Οι μυκητιάσεις του κόλπου είναι ένα από τα πιο ενοχλητικά πράγματα που μπορούν να μας συμβούν στην διάρκεια του καλοκαιριού. Σύμφωνα με την γυναικολόγο Dr. Diane Young όμως, αυτή είναι ταυτόχρονα και η εποχή που τις ευνοεί περισσότερο. Όπως λέει η ίδια, ένας μικρός αριθμός μυκήτων υπάρχει σε κάθε κόλπο, όταν όμως αυτός ο αριθμός αυξηθεί, τότε μετατρέπεται σε μυκητίαση, μια λοίμωξη που παράγει υγρά σαν κομμένο γάλα και μας δίνει φαγούρα και μια κάποια οσμή.

Όπως λέει η γιατρός, είναι καλό να αντιμετωπίζουμε τις μυκητιάσεις αμέσως μόλις προκύψουν.

Γιατί είναι συχνότερες οι μυκητιάσεις το καλοκαίρι;

Ο κύριος λόγος σύμφωνα με την Dr. Young είναι διότι οι μύκητες αυτοί αναπτύσσονται ευκολότερα σε υγρό περιβάλλον. Το καλοκαίρι ιδρώνουμε περισσότερο, οπότε η περιοχή είναι πιο υγρή από ότι τις άλλες εποχές. Είναι λοιπόν σημαντικό να προσέχουμε περισσότερο το καλοκαίρι όταν ασκούμαστε, κολυμπάμε ή ιδρώνουμε από την ζέστη.

Τι προκαλεί τις κολπικές μυκητιάσεις;

Όπως λέει η ίδια, δεν είναι μόνο ένα πράγμα που τις προκαλεί. Μπορεί να προκύψουν ως αντίδραση του σώματος σε κάτι συγκεκριμένο ή μπορεί να φανερώνουν κάποια γενικότερη κατάσταση του οργανισμού μας όπως ο διαβήτης, ο HIV, η εγκυμοσύνη ή η παχυσαρκία (τα υπέρβαρα άτομα είναι πιθανότερο να πάσχουν από συνχές μυκητιάσεις). Μπορεί όμως να είναι και η αντίδραση του οργανισμού μας αν μείνουμε πολύ ώρα με ένα βρεγμένο μπικίνι, αν χρησιμοποιήσουμε αρωματισμένο σαπούνι στην περιοχή, αν πάρουμε αντιβιοτικά ή αντισυλληπτικά με μεγάλη περιεκτικότητα σε οιστρογόνα. Πολλά από τα παραπάνω, επηρεάζουν το pH του κόλπου και αποσυντονίζουν τα φιλικά βακτήρια που κρατούν την περιοχή υγιή.

Παίζει ρόλο το τι φοράμε;

Η Young προτείνει να φοράμε λευκά βαμβακερά εσώρουχα το καλοκαίρι διότι αυτό το είδος υφάσματος αναπνέει, δεν έχει χρώματα και είναι λιγότερο πιθανό να μας ερεθίσει. Αν ασκούμαστε θα πρέπει να αλλάξουμε αμέσως μετά την άσκηση, διότι τα υγρά από τον ιδρώτα ρούχα είναι το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των μυκήτων. Είναι επίσης καλή ιδέα να αποφεύγουμε τα στενά συνθετικά εσώρουχα, όπως το λάτεξ ή το σπάντεξ, που δεν επιτρέπουν στην περιοχή να αναπνέει, συγκρατώντας την υγρασία και την ζέστη.

Μπορεί το κολύμπι να μας προκαλέσει μυκητιάσεις;

Το κολύμπι σε καθαρές θάλασσες δεν δημιουργεί κανένα τέτοιο πρόβλημα, αν αλλάζουμε το βρεμένο μαγιό και διατηρούμε την περιοχή στεγνή. Οι πισίνες στις οποίες μπαίνουν πάρα πολλά άτομα όμως είναι πιο επικίνδυνες, όπως επίσης και το να καθόμαστε στα πλακάκια γύρω από την πισίνα, όπου πατούν πολλά πόδια και ο ήλιος θερμαίνει το νερό που παραμένει εκεί.

Τα σαπούνια και τα απορρυπαντικά των ρούχων;

Και τα σαπούνια, αλλά και τα απορρυπαντικά με έντονα αρώματα μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς ή μυκητιάσεις γιατί αλλάζουν την ισορροπία των καλών βακτηρίων του κόλπου. Είναι καλό να μην χρησιμοποιούμε πολλά τέτοια και να μην καθαρίζουμε υπερβολικά την περιοχή. Για να παραμείνουμε υγιείς, ξεπλένουμε την περιοχή του αιδοίου με χλιαρό νερό και ένα μη αρωματικό σαπούνι ή και χωρίς καθόλου σαπούνι.

Δεν κάνουμε κολπικές πλύσεις

Στα παλιότερα χρόνια, πολλές γυναίκες συνήθιζαν να κάνουν τακτικές κολπικές πλύσεις, χωρίς να γνωρίζουν ότι ο κόλπος είναι έτσι σχεδιασμένος από την φύση ώστε να καθαρίζεται μόνος του. Οι κολπικές πλύσεις μπορούν να φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα σε έναν υγιή κόλπο: να ανατρέψουν την ισορροπία των καλών βακτηρίων της περιοχής, να χαλάσουν το pH του και να αφήσουν τα κακά βακτήρια να κάνουν πάρτι.

Επίσης θα πρέπει να προσέχουμε να σκουπιζόμαστε με το χαρτί τουαλέτας από μπροστά προς τα πίσω, ώστε να μην μεταφέρουμε βακτήρια από την περιοχή του πρωκτού στον κόλπο.

Μπορεί το σεξ να μας προκαλέσει μυκητίαση;

Όπως λέει η Young το σεξ με απλή διείσδυση συνήθως είναι ακίνδυνο. Είναι όμως πιο πιθανό να προκληθεί μυκητίαση από το στοματικό ή το πρωκτικό σεξ ή από την χρήση ενός ελλιπώς καθαρισμένου ερωτικού βοηθήματος. Αυτό συμβαίνει διότι οι μύκητες ζουν συνήθως στην περιοχή του κόλπου, της γαστρεντερικής οδού και στο στόμα. Οπότε, αν και η διείσδυση συνήθως δεν προκαλεί μυκητιάσεις, σεξουαλικές πράξεις που επιτρέπουν την μεταφορά βακτηρίων των άλλων περιοχών στον κόλπο, μπορεί να τις προκαλέσουν.

Τι κάνουμε όταν νοιώσουμε τα πρώτα συμπτώματα της μυκητίασης;

Η Young προτείνει να ενισχύσουμε την διατροφή μας με ζωντανό γιαούρτι που περιέχει πολλά προβιοτικά και να τρώμε πολλά φρούτα και λαχανικά. Μπορούμε όμως να πάρουμε και ένα συμπλήρωμα προβιοτικών.

Επίσης με την βοήθεια του γιατρού μας, προμηθευόμαστε μια κρέμα ή μια άλλη θεραπεία που θα σταματήσει πιο δραστικά την φλεγμονή. Καλό είναι να μην προσπαθήσουμε να γιατρευτούμε από μόνες μας, βγάζοντας εύκολα το συμπέρασμα ότι έχουμε μυκητίαση και πάρουμε μια ανάλογη κρέμα από το φαρμακείο, ιδιαίτερα αν δεν το έχουμε ξαναπάθει, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να έχουμε βγάλει λάθος διάγνωση και η πάθησή μας να είναι διαφορετική ή και πιο σοβαρή.