Μπορεί να σου φαίνεται αστείο, είναι όμως πολύ πιθανό να έχεις φάει το ταμπελάκι ενός μήλου, είτε γιατί δεν πρόσεχες εκείνη την στιγμή, είτε γιατί σου το σέρβιραν και δεν το πήρες χαμπάρι. Μιλάμε για εκείνα τα μικρά αυτοκόλλητα που μπαίνουν πάνω στην φλούδα των φρούτων από τις εταιρίες, που συνήθως έχουν πάνω το logo τους ή άλλες πληροφορίες, όπως την ποικιλία του μήλου ή το μέρος από όπου έχει έρθει.

Οι ταμπελίτσες αυτές είναι χάρτινες ή πλαστικές και είναι φυσικά κατάλληλες να κολλιούνται πάνω στα τρόφιμά μας. Βρίσκονται εκεί για καλό σκοπό και όχι για να μας νευριάζουν αν καμιά φορά δεν ξεκολλάνε εύκολα. Δίνουν λοιπόν τις ανάλογες πληροφορίες για το προϊόν όταν βρίσκεται στα ράφια του σούπερ μάρκετ και φυσικά διευκολύνουν την διαδικασία πώλησής του από το δέντρο του παραγωγού, ως την φρουτιέρα μας.

Κάποιες από αυτές είναι συνθετικές και ο λόγος είναι ότι οι χάρτινες έχουν την τάση να φουσκώνουν και να ξεκολλάνε όσο τα φρούτα μένουν στα ψυγεία. Όπως μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε ακούγοντας την λέξη “συνθετικές”, δεν διασπώνται τόσο εύκολα όπως οι χάρτινες. Θα διασπαστούν και θα διαλυθούν, αλλά χρειάζεται χρόνος για να γίνει αυτό.

Όπως και να έχει το πράγμα, αν φας ένα τέτοιο αυτοκόλλητο ταμπελάκι, θα περάσει από το σύστημά σου και θα αποβληθεί, λένε οι ειδικοί και δεν θα σου κάνει κανένα κακό. Οι ταμπελίτσες αυτές είναι ασφαλείς και δεν κάνουν κακό στα φρούτα ή στον οργανισμό μας.

Οπότε, αν κατά λάθος φας μια τέτοια αυτοκόλλητη ταμπελίτσα, μην φοβάσαι, δεν θα πάθεις απολύτως τίποτα. Φυσικά δεν προορίζονται για να τις τρώμε, οπότε καλό θα είναι να τις αφαιρούμε και ιδιαίτερα τις συνθετικές. Οι κατασκευαστές ταμπελών τροφίμων βέβαια, προσπαθούν να επινοήσουν άλλους τρόπους να γίνεται αυτή η δουλειά καθώς ακόμα και τα eco-friendly τέτοια αυτοκόλλητα έχουν λίγο πλαστικό μέσα τους.

Προσπαθούν λοιπόν να βρουν κάτι που θα μένει στην θέση του όσο τα προϊόντα βρίσκονται στα ψυγεία, αλλά θα είναι κατασκευασμένο μόνο από eco-friendly υλικά.

Στο μεταξύ εμείς λαμβάνουμε τα μέτρα μας ώστε να μην αφήνουμε τις ταμπελίτσες αυτές να βρουν το δρόμο τους προς το στομάχι μας.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!