Ξέρουμε καλά ότι η περίοδος υπήρξε ένα μεγάλο θέμα ταμπού για το οποίο δεν μπορούσαμε να μιλήσουμε ανοιχτά, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να πάρουμε εύκολα τις σωστές απαντήσεις στα διάφορα ερωτήματά μας, είναι ίσως ο λόγος για τον οποίο ένα σωρό σχετικοί μύθοι περνούν από στόμα σε στόμα και συνήθως από μητέρα σε κόρη. Όσο αφορά το μπάνιο κατά την διάρκεια της περιόδου έχουν ακούσει τ’ αυτιά μας από το ότι δεν επιτρέπεται να κάνουμε καθόλου μπάνιο της πρώτες μέρες της, μέχρι ότι το ζεστό νερό αυξάνει την ροή του αίματος και είναι επικίνδυνο. Τι από όλα αυτά ισχύει όμως, γιατί το μπάνιο, και ιδιαίτερα το ζεστό νερό, μπορεί να μας ανακουφίσουν από τους πόνους και να μας χαλαρώσουν υπέροχα τις μέρες αυτές.

Τα ζεστά ντους μπορούν να μας ανακουφίσουν, έστω και προσωρινά

Σε ποιόν δεν αρέσει να κάνει υπέροχα, ζεστά ντους στο τέλος της μέρας και να αφήνει το νερό να ξεκουράζει το κουρασμένο του κορμί; Αυτό συμβαίνει γιατί το ζεστό νερό βοηθάει να διαστέλλονται τα αιμοφόρα αγγεία μας με αποτέλεσμα το αίμα μας να κυκλοφορεί πιο ελεύθερα και γρήγορα. Το ίδιο ισχύει και για τις μέρες της περιόδου μας και δεν υπάρχει κανένας λόγος να το στερηθούμε, καθώς το ζεστό νερό θα χαλαρώσει τους μύες μας και πιθανότατα θα ανεβάσει και την διάθεσή μας, ιδιαίτερα αν έχουμε δύσκολες περιόδους.

Όπως λέει η γιατρός Rashmi Tarachandani, “δεν υπάρχουν επίσημα ιατρικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η ροή του αίματος αυξάνεται αν κάνουμε καυτό μπάνιο στην διάρκεια της περιόδου μας. Φυσικά, το ζεστό νερό εντείνει την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα μας, αυτό όμως είναι ένα γενικό θέμα. Κάντε ένα ζεστό μπάνιο για να νοιώσετε καλύτερα στην διάρκεια της περιόδου σας. Θα σας βοηθήσει και θα σας αναζωογονήσει.”

Η θερμοθεραπεία βοηθάει με τις κράμπες

Η θερμότητα βοηθάει μάλιστα στην διάρκεια της περιόδου μας με το να μειώνει την ένταση από τις κράμπες που συχνά πυκνά μας πιάνουν στην διάρκειά της. Πάρα πολλές γυναίκες με “βαριές” περιόδους παλεύουν με τις κράμπες και τα καλά νέα είναι ότι η ζέστη βοηθάει (η θερμοφόρα μας το ήξερε αυτό εδώ και καιρό). Το να κρατάμε λοιπόν μια θερμοφόρα ή ένα μπουκάλι με ζεστό νερό στην κοιλιά μας μπορεί να μας βοηθήσει με τους πόνους και να ηρεμήσει τα νεύρα μας. Αν είστε από εκείνες που καταπίνουν παυσίπονα αμέσως μόλις νοιώσετε πόνο, ίσως είναι η ώρα να δοκιμάστε την θεραπεία του πόνου με ζέστη.

Πως αλλιώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους πόνους περιόδου;

Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να ανακουφιστούμε από τους πόνους στην διάρκεια της περιόδου μας και πρώτος πρώτος είναι η σωστή ενυδάτωση. Το νερό που θα φροντίσουμε να μην μας λείψει καθόλου, δρα ενάντια στο πρήξιμο και βοηθάει το πεπτικό μας σύστημα να λειτουργεί κανονικά και να μην μας δίνει κι αυτό έξτρα ενοχλήσεις.

Όσο περίεργο κι αν μας φαίνεται, μια ήπια άσκηση θα βοηθήσει μέσω των ενδορφινών που, ίσως να μην το γνωρίζετε, δρουν και ενάντια στον πόνο.

Τέλος, μια καλή διατροφή, που δεν περιέχει τόσους υδατάνθρακες ή γλυκά όσα θα θέλαμε να καταναλώσουμε (ναι, για τις λιγούρες μιλάμε), θα μας βοηθήσει επίσης. Διαλέγουμε πρωτεΐνες και λαχανικά, όπως και άφθονα φρούτα.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!