Πολλές φορές αναρωτιέμαι γιατί να τρώμε οτιδήποτε άλλο εκτός από σάντουιτς. Υπερβολή θα μου πείτε και, ως μητέρα δύο παιδιών που έχω κάνει τα πάντα για να τα πείσω να τρώνε τα λαδερά τους, τις σαλάτες τους και τα όσπρια, η παραπάνω ερώτηση-διακήρυξη μοιάζει με πυροβολισμό κατ’ ευθείαν στα ίδια μου τα πόδια. Όμως οι αδυναμίες είναι αδυναμίες κι ας μη γελιόμαστε, δεν κρύβονται εσαεί. Επίσης η ευκολίες είναι ευκολίες και το σάντουιτς είναι ο βασιλιάς της ευκολίας όταν πεινάς. Μπορείς να κάνεις άπειρους συνδυασμούς, να γίνεις όσο δημιουργικός ή τεμπέλης επιθυμείς και να χορτάσεις την πείνα σου στο λεπτό.
Να λοιπόν μερικές δικές μου συνταγές, που μπορεί να θυμίζουν άλλες, έχουν όμως περάσει από αυστηρές δοκιμασίες υπερνοστιμιάς και σλουρποσύνης και έχουν γραφτεί με χρυσά γράμματα στο προσωπικό μου σάντουιτς menu.

Το Κλασσικό κι Αγαπημένο

Τζοβάννα Στεφάνου

Υλικά

  • Μεγάλο ψωμάκι σάντουιτς από τον φούρνο της γειτονιάς, κατά προτίμηση ολικής ή πολύσπορο.
  • 4 φέτες μπέικον περασμένες από το αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία, ώσπου να γίνουν αρκετά τραγανές, χωρίς όμως να στεγνώσουν.
  • Δύο φέτες κατσικίσιο τυρί για τόστ
  • Μισό κρεμμύδι σε φετάκια, καραμελωμένα στα υγρά που άφησε το μπέικον στο τηγάνι
  • Μια κουταλιά της σούπας μαγιονέζα

Τζοβάννα Στεφάνου

Ανοίγουμε το ψωμί και βάζουμε μέσα το τυρί. Τα ψήνουμε λίγο στην τοστιέρα ώσπου να ζεσταθεί το ψωμί και να λιώσει κάπως το τυρί. Αποσύρουμε και γεμίζουμε με τα υπόλοιπα. Προσθέτουμε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και είμαστε έτοιμοι!

Γαλλικού αέρα και ανάλογης νοστιμιάς  

 

Υλικά

  • Μπαγκέτα λευκή
  • Cream cheese
  • Φέτες καπνιστού σολομού
  • Αβοκάντο καλά γινωμένο
  • Χυμός λάιμ ή λεμόνι
  • Ένα μικρό πολύ λεπτοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, μόνο το άσπρο μέρος

Λιώνουμε το αβοκάντο σε ένα μπολ και το αναμιγνύουμε με το cream cheese προσθέτοντας και το κρεμμυδάκι. Αλείφουμε το μείγμα στο ψωμί μας γενναιόδωρα, προσθέτουμε τις φέτες του σολομού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ραντίζουμε με λίγο χυμό λάιμ ή λεμόνι.  Αν έχετε κόκκινο άκοπο πιπέρι, βάλτε λίγο από πάνω. Δίνει έξτρα γεύση!

Σάντουιτς με κοτοσαλάτα

Όταν μας έχει περισσέψει λίγο ψητό κοτόπουλο και δεν ξέρουμε τι να το κάνουμε, το σάντουιτς με κοτοσαλάτα είναι μια έξυπνη και λαχταριστή λύση.

Υλικά

  • Μαλακό ψωμί σε φέτες, λευκό κατά προτίμηση.
  • Κοτόπουλο ψητό ή ακόμα και βραστό, μισή μερίδα
  • 3-4 αγγουράκια πίκλες κομμένα σε φετάκια
  • Μισό κρεμμύδι κομμένο σε καρεδάκια
  • Ένα αβγό βραστό τριμμένο με το πιρούνι
  • Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
  • Μαγιονέζα, 2-3 κουταλιές της σούπας
  • Μουστάρδα, 1 κουταλιά του γλυκού γεμάτη
  • Λίγη Horseradish, αν έχετε, για να δώσει αψάδα
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Φύλλα σαλάτας ή μαρουλιού

Ανακατεύουμε όλα τα παραπάνω υλικά εκτός από το μαρούλι για να φτιάξουμε την κοτοσαλάτα μας. Βάζουμε πάνω στο ψωμί μας τις φέτες σαλάτας ή μαρουλιού και στρώνουμε από πάνω το μείγμα του κοτόπουλου. Ορμάμε με ενθουσιασμό!

Ανοιχτό σάντουιτς με τηγανητό αυγό

Υλικά

  • Ψωμί χωριάτικο με προζύμι σε παχιές φέτες
  • Αβγά
  • Μισή σκελίδα σκόρδο
  • Prosciutto  σε φέτες
  • Τυρί τσένταρ σε φέτες
  • 1 κουταλιά της σούπας λάδι και μισή βούτυρο

Τηγανίζουμε πρώτα τα δύο αβγά στο λάδι και το βούτυρο κρατώντας τον κρόκο μελάτο και τα κρατάμε στην άκρη.
Τρίβουμε την σκελίδα του σκόρδου πάνω στο ψωμί.
Βάζουμε στο καυτό τηγάνι μας τις φέτες του ψωμιού. Ψήνουμε από την μία πλευρά το ψωμί και το γυρίζουμε από την άλλη. Προσθέτουμε στην ζεστή πλευρά το τυρί και το περιμένουμε να λιώσει κάπως ώσπου να ψηθεί και η κάτω πλευρά. Μεταφέρουμε σε πιάτο, βάζοντας πάνω στο τυρί τις φέτες του prosciutto κι από πάνω τα αβγά. Αλατοπιπερώνουμε κι είναι έτοιμο. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε φέτες ντομάτας ή αβοκάντο όταν συναρμολογούμε.

Γλυκό σάντουιτς αμαρτωλό

Υλικά

  • Ψωμί του τοστ άσπρο
  • Βούτυρο
  • Φυστικοβούτυρο
  • Μπανάνα
  • Τριμμένη σοκολάτα κουβερτούρα
  • Λίγη κανέλα, προαιρετικά

Αλείφουμε τις φέτες του ψωμιού με λίγο βούτυρο από την έξω μεριά. Σε μία από τις δύο απλώνουμε φυστικοβούτυρο. Τοποθετούμε από πάνω την κομμένη σε φέτες μπανάνα.
Βάζουμε λίγη κανέλα, αν θέλουμε. Πάνω σε όλα αυτά χτίζουμε ένα βουναλάκι με τριμμένη κουβερτούρα.
Κλείνουμε με την άλλη φέτα και ψήνουμε στο τηγάνι γκριλιέρα ή σε αντικολλητικό ώσπου να γίνει το ψωμί τραγανό και.. oh, my God!!!

Τζοβάννα Στεφάνου

 

 

 

 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!