Ουκ ολίγες φορές σας έχουμε μιλήσει για τα μεγάλα καλλιτεχνικά κεφάλια της παγκόσμιας σκηνής της μόδας, ενώ άλλες τόσες έχουμε πλέξει εγκώμιο σε στυλίστες και λοιπούς δημιουργούς του χώρου. Η αλήθεια είναι ότι η βιομηχανία της μόδας τώρα πιότερο από ποτέ σφύζει από ταλαντούχους, μοναδικά εκκεντρικούς ανθρώπους και την υλοποίηση των οραμάτων τους. Τί γίνεται όμως στην Ελλάδα; Σε μια οικονομία που εμποδίζει τους ανθρώπους να ορθοποδήσουν ακόμα και στα πιο καθιερωμένα “ορθόδοξα” επαγγέλματα, τί χώρος ανάπτυξης υπάρχει για τους ανθρώπους του καλλιτεχνικού στερεώματος, ανάμεσά τους και για τα νέα παιδιά της μόδας; Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε πώς παρ’ ότι αργά, γίνονται σταθερά βήματα προς μια ενδιαφέρουσα κατεύθυνση και βλέπουμε λαμπρά επιτυχημένα εγχειρήματα από πολλούς ανθρώπους του χώρου. Και για να τους δώσουμε λίγη ακόμα προσοχή από αυτή που ούτως ή άλλως τους αξίζει, σήμερα συγκεντρώσαμε πέντε από τους καλύτερους νέους Έλληνες σχεδιαστές, οι οποίοι φαίνεται πως ήρθαν για να μείνουν.

240791ek

Η σχεδιάστρια Ελένη Καββάδα, στην οποία μιλήσαμε και από κοντά την περασμένη άνοιξη, είναι μια από τις πιο ευχάριστες σχεδιαστικές εκπλήξεις που έχουμε δει εδώ και χρόνια. Με σπουδές στο Μιλάνο και την Φλωρεντία και με πρότερη εμπειρία στο ατελιέ του Γιώργου Ελευθεριάδη, ήταν πριν δυο χρόνια περίπου που έκανε το επόμενό της επαγγελματικό βήμα ιδρύοντας το δικό της brand, το 240791ek. Τα ρούχα της, τα οποία σχεδιάζει και παράγει η ίδια, είναι σαν βγαλμένα από κάποιο όνειρο, και πλέουν με υπέροχη ισορροπία ανάμεσα στην avant garde αισθητική και στην φορεσιμότητα του ενδυματολογικού τώρα. Βασικός της άξονας έμπνευσής της είναι το deconstructivism ενώ το μεγάλο ατού που χαρακτηρίζει κάθε της δημιουργία είναι η ενδιαφέρουσα κίνηση που τις συντροφεύει. Πρόσφατα άνοιξε και το πρώτο της κατάστημα στην Μαρίνα του Φλοίσβου, όπου θα βρεις την ready-to-wear συλλογή της.

 

Di Petsa

Απόφοιτος του Central Saint Martins, η Δήμητρα Πέτσα έκανε το μεγάλο “μπαμ” με την συλλογή αποφοίτησής της όπου έδειξε για πρώτη φορά μια νέα τεχνική μέσα από την οποία έκανε τις δημιουργίες της να φαίνονται “βρεγμένες”. Η σχεδιάστρια και performance artist, όπως έχει πει, εμπνέεται καλλιτεχνικά από τη γυναικεία εμπειρία στο κοινωνικό πλαίσιο κάθε κουλτούρας ενώ ο σχεδιαστικός της άξονας εξερευνά την σχέση του υγρού στοιχείου και του γυναικείου σώματος. Η ιδιαίτερη και εντελώς πρωτοποριακή προσέγγισή της έχει έκτοτε τραβήξει την προσοχή της παγκόσμιας σκηνής της μόδας, ενώ έχει δημιουργήσει custom κομμάτια για celebrities του διεθνούς στερεώματος.

 

Nika

Με σπουδές στο σχέδιο μόδας και στην διοίκηση επιχειρήσεων, και έχοντας δουλέψει δίπλα στο σχεδιαστή Στέλιο Κουδουνάρη, η Νίκα ξεκίνησε το δικό της brand το 2017. Η βασική σχεδιαστική “στρατηγική” της είναι η εξερεύνηση νεών υλικών και νέων προσεγγίσεων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την παρθενική τσάντα του brand, φτιαγμένη από plexi-glass. Ιδιαίτερο ρόλο στις συλλογές της παίζουν τα statement αξεσουάρ, όπως τα ιδιαίτερα γάντια από διάφορα υλικά, τα οποία βρίσκονται ως τώρα στον πυρήνα του σχεδιαστικού της dna, ενώ πρωταρχικός της στόχος είναι να ενδυναμώσει τις γυναίκες και να τους δώσει τα απαραίτητα “συστατικά” για μια γκαρνταρόμπα χωρίς κανόνες, για ένα στυλ μοναδικό.

 

2WO+1NE=2

Οι σχεδιάστριες Στέλλα Παναγοπούλου και η Βαλίσια Γκότση ίδρυσαν το brand 2WO+1NE=2 το 2017 με γνώμονα την ποιότητα, τη διαχρονικότητα και την βιωσιμότητα. Η σχεδιαστική τους γραμμή κινείται μεταξύ του μινιμαλισμού και ντεκονστρουκτιβισμού, ενώ μαζί με τα υψηλά αισθητικά κριτήρια και την απαράμιλλη ποιότητα των υλικών τους, πρώτη προτεραιότητά τους είναι και οι βιώσιμες πρακτικές παραγωγής. Οι συλλογές τους αποτελούνται από περιορισμένα κομμάτια σε μονοχρωματικές παλέτες και αυστηρό tailoring και κάθε δημιουργία τους ξεχωρίζει χάρη στις πάντα παρούσες ιδιαίτερες λεπτομέρειες.

 

PARA TODOS

To brand PARA TODOS, ιδρύθηκε το 2017 και έχει την σχεδιαστική υπογραφή του Τάσου Τσάδαρη και της Κατερίνας Τσάδαρη. Με καμβά την μινιμαλιστική αισθητική και τις καθαρές γραμμές, το σχεδιαστικό ντούο έχει σταδιακά δημιουργήσει ένα trademark λουκ κοιτώντας την απλότητα με εκλεκτική ματιά. Σε σύμπνοια με τους καιρούς οι συλλογές τους δεν χαρακτηρίζονται από κάποιο φύλο, καθώς κάθε τους κομμάτι μπορεί να φορεθεί από άντρες και γυναίκες, εντείνοντας έτσι το στοιχείου του gender-fluidity.  Mε σήμα κατετεθέν τους τις πάλευκες και ολόμαυρες crispy δημιουργίες από ποπλίνα που θα βρεις πάντα στο κατάστημά τους, προσφέρουν κάθε σεζόν και φρέσκες προτάσεις, για τ@ σύγχρον@ Αθηναί@.

 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!