Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους η βιομηχανία της μόδας αποτρέπει συγκεκριμένους σωματότυπους από το να φοράνε συγκεκριμένα ρούχα. Ο ένας είναι προσποιούμενος το χέρι βοηθείας και κάνοντας προτάσεις για συγκεκριμένα ρούχα που ταιριάζουν ή δεν ταιριάζουν σε συγκεκριμένα σώματα. Ο άλλος είναι μην κυκλοφορώντας στην αγορά νούμερα και φόρμες, στις οποίες μπορούν να χωρέσουν συγκεκριμένα σώματα.  

Και οι δύο τεχνικές είναι τοξικές και θα πρέπει να καταργηθούν. Ωστόσο, η δεύτερη είναι περισσότερο αποκαρδιωτική. Διότι μπορεί εσύ να τα έχεις βρει με το σώμα σου και να έχεις αποφασίσει ότι θα φοράς ό,τι θέλεις, μόνο και μόνο ώστε στο τέλος να σου πουν ότι αυτό που θες δεν βγαίνει στο νούμερό σου.  

Ίσως μία από τις χειρότερες περιόδους που μπορεί να σου συμβεί είναι όταν η όποια αλλαγή στο σώμα σου δεν οφείλεται αποκλειστικά σε δική σου ευθύνη. Όταν, για παράδειγμα, έχεις μία αύξηση ή απώλεια κιλών, λόγω εγκυμοσύνης ή κάποιας ασθένειας. Είναι χειρότερο όχι μόνο γιατί δεν έχεις τον απόλυτο έλεγχο του σώματός σου, αλλά κυρίως διότι αυτές οι περίοδοι είναι από μόνες τους δύσκολες ψυχολογικά για τους περισσότερους. Οι επιπρόσθετες ανασφάλειες από τη βιομηχανία της μόδας μπορούν να γίνουν εύκολα η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το συναισθηματικό σου ποτήρι. 

Η Blake Lively, τα κιλά της εγκυμοσύνης και τα ρούχα που δεν έβρισκε 

Και όχι, φαίνεται ότι ούτε καν η διασημότητα ή τα χρήματα δεν μπορούν να σε προφυλάξουν από αυτή την κατάσταση. Απόδειξη είναι η Blake Lively. Η ηθοποιός γέννησε τον Οκτώβριο του 2019 και τον επόμενο Ιανουάριο βρέθηκε στην εκπομπή του Jimmy Fallon. Μπορεί εμείς να την βλέπαμε άνετη και χαμογελαστή, αλλά στην πραγματικότητα δεν ήταν τόσο καλά όσο ήθελε να μάς δείξει.  

Πριν μερικές μέρες, έναν χρόνο αργότερα, ανέβασε σε ιστορία μία φωτογραφία της από εκείνη την εκπομπή. Κάτω από αυτήν περιέγραψε ακριβώς τις δυσκολίες που είχε περάσει, μέχρι να βρει το συγκεκριμένο outfit. Ο λόγος ήταν ότι ακόμα δεν είχε χάσει ένα μεγάλο μέρος των κιλών της εγκυμοσύνης της και δεν μπορούσε να βρει ούτε ρούχα από οίκους ούτε σε καταστήματα στο μέγεθός της.  

Όπως η ίδια εξήγησε, και μόνο αυτό το γεγονός ήταν αρκετό για να διαλύσει την αυτοπεποίθησή της. Παράλληλα, απευθύνθηκε στα brands, για να πει ότι δεν περνάνε κανένα καλό μήνυμα στις γυναίκες που δεν χωράνε στα κομμάτια τους. “Δεν στέλνεται ένα καλό μήνυμα στις γυναίκες όταν τα σώματά τους δεν χωράνε σε ό,τι τα brands έχουν να προσφέρουν. Σε απομονώνει και σε μπερδεύει. Και εύχομαι να ένιωθα τότε όση αυτοπεποίθηση νιώθω τώρα, καθώς κοιτάω πίσω έναν χρόνο αργότερα. Αυτό το σώμα μου έδωσε ένα μωρό. Και παρήγαγε όλες τις προμήθειες φαγητού αυτού του μωρού. Ένα όμορφο θαύμα. Αντί, όμως, να αισθάνομαι περήφανη, αισθανόμουν ανασφαλής. Απλά επειδή δεν χώραγα μέσα στα ρούχα. Πόσο ανόητο ήταν αυτό κοιτώντας πίσω”.  

Στο τέλος του κειμένου της, η Lively μιλάει για τα brands που προσπαθούν να κάνουν τη διαφορά. Για τα brands που δημιουργούν ρούχα για όλους ξεχωριστά τους σωματότυπους και έτσι προκαλούν και άλλα να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Και εμείς δεν μπορούμε παρά να ελπίζουμε ότι τέτοια brands σύντομα θα αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση.  

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!