Αν είσαι σαν εμένα, έχει βρεθεί πολλές φορές σε αυτή τη θέση. Το καλοκαίρι έχει φτάσει και εσύ ψάχνεις ταξιδιωτικό προορισμό, με βασική προδιαγραφή να μην χρειάζεται αμάξι. Είτε γιατί δεν έχεις δίπλωμα, είτε γιατί δεν έχεις αυτοκίνητο, είτε γιατί δεν θες να πληρώνεις τη βενζίνη, είτε γιατί τα εισιτήρια των αμαξιών για τα πλοία είναι αρκετά τσιμπιμένα. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορείς ή δεν θες να έχεις αμάξι μαζί σου στο νησί, πράγμα που σού δένει αρκετά τα χέρια. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετά ελληνικά νησιά, που δεν απαιτούν να έχεις αυτοκίνητο, για να τα γυρίσεις. Είτε λόγω του μεγέθους τους, είτε γιατί έχουν εξαιρετικά καλή συγκοινωνία. 

Σπέτσες

Το νησί όχι απλά δεν χρειάζεται αυτοκίνητο, αλλά δεν θα σού επιτρεπόταν και να το έχεις, αφού απαγορεύονται τα αμάξια εκτός κι αν είσαι μόνιμος κάτοικός του. Εξάλλου, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές, με τις μετακινήσεις να γίνονται εύκολα με τα πόδια, με βαρκούλες ή με λεωφορεία, ανάλογα το πού θες να βρεθείς και αυτό συμπεριλαμβάνει ακόμα και τις πιο απομονωμένες γωνίτσες των Σπετσών, όπως είναι το Λιγονέρι και η Ζωγεριά. Κάποιοι επιλέγουν να μετακινηθούν και με άμαξες, αλλά δεν θα στο προτείναμε τόσο για την κακοποίηση που βιώνουν τα αλογάκια, όσο και γιατί οι αποστάσεις που κάνουν, μπορούν εύκολα να γίνουν και με τα πόδια. 

Ύδρα

Όπως και στις Σπέτσες, δεν θα δεις αυτοκίνητα να κινούνται στην Ύδρα. Φυσικά, αυτό μόνο πρόβλημα δεν είναι και δικαιολογείται πολύ απλά, γιατί όλα τα σημεία του νησιού είναι προσβάσιμα είτε με τα πόδια είτε με θαλάσσια ταξί. Από παραλίες, στο Αυλάκι και στο Μανδράκι μπορείς να φτάσεις πεζός, ενώ μπορείς να κολυμπήσεις και να χαλαρώσεις στον Μώλο και στον Άγιο Νικόλα, αν πάρεις καραβάκι. Όσο για αξιοθέατα, όπως το Κόκκινο Σπίτι και το Μουσείο Ύδρας, μπορείς εύκολα να φτάσεις σε αυτά περπατώντας. 

Πόρος

Το νησί είναι αρκετά μικρό και στο μεγαλύτερο μέρος του δεν χρειάζεται αμάξι. Κάποιες από τις πιο γνωστές και όμορφες παραλίες του, όπως το Ασκέλι και το Λιμανάκι της Αγάπης, είναι σε απόσταση από το κέντρο, που εύκολα περπατιέται, ενώ αν θες να πας κάπου πιο πέρα, όπως στο Μοναστήρι, υπάρχει σταθερό λεωφορείο, που κάνει τη διαδρομή. Το τουριστικό του κομμάτι, με όλα τα μαγαζιά, είναι στην πόλη του Πόρου. Οπότε θα είσαι μια χαρά ποδαράτος, αρκει να μείνεις στο κέντρο του νησιού. 

Σίκινος

Στη Σίκινο πιο πιθανό είναι να έχεις θέμα, αν έχεις αμάξι, παρά το αντίθετο. Οι περισσότερες παραλίες της είναι προσβάσιμες αποκλειστικά με τα πόδια ή διά θαλάσσης και σε μόλις τρεις μπορεί να φτάσει αυτοκίνητο. Ο Μάλτας, ο Άγιος Παντελεήμων και τα Σαντοριναίικα είναι κάποιες μόνο, για τις οποίες χρειάζεται είτε να ακολουθήσεις πεζός μονοπάτια, είτε να πάρεις καΐκι, για να καταφέρεις να τις απολαύσεις. Όσο για τα εκτός του κολυμπιού, η Χώρα είναι το βασικό αξιοθέατο, ενώ σημεία, όπως η Μαύρη Σπηλιά, είναι προσβάσιμα μόνο μέσω θάλασσας. 

Κουφονήσια

Κυριολεκτικά όλο το Κάτω Κουφονήσι και οι παραλίες του είναι περιηγήσιμες με τα πόδια, αφού τα μονοπάτια του μπορούν να σε οδηγήσουν σε όλες τις κρυφές γωνιές του, όπως το Νερό και οι Λάκοι. Βαριέσαι να περπατάς; Μπορείς απλά να πάρεις ένα καραβάκι, το οποίο θα σε αφήσει σε όποιον κόλπο εσύ θέλεις. Τα ίδια ισχύουν και για το Πάνω Κουφονήσι και παραλίες του, όπως η Άμμος και ο Φοίνικας, ενώ αν θες να φτάσεις στο λίγο πιο απομακρυσμένο Πορί, υπάρχει λεωφορείο ακριβώς γι’ αυτό. 

Κίμωλος

Ένα από τα πιο γραφικά νησιά, που μπορείς να βρεθείς και που γυρίζονται εύκολα μόνο με περπάτημα ή και με λεωφορείο, ανάλογα τις αντοχές σου. Η “ζωή” είναι στο κέντρο της Κιμώλου, το Χωριό, αλλά και στην Ψάθη, που είναι γύρω στο 30λεπτο περπάτημα από εκεί. Όσο για τις παραλίες, με 15 λεπτά περπάτημα μπορείς να βρεθείς στο Ρέμα και με λίγο περισσότερο στην Αλυκή, ενώ για άλλα σημεία, όπως τα Ελληνικά και η Μαυροσπηλιά, μπορείς να εμπιστευτείς την τοπική συγκοινωνία, που έχει αφετηρία το Χωριό.

Αγκίστρι

Ανάλογα το ποια κομμάτια του θες να επισκεφτείς, το Αγκίστρι μπορεί να βγει μόνο με περπάτημα ή να χρειαστεί να βάλεις στην εξίσωση και το ΚΤΕΛ του. Αν έχεις ποδήλατο, μπορείς εύκολα να γυρίσεις όλο το Αγκίστρι και μόνο με αυτό. Παραλίες, όπως η Σκάλα και ο Μύλος, είναι δίπλα στο λιμάνι και μπορείς να περπατήσεις μέχρι εκεί, ενώ με τα πόδια μπορείς να φτάσεις και στην Χαλικιάδα. Αντιθέτως, για τη διάσημη Δραγονέρα είναι προτιμότερα να πάρεις συγκοινωνία, μιας και είναι ένα 40λεπτο περπάτημα. 

Αίγινα

Δεν είναι τρομερά μεγάλο νησί, αλλά δεν είναι και τόσο μικρό, ώστε να το περπατήσεις όλο και να πας με τα πόδια του σε κάποιες από τις πιο όμορφες γωνιές του, όπως το Κλήμα, ο Μαραθώνας και η Πέρδικα. Ωστόσο, έχει πολύ καλή συγκοινωνία, που θα σού επιτρέψει να βρεθείς σε όποιο μέρος της Αίγινας θες. Επιπλέον, με καραβάκι μπορείς να περάσεις είτε από το λιμάνι της Αίγινας είτε από της Πέρδικας στο νησάκι της Μονής, που είναι must. Όσο για τη νυχτερινή ζωή του νησιού, αυτή κατά κύριο λόγο επικεντρώνεται στην πόλη. 

Χανιά

Προφανώς, δεν σού προτείνουμε να γυρίσεις τα Χανιά με τα πόδια, εκτός κι αν ως Χανιά ορίζεις μόνο την Παλιά Πόλη ή αν θες να σπάσεις κάποιο ρεκόρ. Η πόλη της Κρήτης, όμως, έχει εξαιρετικά βολικές συγκοινωνίες, που χωρίς κόπο θα σε οδηγήσουν σε όποιο μέρος των Χανίων θες, είτε μιλάμε για κάποια από τις υπερδιάσημες παραλίες τους, όπως τα Φαλάσαρνα και το Ελαφονήσι, είτε για κάποιο από τα αξιοθέατά τους, όπως το Φαράγγι της Σαμαριάς και η Λίμνη Κουρνά. Η διασκέδαση, πάντως, κατά τη διαμονή σου μπορεί να επικεντρωθεί στην Παλιά Πόλη και το λιμάνι της. 

Κέρκυρα

Όπως και με τα Χανιά, έτσι και με την Κέρκυρα δεν σού προτείνουμε ούτε για αστείο να την γυρίσεις με τα πόδια. Εξάλλου, δεν υπάρχει λόγος να μπεις σε τέτοια ταλαιπωρία, από την στιγμή, που το νησί των Επτανήσων έχει εξαιρετική συγκοινωνία, με ΚΤΕΛ, αλλά και με αστικά λεωφορεία. Θες να πας για μπάνιο στην Παλαιοκαστρίτσα ή στη Μυρτιώτισσα; Μπορείς. Θες να επισκεφτείς το Αχίλλειο (aka το ανάκτορο της πριγκίπισσας Σίσσυ) και το Ποντικονήσι; Επίσης, μπορείς. Θες να περιπλανηθείς στις Μπενίτσες και στον Πέλεκα; Μάντεψε, μπορείς. Φυσικά, η νυχτερινή ζωή επικεντρώνεται στην πόλη.