Την προηγούμενη Κυριακή, η Britney Spears ανέβασε μια θλιβερή ανακοίνωση στον λογαριασμό της στο Instagram με την οποία ενημέρωνε τους φαν της ότι εκείνη και ο αρραβωνιαστικός της Sam Asghari έχασαν το παιδί που περίμεναν.

“Με την πιο βαθιά μας θλίψη, θα πρέπει να ανακοινώσουμε ότι έχουμε χάσει το μωρό που μας δόθηκε ως θαύμα, νωρίς στη διάρκεια της εγκυμοσύνης” έλεγε η ανακοίνωσή τους. “Ίσως θα έπρεπε να περιμένουμε πριν το ανακοινώσουμε μέχρι να έχει περάσει κάποιος καιρός, ήμασταν όμως υπερβολικά ενθουσιασμένοι και θέλαμε να μοιραστούμε τα καλά νέα.”

Η πρακτική να κρατούν οι μελλοντικοί γονείς κρυφές τις εγκυμοσύνες ώσπου να ολοκληρωθούν οι πρώτες 12 εβδομάδες κύησης είναι παλιά και σχεδόν επιβεβλημένη. Επειδή οι περισσότερες αποβολές συμβαίνουν τότε, (το 80% των αποβολών γίνεται σε αυτή την περίοδο), η γενικότερη συμβουλή είναι να κρατιέται κρυφή η εγκυμοσύνη ώσπου να περάσει αυτό το διάστημα ώστε να μην χρειαστεί να εξηγεί κανείς τι έχει συμβεί και πώς.

Από την άλλη μεριά όμως, η ιδέα ότι θα πρέπει να κρατηθεί μυστική μια τόσο μεγάλη αλλαγή στην ζωή μιας γυναίκας, έχει τις ρίζες της στην τάση των παλιότερων γενεών να μην μοιράζονται προσωπικές πληροφορίες και να κρατούν πάντα αυτή την “αξιοπρεπή στάση”, ιδιαίτερα σε θέματα ταμπού, όπως για παράδειγμα η ψυχική υγεία. Αυτή όμως η πρακτική στερεί από τους ανθρώπους την ανακούφιση του να μοιραστούν ένα πρόβλημα ή μια χαρά και επίσης τους απομονώνει σε μια επιβεβλημένη σιωπή, ιδιαίτερα σε εποχές που χρειάζονται όλη την υποστήριξη που μπορούν να λάβουν.

Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια μάθαμε καλά ότι το να κρύβουμε ένα ζήτημα ή πρόβλημα δεν σημαίνει ότι αυτό δεν υπάρχει και ότι το να ανοιχτούμε στους φίλους ή την οικογένειά μας μπορεί να μας βοηθήσει να το αντιμετωπίσουμε και να το ξεπεράσουμε. Όπως φαίνεται όμως, αυτό δεν ισχύει για την εγκυμοσύνη ή την αποβολή. Ο άγραφος κανόνας των 12 εβδομάδων φαίνεται ότι βρίσκεται ακόμα σε ισχύ και όπως φαίνεται και  στην ανακοίνωση της Britney, υπάρχει ένας τόνος ντροπής και μεταμέλειας που δεν κρατήθηκε η εγκυμοσύνη της κρυφή όσο θα έπρεπε. Είναι ξεκάθαρο το ότι περιμένει να την κρίνουν που βιάστηκε να την ανακοινώσει.

Η ιδέα όμως να περάσει μια γυναίκα τους πρώτους και πιο δύσκολους μήνες της εγκυμοσύνης της χωρίς κανείς να ξέρει τίποτα για αυτό, είναι αρκετά σκληρή. Την απομονώνει σε μια ιδιότυπη μοναξιά και την εξαναγκάζει να κάνει ότι δεν τρέχει τίποτα και ότι όλα είναι εντάξει στην ζωή της. Ακόμα κι αν μοιραστεί τα νέα με λίγους κοντινούς της ανθρώπους, είναι πολύ δύσκολο να προσποιείται ότι όλα είναι εντάξει στην δουλειά, περνώντας τις ζαλάδες, τους εμετούς ή την κακοδιαθεσία χωρίς υποστήριξη και χωρίς οι άλλοι να καταλαβαίνουν καν ότι κάτι έχει. Και δεν μιλάμε για μια δυο μέρες αλλά για ένα διάστημα τριών μηνών. Πόσο εύκολο είναι αυτό να το καταφέρεις;

Φυσικά και είναι διαφορετικό να λες τα καλά νέα στον περίγυρό σου και διαφορετικό να τα ανακοινώνεις σε  41 εκατομμύρια ακολούθους σου στο Instagram όπως έκανε η Britney. Το να εξηγείς το πρόβλημά σου σε μια πιθανή αποβολή σε φίλους και συγγενείς είναι ένα πράγμα και είναι άλλο το να χρειαστεί να το εξηγήσεις σε όλον τον κόσμο. Σε αυτό το πλαίσιο είναι κατανοητό γιατί πολλοί διάσημοι αποφεύγουν να ανακοινώσουν τις εγκυμοσύνες τους όσο μπορούν.

 

Παρόλα αυτά, η επιβεβλημένη μυστικότητα στα πρώτα στάδια μιας εγκυμοσύνης μπορεί να γεννήσει μοναξιά και απομόνωση, άγχος, ακόμα και απόγνωση για κάποιους ανθρώπους, οπότε είναι μάλλον καιρός να το ξεπεράσουμε κι αυτό και να αφήσουμε τον κόσμο να διαχειριστεί αυτό το θέμα όπως νοιώθει καλύτερα. Ας είμαστε υποστηρικτικοί, χωρίς να βιαζόμαστε να κρίνουμε κανέναν γιατί απλά δεν ξέρουμε την προσωπική συνθήκη κανενός.