Συνήθως δεν το καταλαβαίνουμε ότι μια συνήθειά μας είναι λανθασμένη παρά μόνο αν την αλλάξουμε. Αυτός είναι ένας κανόνας πραγματικά χρυσός όταν πρόκειται για τις αγοραστικές μας συνήθειες διότι τις έχουμε αναπτύξει σιγά σιγά μέσα τον χρόνο και πολλές φορές δεν τις εντοπίζουμε καν. Όταν όμως επισημάνουμε ένα λάθος και αλλάξουμε τακτική, τότε εμφανίζεται μπροστά μας το προφανές καθαρό και ξάστερο. Αν για παράδειγμα κάνουμε τα ψώνια για τα τρόφιμα της εβδομάδας χωρίς κανένα σχέδιο, αλλά έτσι, όποτε έχουμε χρόνο ή παρουσιάζεται μια έλλειψη στο σπίτι, τότε είναι πολύ πιθανό να πετάμε κυριολεκτικώς αρκετά ευρώ κάθε μήνα, που σίγουρα θα έπιαναν τόπο σε κάτι άλλο ή απλά θα ανακούφιζαν τον τραπεζικό μας λογαριασμό.

Ας δούμε μερικά τέτοια λάθη που είναι πραγματικά εύκολο να διορθωθούν:

Ψωνίζουμε χωρίς λίστα

Αυτό σημαίνει ότι ψωνίζουμε ότι βρεθεί μπροστά μας και ότι νομίζουμε ότι μας λείπει. Είναι πιθανό να πετάμε τα λεφτά μας αγοράζοντας τα ίδια πράγματα που κάθονται στο ψυγείο μας και απλά θα χαλάσουν παρέα με τα καινούρια.

Ψωνίζουμε χωρίς πλάνο

Αν πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ ή την λαϊκή αγορά χωρίς να έχουμε βγάλει ένα στοιχειώδες πλάνο του τι θα φάμε την εβδομάδα, τότε είναι πιθανό να ψωνίσουμε περισσότερα τρόφιμα, έτσι για να υπάρχουν. Κάποια απ’ αυτά θα καταλήξουν στα σκουπίδια.

Κάνουμε παρορμητικές αγορές

Αυτό είναι παρενέργεια των ψώνιων χωρίς λίστα. Η λίστα μας καθοδηγεί κι έτσι δεν θα αγοράσουμε κάτι απλά γιατί μας γυάλισε, αλλά γιατί το χρειαζόμαστε και το έχουμε στο πλάνο της εβδομάδας μας.

Αδιαφορούμε για τις διαφημίσεις των σούπερ μάρκετ

Αυτές οι διαφημίσεις αφορούν συνήθως τις εβδομαδιαίες εκπτώσεις που κάνουν τα περισσότερα σούπερ μάρκετ σε αρκετά από τα προϊόντα τους και που μπορεί να αφαιρέσουν πολλά ευρώ από τα έξοδα για την διατροφή μας. Υπάρχει μάλιστα η παρανόηση ότι τα βγάζουν σε έκπτωση γιατί είναι κακά προϊόντα, πράγμα που δεν ισχύει. Είναι απλοί κράχτες.

Ψωνίζουμε όταν κάτι μας έχει τελειώσει

Αν περιμένουμε να αγοράσουμε απορρυπαντικά και ταμπλέτες για το πλυντήριο πιάτων όταν θα μας έχουν τελειώσει, τότε είναι πιθανό να έχουμε χάσει την ευκαιρία για αρκετή οικονομία. Τα σούπερ μάρκετ κάνουν τακτικά εκπτώσεις σε αυτά τα είδη, προσφέροντας περισσότερο ή ακόμα και διπλό περιεχόμενο στην ίδια τιμή. Καλό θα είναι να μην χάσουμε αυτές τις προσφορές και να έχουμε στοκάρει πριν μας εξαντληθούν οπότε θα τα πληρώσουμε χωρίς έκπτωση.

Αγοράζουμε τα πιο εμφανίσιμα

Συχνό λάθος που μας κοστίζει αρκετά, ιδιαίτερα στην λαϊκή αγορά. Τα πιο εμφανίσιμα είναι πάντα πιο ακριβά ενώ δεν είναι βέβαιο ότι είναι τα νοστιμότερα. Δοκιμάζουμε τα δεύτερης διαλογής φρούτα κι αν δεν ικανοποιηθούμε από την γεύση τους τότε το ξανασκεφτόμαστε.

Δεν κάνουμε χρήση των προνομίων και των ανταμοιβών

Όλα τα καταστήματα τροφίμων έχουν συνήθως προγράμματα ανταμοιβής με κάρτες που εκδίδουν και μας εντάσσουν στο μόνιμο πελατολόγιό τους. Δίνοντας την κάρτα μας στο ταμείο μαζεύουμε πόντους που εξαργυρώνουμε σε εκπτώσεις.

Δεν χρησιμοποιούμε πιστωτικές με ανταμοιβή

Άσχετα με τις κάρτες των σούπερ μάρκετ, υπάρχουν πιστωτικές αλλά και χρεωστικές κάρτες που μας ανταμείβουν με επιστροφές χρημάτων, όσο περισσότερο τις χρησιμοποιούμε. Οι επιστροφές αυτές μπορεί να μας φαίνονται μικρές, δεν είναι όμως αμελητέες. Μαζεύοντας πόντους βλέπουμε τον λογαριασμό μας να μειώνεται.

Αγοράζουμε περισσότερα από όσα χρειαζόμαστε

Οι μεγάλες συσκευασίες μπορεί να κάνουν και καλό και κακό στην τσέπη μας. Αν τα προϊόντα που αγοράζουμε σε μεγάλη ποσότητα, διατηρούνται αρκετό καιρό στα ντουλάπια μας, τότε η χαμηλότερη τιμή τους μας εξασφαλίζει κέρδος. Αν όμως αγοράσουμε για παράδειγμα ένα πεντόκιλο πατάτες σε δίχτυ, ενώ τρώμε σπάνια πατάτες, σίγουρα θα χρειαστεί να πετάξουμε κάποιες από αυτές γιατί θα έχουν χαλάσει.

Μένουμε πιστοί σε ορισμένες μάρκες

Αν μας αρέσει ένα προϊόν και το θεωρούμε υψηλής ποιότητας, είναι πιθανό να κολλάμε στην συγκεκριμένη μάρκα και να αποφεύγουμε να την αλλάξουμε, παρότι υπάρχουν άλλες φθηνότερες με την ίδια ποιότητα προϊόντος. Αυτή η συνήθεια μπορεί να μας φορτώνει έως και 25% περισσότερα χρήματα ανά προϊόν τελικά.

Ψωνίζουμε πεινασμένοι

Όταν πηγαίνουμε για ψώνια πεινασμένοι είναι πολύ πιθανό να αγοράσουμε πολύ περισσότερα τρόφιμα τελικά, διότι είναι η πείνα μας που τα κάνει να φαίνονται πιο ορεκτικά ή πιο απαραίτητα. Ο σωστός προγραμματισμός θα μας σώσει από αυτήν την σπατάλη γιατί αν έχουμε μεριμνήσει να υπάρχει φαγητό στο σπίτι, δεν θα πέσουμε στην παγίδα που μας στήνει η ίδια μας η πείνα.

Αγοράζουμε συσκευασμένο κρέας

Όταν αγοράζουμε συσκευασμένο κρέας, πουλερικά ή κιμά πρέπει να έχουμε υπ’ όψη μας ότι πληρώνουμε περισσότερα χρήματα απ’ ότι στον κρεοπώλη μας. Αν για παράδειγμα αγοράσουμε ένα ολόκληρο κοτόπουλο και του ζητήσουμε να το κόψει θα μας κοστίσει λιγότερο απ’ ότι να το πάρουμε σε κομμάτια μέσα σε συσκευασίες.

Δεν συγκρίνουμε τιμές από κατάστημα σε κατάστημα

Απλή και δοκιμασμένη πρακτική για να αποφύγουμε έξτρα έξοδα, είναι η σύγκριση τιμών από κατάστημα σε κατάστημα. Δεν έχουν όλοι τις ίδιες τιμές, ούτε τις ίδιες εκπτώσεις ή προσφορές. Η σύγκριση ανάμεσα στα καταστήματα της γειτονιάς μας είναι προς όφελός μας.

Ψωνίζουμε ότι υπάρχει στο επίπεδο του ματιού μας

Τα περισσότερα σούπερ μάρκετ το γνωρίζουν αυτό και τοποθετούν τα πιο ακριβά προϊόντα σε αυτό το σημείο. Αν σκύψουμε λίγο στα πιο κάτω ράφια, πιθανά να ανακαλύψουμε και φθηνότερες τιμές.

Αγοράζουμε έτοιμα κομμένα φρούτα και λαχανικά

Τα ίδια που ισχύουν για το κρέας, ισχύουν και για τα έτοιμα κομμένα φρούτα και λαχανικά. Κοστίζουν πολύ περισσότερο γιατί επιβαρύνονται με τα έξοδα πλυσίματος, κοπής και πακεταρίσματος. Τα χύμα είναι σαφώς φθηνότερα, χώρια που μπορούμε να τα ελέγξουμε καλύτερα όταν είναι ολόκληρα και με την φλούδα τους.

Δεν χρησιμοποιούμε τις δικές μας τσάντες

Από τότε που οι σακούλες των σούπερ μάρκετ έγιναν επί πληρωμή, όσοι αμελούν να φέρουν τις δικές τους επιβαρύνονται με ένα μικρό αλλά υπαρκτό κόστος, χώρια που βλάπτουν και το περιβάλλον.