Όλα τα πακεταρισμένα τρόφιμα είναι υποχρεωτικό να έχουν πάνω στην συσκευασία τους την ημερομηνία λήξης τους, ακόμα και αν αυτή είναι ενδεικτική, το γνωστό “Best before…”. Εμείς οι καταναλωτές με την σειρά μας, είμαστε πιστοί σε αυτές τις ημερομηνίες και πολύ σωστά, πετάμε τα τρόφιμα που δεν έχουμε καταναλώσει μέσα στο προτεινόμενο χρονικό περιθώριο. Το γνωρίζατε όμως ότι υπάρχουν κάποια από αυτά που δεν λήγουν σχεδόν ποτέ αν τα αποθηκεύσουμε σωστά;

Τα τρόφιμα αυτά θα κρατηθούν σε βρώσιμη κατάσταση χρόνια, ακόμα και δεκαετίες μετά την υποτιθέμενη ημερομηνία λήξης τους, αρκεί να έχουν διατηρηθεί σωστά.

Το μέλι

Το μέλι μπορεί να κρυσταλλώσει με τον καιρό, δεν θα λήξει όμως ποτέ και δεν θα χρειαστεί να το πετάξετε. Ο λόγος που αυτό συμβαίνει είναι ότι περιέχει ελάχιστο νερό (17%), πράγμα που το προστατεύει από το να δημιουργηθούν βακτήρια ή μούχλα. Το μέλι στην πραγματικότητα αφυδατώνει τα βακτήρια, πράγμα που σημαίνει ότι είναι από μόνο του ένα καλό συντηρητικό. Αν το μέλι σας κρυσταλλώσει, το βάζετε σε μπεν μαρί και ξαναπαίρνει την ωραία του ρευστή υφή σε λίγα λεπτά.

Η ζάχαρη

Τόσο η μαύρη όσο και η άσπρη κρυσταλλική ζάχαρη θα σας κρατήσουν για πάντα αν τις έχετε αποθηκευμένες σε αεροστεγή δοχεία μακριά από την υγρασία και το δυνατό φως την ζέστη. Αν έχει φυλαχθεί σωστά  η ζάχαρη είναι εξαιρετικά εχθρική προς τα βακτήρια. Αν εισχωρήσει υγρασία στο δοχείο φύλαξης, τότε η ζάχαρη θα σκληρύνει και θα αρχίσει να κάνει «βραχάκια» μέσα της. Δεν θα τρώγεται γιατί αυτό θα σημαίνει ότι έχει αναπτύξει βακτήρια.

Το άσπρο ρύζι

 

Λέμε το άσπρο ρύζι γιατί το αναποφλοίωτο θα χαλάσει κάποια στιγμή εξαιτίας της περιεκτικότητας του σε έλαια. Το άσπρο ρύζι όμως, αν αποθηκευτεί σε ένα αεροστεγές δοχείο θα μείνει κατάλληλο για φάγωμα για χρόνια και χρόνια.

Το αλάτι

Το αλάτι μας προσφέρει έναν από τους αρχαιότερους τρόπους διατήρησης τροφίμων. Είναι πολύ αποτελεσματικό στην αφυδάτωση και το ίδιο κάνει και για τα βακτήρια. Αν το αποθηκεύσουμε λοιπόν μακριά από υγρασία, τότε θα μείνει αναλλοίωτο για χρόνια και χρόνια.

Το κορν φλάουρ

Το κορν φλάουρ είναι άλλο ένα συστατικό της μαγειρικής μας που δεν λήγει  αν έχει αποθηκευτεί σωστά μακριά από φως και υγρασία.

Το ξύδι

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ξύδι είναι ένα προϊόν που δεν λήγει ποτέ. Η όξινη σύστασή του το κάνει να είναι ένα εξαιρετικό συντηρητικό. Το καταπληκτικό είναι ότι ενώ δεν λήγει, δεν χάνει και την γεύση του. Κάποια ξύδια μπορεί να αλλάξουν χρώμα αλλά θα εξακολουθήσουν να είναι βρώσιμα.

Το καθαρό εκχύλισμα βανίλιας

Το καθαρό εκχύλισμα βανίλιας έχει μια μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλ (γύρω στο 40%) και όπως ξέρουμε, το αλκοόλ είναι ένα σπουδαίο συντηρητικό. Ένα μπουκαλάκι καθαρό εκχύλισμα βανίλιας λοιπόν θα μείνει αναλλοίωτο για πάντα. Η απομίμηση εκχυλίσματος βανίλιας έχει κι αυτή αλκοόλ αλλά έχει επίσης και άλλα συστατικά, οπότε μπορεί να ζήσει λιγότερο χρόνο στο ντουλάπι μας.

Σιρόπι σφενδάμου

Ένα μπουκάλι με σιρόπι σφενδάμου που δεν έχει ανοιχθεί, θα μείνει στο ντουλάπι μας για πάντα χωρίς να χαλάσει. Από την στιγμή που θα το ανοίξουμε, καλό θα είναι να το φυλάμε στο ψυγείο μας. Με αυτόν τον τρόπο θα κάνουμε και το ανοιγμένο σιρόπι σφενδάμου να κρατήσει για χρόνια.

Η Soy Sauce

Η Soy sauce έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι που είναι καταπληκτικό συντηρητικό. Αν την κρατήσουμε αποθηκευμένη σε σκοτεινό ντουλάπι, θα την έχουμε για πολύ καιρό.

Κύβοι μαγειρικής

Οι κύβοι μαγειρικής έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι και μπορούν να διατηρηθούν πάρα πολύ καιρό αν κρατηθούν μακριά από υγρασία και φως. Μπορούν να με προσφέρουν στην στιγμή την ευκολία παρασκευής ζωμών, χωρίς να φοβόμαστε ότι έχουν λήξει.

Ξερά όσπρια

Τα όσπρια είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και αντιοξειδωτικών και ως καρπός που έχει αποξηραθεί μπορούν να μείνουν στο ντουλάπι μας για χρόνια και χρόνια αν είναι και ξηρό και σκοτεινό περιβάλλον.

Το ποπ κορν

Δεν μιλάμε για τα σκουλάκια που προορίζονται για τον φούρνο μικροκυμάτων με το βούτυρο, αλλά για το ποπ κορν στην απλή του μορφή, δηλαδή σε αποξηραμένους σπόρους καλαμποκιού. Θα σας κρατήσουν για χρόνια.

Μεγάλη αντοχή στον χρόνο έχουν και άλλες τροφές, κυρίως όσες έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι, ζάχαρη, ή είναι μέσα σε ξύδι (βλ τουρσιά).

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!