Εμείς οι Έλληνες το ξέραμε πάντα. Τώρα πια το ξέρει και ο κόσμος όλος: Η ελληνική γη παράγει προϊόντα τόσο νόστιμα, αγνά και υγιεινά, που σου μένουν αξέχαστα αν τα φας μια φορά, οπότε φυσικά θέλεις να συνεχίσεις να τα γεύεσαι. Ποια είναι λοιπόν τα ελληνικά προϊόντα που αγαπιούνται σε όλον τον πλανήτη τόσο ώστε να εξάγονται από την χώρα μας κάθε χρόνο και περισσότερο;

Το ελαιόλαδο (και οι ελιές)

Το έξτρα παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο είναι χωρίς υπερβολή το καλύτερο λάδι του κόσμου. Όχι, δεν το λέμε εμείς από μόνοι μας επειδή είμαστε Έλληνες, το λένε και ένα σωρό ειδικοί της γεύσης και της διατροφής. Ακόμα και το ιταλικό ελαιόλαδο, που είναι επίσης διάσημο (έχει καλύτερο μάρκετινγκ) είναι κατώτερο του δικού μας. Με ένα σωρό ποικιλίες ελιάς από μέρος σε μέρος της χώρας μας, παράγουμε λάδια με χαμηλή οξύτητα, με υπέροχη μεστή γεύση και διαυγές κεχριμπαρένιο χρώμα και μπράβο μας.

Το ελληνικό γιαούρτι

Όπου ελληνικό γιαούρτι, ο κόσμος όλος καταλαβαίνει στραγγιστό γιαούρτι. Ο όρος Greek yogurt λοιπόν έχει γίνει γνωστός παγκόσμια και το γιαούρτι μας έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της κουζίνας πολλών ξένων χωρών. Αν βρεθείτε σε ένα οποιοδήποτε σούπερ μάρκετ της Ευρώπης για παράδειγμα, θα βρείτε πολλές προτάσεις Greek yogurt στα ράφια των ψυγείων και όχι άδικα.

Η φέτα

Μένουμε στα γαλακτοκομικά προϊόντα για να δώσουμε την σκυτάλη σε ένα τυρί μας που είναι διάσημο στο εξωτερικό και μάλιστα κάποιες φέτες μας, που παρασκευάζονται με συγκεκριμένο τρόπο και από συγκεκριμένες περιοχές, είναι προϊόντα ΠΟΠ (Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης). Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που το ολόπαχο αυτό τυρί μας είναι από τα πιο εξαγώγιμα προϊόντα μας και αγαπιέται πολύ από τους ξένους.

Το μέλι

Το ελληνικό μέλι θεωρείται το καλύτερο παγκοσμίως λόγω του απεριόριστου καλοκαιρινού ήλιου, της βιοποικιλότητας της ελληνικής υπαίθρου και της πλούσιας ποικιλίας της ελληνικής χλωρίδας, η οποία περιλαμβάνει πάνω από 850 είδη που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο. Επιστήμονες και βοτανολόγοι θεωρούν την Ελλάδα χώρα με την πλουσιότερη χλωρίδα στη λεκάνη της Μεσογείου, (περισσότερα από 7.500 διαφορετικά είδη βοτάνων, φυτών, άγριων λουλουδιών και δέντρων).

Τα ελληνικά μέλια είναι πλουσιότερα σε αρωματικές ουσίες, σε σύγκριση με άλλα μέλια που παράγονται σε άλλες χώρες. Έχουν λιγότερη υγρασία, που σημαίνει ότι είναι πιο πυκνά και πιο πλούσια.

Το ούζο

Το ούζο είναι ένα ποτό μας που αγαπιέται στο εξωτερικό και είναι χαρακτηριστικό της ελληνικής εμπειρίας διακοπών: θάλασσα, ήλιος, καλό φαγητό και ούζο. Το ούζο Μυτιλήνης είναι και το πιο διάσημο, όμως πολλοί νέοι παραγωγοί και από άλλα μέρη της Ελλάδας έχουν φτιάξει ποικιλίες ούζου που εξάγονται και αγαπιούνται επίσης.

Κρόκος Κοζάνης

Τα λεπτά αυτά σκοινάκια με το έντονο χρώμα και το ευγενικό άρωμα, είναι πλέον διάσημα στο εξωτερικό. Γνωστός και ως σαφράν, οι άλλες ονομασίες του κρόκου Κοζάνης είναι οι “ζαφορά” και “σαφράνι”. Θεωρείται ως η καλύτερη ποιότητα βιολογικού κρόκου. Ο συνεταιρισμός της Κοζάνης σήμερα εξάγει περίπου το 30% της παραγωγής του σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως Γαλλία και Ισπανία, Ιταλία, αλλά και στην Αυστραλία, την Αμερική και τα Αραβικά Εμιράτα, ενώ γίνονται προσπάθειες εξαγωγής και στην Κίνα. Χρησιμοποιείται τόσο στην κουζίνα όσο και σε προϊόντα περιποίησης και καλλυντικά.

Μαστίχα Χίου

Η μαστίχα είναι το προϊόν σήμα κατατεθέν της Χίου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την ζαχαροπλαστική και την μαγειρική, μέχρι την ιατρική.  Σύμφωνα με μελέτες η μαστίχα της Χίου διαθέτει αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, έχοντας επίσης την ικανότητα να μειώνει τα λιπίδια και τη γλυκόζη στο αίμα. Ανακουφίζει το στομάχι ενώ επιπλέον, χρησιμοποιείται για δερματικά προβλήματα καθώς έχει επουλωτική δράση. Είναι ΠΟΠ από το 1997 και ένα εξαγώγιμο προϊόν της χώρας μας.

Κρητικό παξιμάδι

Τα κρητικά παξιμάδια και ο ντάκος είναι ανάμεσα στα προϊόντα που έχουν αγαπήσει και οι ξένοι όσο και εμείς. Φτιάχνονται με απλά μέσα και φυσικά υλικά και προσφέρουν φυτικές ίνες, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου και στη γενικότερη καλή διατροφή, ειδικά όταν πρόκειται για παξιμάδια ολικής άλεσης.

Ελληνικά βότανα και αρωματικά φυτά

Η Ελλάδα είναι η χώρα της Ευρώπης με την μεγαλύτερη ποικιλία βοτάνων και μυρωδικών. Μάλιστα ο αριθμός των ενδημικών βοτάνων και φυτών της χώρας μας είναι τεράστιος και ανάμεσα σε αυτά υπάρχουν πάρα πολλά που έχουν ιαματικές και φαρμακευτικές ιδιότητες. Επίσης είναι πολύ αρωματικά για να τα πιει κανείς βρασμένα ή να τα προσθέσει στο φαγητό του. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει ξεκινήσει ένα μεγάλο ενδιαφέρον για εξαγωγές, ιδιαίτερα προς κάποιες χώρες της Ευρώπης.

Το αβγοτάραχο Μεσολογγίου

 

Το αβγοτάραχο συγκαταλέγεται στην ίδια κατηγορία με το χαβιάρι, την τρούφα και το φουά γκρα. Είναι στην ουσία τα αυγά του θηλυκού κέφαλου, ενός ψαριού της περιοχής, τα οποία οι ντόπιοι επεξεργάζονται με αλάτι και στη συνέχεια τα καλύπτουν με κερί για να διατηρηθούν αναλλοίωτα. Το αυγοτάραχο θεωρείται το χαβιάρι της Ελλάδας και παράγεται κυρίως στην περιοχή του Μεσολογγίου.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!