Πριν λίγες ημέρες η Meghan Markle δημοσίευσε μία εξαιρετικά προσωπική δήλωση στην εφημερίδα The New York Times, στην οποία αποκάλυψε την δύσκολη περίοδο που εκείνη και η οικογένειά της χρειάστηκε να βιώσουν τον προηγούμενο Ιούλιο, όταν έχασαν το δεύτερό τους παιδί. Με σπαρακτικές λεπτομέρειες η Meghan εξιστορείται τα γεγονότα που οδήγησαν στην αποβολή της, γράφοντας πως ο πόνος που ξαφνικά αισθάνθηκε στο στομάχι ήταν τόσο οξύς, που κατέρρευσε στο έδαφος κρατώντας ακόμα τον Archie στην αγκαλιά. Στην συνέχεια περιέγραψε την βαθιά θλίψη στην οποία εκείνη και ο σύζυγός της ξαφνικά βυθίστηκαν, ενώ και οι δύο αναρωτήθηκαν πώς θα μπορέσουν ποτέ να αισθανθούν καλύτερα.
Νωρίτερα το φετινό Φθινόπωρο, η Chrissy Teigen ανέβασε από τον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram μία σειρά από ασπρόμαυρες φωτογραφίες στην οποία τόσο εκείνη όσο και ο άνδρας της βρίσκονται σε βαρύ πένθος, λίγα λεπτά αφού έχασαν τον αγέννητο γιο τους Jack. Στις σκληρές αυτές εικόνες τους βλέπουμε να κλαίνε και να κρατάνε τον Jack στην αγκαλιά τους, όση η Crissy είναι ακόμα ξαπλωμένη σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου, με ορούς να εξέχουν από τα χέρια της. Ακόμα και αν δεν γνωρίζεις το παραμικρό για το ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, αισθάνεσαι σίγουρα έναν κόμπο στο λαιμό κοιτάζοντας την σπαρακτική ανάρτηση. Και στην συνέχεια, ίσως ένα ένστικτο να απομακρύνεις από εκεί το βλέμμα σου.

Ενώ λοιπόν τα σχόλια  που προσέφεραν συλλυπητήρια και υποστήριξη για αυτές τις δύο γυναίκες ήταν χιλιάδες, αρκετοί χρήστες του διαδικτύου αποφάσισαν να μετατρέψουν την παραπάνω αμηχανία τους σε κριτική, κατηγορώντας το δημόσιο πένθος ως “υπερβολή”. Βάσισαν μάλιστα τους ενδοιασμούς στους στο γεγονός πως τέτοια ζητήματα δεν πρέπει να ξεπερνούν τα όρια της οικογένειας, είναι προσωπικά, οφείλουν να παραμένουν ιδιωτικές υποθέσεις. Ένας Βρετανός δημοσιογράφος μάλιστα, ο Marco Giannangeli, εξέφρασε την δυσαρέσκεια του με την δημοσίευση της Meghan λέγοντας “κανένας δεν αμφισβητεί τον πόνο και το πόσο απαίσιο είναι να βιώνεις μία αποβολή, αλλά ίσως κριτικάρουμε την απόφαση της Meghan να γράψει ένα κείμενο 1000 λέξεων για τον εαυτό της. Σε τι συνεισφέρει στις πηγές ανακούφισης που είναι ήδη διαθέσιμες για όσους ζουν μία ανάλογη τραγωδία;”
Φυσικά, μετά από αυτό η Crissy Teigen (γνωστή τσαμπουκαλού), πήρε το tweet του και απάντησε “ο σκατάνθρωπος της ημέρας είναι ο Marco Giannangeli. Συγχαρητήρια, σκατάνθρωπε.”


Σε μία εποχή όπου τα social media αποτελούν το δικό τους ξεχωριστό σύμπαν και ίσως κάποιοι από εμάς έχουμε συνηθίσει να κρίνουμε τους διάσημους για το περιεχόμενο που ανεβάζουν, το να μοιράζονται θλιβερά νέα (και μάλιστα τέτοιας βαρύτητας) δεν θα έπρεπε να θεωρείται σφάλμα. Αντιθέτως, θα ήταν προτιμότερο να αντιμετωπίζεται όχι μόνο ως δικαίωμά τους αλλά και ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.

Παρόλο που χιλιάδες γυναίκες ανά τον κόσμο υποφέρουν κάθε χρόνο από αποβολές, το στίγμα και η ντροπή γύρω από αυτό εξακολουθεί να υπάρχει σε τεράστιο βαθμό. Συχνά μάλιστα ο στενός τους κύκλος τις συμβουλεύει να μην μιλάνε για την τραυματική εμπειρία, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απομόνωση και έλλειψη κατανόησης, ακόμα και από τους συντρόφους ή τους γονείς τους. Για πολλούς, μία αποβολή αντιμετωπίζεται ως “λιγότερο σημαντική” από τον θάνατο ενός μεγαλύτερου σε ηλικία ατόμου, καθώς το παιδί ήταν είτε έμβρυο είτε έζησε για λίγες μόνο ώρες.  Έτσι οι γυναίκες (και φυσικά πολύ συχνά και οι πατεράδες) καταλήγουν παγιδευμένοι στο πένθος τους, χωρίς καμία διέξοδο. Πόσο σημαντικό είναι λοιπόν για εκείνους, όταν ένα δημόσιο πρόσωπο δηλώνει πως αισθάνεται το ίδιο και πονάει αναλόγως;


“Έχω λάβει χιλιάδες γράμματα από άλλες γυναίκες που έχουν περάσει τα ίδια,” δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της η Chrissy Teigen, λέγοντας πως η υποστήριξη που έχει λάβει από τότε που έχασε τον Jack είναι ένα πανέμορφο πράγμα. Και ίσως, λέμε εμείς, να βοήθησε όχι μόνο εκείνη να αισθανθεί καλύτερα αλλά και όσες της ευχήθηκαν και την παρηγόρησαν.

Ας μιλήσουμε όμως με αριθμούς.
Σύμφωνα με το March of Dimes, 10 με 15 στις 100 εγκυμοσύνες καταλήγουν σε αποβολή. Στην Βρετανία μόνο, περίπου 5000 οικογένειες βιώνουν διακοπή της εγκυμοσύνης λόγω ιατρικών επιπλοκών κάθε χρόνο. Κι όμως, η απώλεια των παιδιών που δεν γεννήθηκαν ποτέ εξακολουθεί να αποτελεί ένα θέμα-ταμπού, το οποίο αφήνει τους γονείς με πολλές αναπάντητες ερωτήσεις και απέραντο πένθος. Εξαιτίας της πανδημίας, συχνά έρχεται να προστεθεί και η σωματική απόσταση από φίλους και συγγενείς, γεγονός που εντείνει ακόμα περισσότερο το αίσθημα μοναξιάς και απομόνωσης.

Αντιθέτως, αν μιλάμε για αυτό με μεγαλύτερη ειλικρίνεια και ανάλυση, όχι μόνο προσφέρουμε συμπαράσταση σε όσους υποφέρουν, αλλά ανοίγουμε τον δρόμο της γνώσης και της έρευνας, έτσι ώστε οι αποβολές να ελλατωθούν στο μέλλον. Κάτι που πρόσφατα συνέβη σε μεγάλη κλίμακα, εξαιτίας και της Meghan, της Chrissy και της πλατφόρμας που πάτησε η κάθε μία για να εκφραστεί.
Επιπλέον, το πώς ο κάθε ένας εξωτερικεύει το πένθος του είναι δική του υπόθεση. Δεν υπάρχουν περιθώρια κριτικής ή αντίρρησης από τρίτους. Υπάρχει μόνο η κατανόηση.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!