούμε να προσθέσουμε και το αβοκάντο μας κομμένο σε κυβάκια ή φέτες και να ανεβάσουμε τόσο την γεύση του πιάτου, όσο και την θρεπτική του αξία.

Τα κάνουμε πουρέ στα burger μας

Για όσους αγαπούν το γουακαμόλε, ο πουρές αβοκάντο είναι μια νοστιμιά από τις λίγες. Αν έχουμε λοιπόν μια βραδιά burger και μας βρίσκονται ώριμα αβοκάντο, τότε δεν έχουμε παρά να τα πολτοποιήσουμε με ένα πιρούνι και να τα βάλουμε πάνω στο μπιφτέκι ή το φιλέτο κοτόπουλου, αφού τους προσθέσουμε λίγο χυμό λάιμ ή λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Θα αναβαθμίσει αμέσως την γεύση του burger μας κι αυτό είναι για παράδειγμα από κιμά γαλοπούλας, τότε θα το μετατρέψει από αδιάφορο σε υπέροχο. Φυσικά ταιριάζει καταπληκτικά με τα vegie burgers.

Τα βάζουμε σε πατατοσαλάτες

Είναι φυσικά γνωστό ότι το αβοκάντο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή συστατικά στις πράσινες σαλάτες. Μπορούν να κάνουν θαύματα όμως και με τις πιο βαριές πατατοσαλάτες ή παντζαροσαλάτες, ακόμα και στις σαλάτες οσπρίων. Θα δώσουν έξτρα κρεμώδη υφή στο τελικό αποτέλεσμα, θα ανεβάσουν την θρεπτική αξία του πιάτου και φυσικά θα προσφέρουν χρώμα και νοστιμιά.

Φτιάχνουμε εξαιρετικά dressing

Εκτός από αβοκάντο σε κομμάτια, μπορούμε να προσθέσουμε στις σαλάτες μας αβοκάντο σε dressing. Μπορούμε να τα συνδυάσουμε χυμό λεμόνι, με γιαούρτι, με σκόρδο, ακόμα και με τριμμένη παρμεζάνα. Αν ψάχνουμε λοιπόν να βρούμε τρόπο να προσθέσουμε λίγα καλά λιπαρά στην διατροφή μας, αυτός είναι ένας πολύ εύκολος και νόστιμος τρόπος.

Τα αναμιγνύουμε στα smoothie μας

Εφόσον το αβοκάντο έχει ουδέτερη γεύση, είναι ότι πρέπει για τα smoothie μας. Όταν το χτυπάμε στο μπλέντερ μας αποκτά ει μια πιο κρεμώδη υφή και μετατρέπεται στην ωραιότερη βάση πάνω στην οποία όλα τα άλλα υλικά θα μπορέσουν να λάμψουν και να αναδειχθούν.

Υγιεινά γλυκά

Όσο κι αν φαίνεται δύσκολο να το πιστέψουμε, τα ώριμα αβοκάντο είναι ένα πρώτης τάξεως υλικό για υγιεινά γλυκά. Μπορούμε για παράδειγμα να τα συνδυάσουμε με όλα τα υπόλοιπα υλικά των brownies, όπως η μαύρη σοκολάτα ή το κακάο και φτιάξτε λαχταριστά brownies. Τον ίδιο δρόμο μπορείτε να πάρετε αν θέλετε να φτιάξετε τρουφάκια σοκολάτας.