Ένας τρανς χαρακτήρας αγοράζει σερβιέτες στην παιδική σειρά “Baymax” της Disney και η συντηρητική Αμερική χάνει το μυαλό της.

H νέα σειρά της Disney “Baymax”, βασισμένη στο ήδη αγαπημένο φουσκωτό ρομπότ από το Big Hero 6 του Disney+, έχει συμπεριλάβει μερικούς LGBTQ+ χαρακτήρες στην πλοκή του, μια σπάνια και αναζωογονητική προσπάθεια για την προώθηση της συμμετοχικότητας στην παιδική τηλεόραση. Σε μια σκηνή, λοιπόν, ένα άτομο που φαίνεται να είναι ένας τρανς χαρακτήρας εμφανίζεται να ψωνίζει σε ένα διάδρομο με προϊόντα γυναικείας υγιεινής.

Στο τρίτο επεισόδιο της σειράς, με τίτλο “Sofia”, μια ηρωίδα στην προεφηβεία κατευθύνεται στην τουαλέτα για όλα τα φύλα στο γυμνάσιο της. Έχει την πρώτη της περίοδο πριν από ένα σόου ταλέντων στο οποίο θα συμμετέχει, αλλά το Baymax, το ευγενικό ρομπότ που ειδικεύεται στην υγειονομική περίθαλψη, είναι έτοιμο να βοηθήσει. Έτσι, κατευθύνεται στο σούπερ μάρκετ για να πάρει μερικές σερβιέτες, ταμπόν κ.λπ. για την φίλη του.

Ενώ βρίσκεται στο κατάστημα, το Baymax συναντά έναν τρανς χαρακτήρα που φοράει ένα μπλουζάκι με την τρανς σημαία, ο οποίος, μαζί με αρκετούς άλλους εξυπηρετικούς πελάτες, προτείνει σερβιέτες με φτερά για τη Sofia. Αυτή είναι μια μεγάλη στιγμή για μια σειρά που απευθύνεται σε προέφηβους και πολύ πιο συγκεκριμένα για την Disney που εδώ και χρόνια φαίνεται ότι αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα να θίξει θέματα όπως η εφηβεία και η περίοδος

Το ρομπότ αγοράζει μερικά ταμπόν που είναι εξειδικευμένα για την πρώτη περίοδο και μερικά ακόμα προϊόντα που προτείνει ένας κύριος που αγοράζει για την κόρη του. Επιστρέφοντας στο σχολείο, το Baymax κουβαλάει επτά τσάντες ξεχειλισμένες με προϊόντα γυναικείας υγιεινής στη φίλη του Sofia. Παρόλο που εκείνη αρχικά διστάζει να φορέσει σερβιέτα ή ταμπόν (και δυσκολεύεται στην ιδέα να παρακολουθήσει το βίντεο με τα σεμινάρια του Baymax), τελικά τα καταλαβαίνει όλα και διαγωνίζεται στο σόου ταλέντων.

Αν αυτό δεν ήταν αρκετό για να σας κάνει να ερωτευτείτε το φουσκωτό ρομπότ και να αναζητήσετε τη σειρά, σε ένα άλλο επεισόδιο, το Baymax πείθει δύο αγόρια να βγουν ραντεβού μεταξύ τους, αναλύοντας την έλξη που νιώθουν ο ένας για τον άλλο. “Οι σφυγμοί και οι παλμοί της καρδιάς σας έχουν επιταχυνθεί”, λέει το Baymax, αφού ο ένας ζητάει από τον άλλο να βγουν για δείπνο. “Η υπόφυση σας εκκρίνει ορμόνες”, συνεχίζει, προτού τον διακόψει ένας εντελώς αμήχανος άντρας.

Αν και πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν δικαίως ανακηρύξει το Baymax σε γκέι είδωλο, υπάρχει αντίδραση ενάντια στα υποτιθέμενα μηνύματα της σειράς. Πριν από την κυκλοφορία των επεισοδίων σήμερα, ο συντηρητικός συγγραφέας Christopher Rufo μοιράστηκε το κλιπ που διέρρευσε με το Baymax στο σούπερ μάρκετ να ψωνίζει ταμπόν, αντιδρώντας στην ιδέα ότι οι άνδρες μπορούν να βρίσκονται στον συγκεκριμένο διάδρομο και να αγοράζουν τέτοια προϊόντα και συνέχισε λέγοντας ότι τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να βλέπουν τέτοιο περιεχόμενο.

“ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Έχω αποκτήσει βίντεο που διέρρευσε από την επερχόμενη σειρά της Disney “Baymax”, το οποίο προωθεί τη σημαία των τρανς και την ιδέα ότι οι άνδρες μπορούν να έχουν περίοδο σε παιδιά ηλικίας μόλις δύο ετών”, έγραψε στο Twitter. “Είναι όλα μέρος του σχεδίου της Disney να επανασχεδιάσει τη συζήτηση γύρω από τα παιδιά και τη σεξουαλικότητα”.

Φυσικά, δεν υπάρχει καμία επανασχεδίαση της συζήτησης για τη σεξουαλικότητα στο πλαίσιο μιας μεγάλης ατζέντας της Disney. Οι νέοι, ανεξάρτητα από την ταυτότητα φύλου τους, θα πρέπει να έχουν μια κανονική εκπαίδευση σχετικά με την περίοδο. Αν δεν αγοράζουν σερβιέτες και ταμπόν για τον εαυτό τους, όπως το Baymax, μπορούν να είναι χρήσιμοι σύμβουλοι και σύστημα υποστήριξης για τον σύντροφο, τον φίλο ή το μέλος της οικογένειάς τους. Οι θαυμαστές του Baymax! μπήκαν στις απαντήσεις του Rufo για να το υπερασπιστούν.

Η καθυστερημένη από καιρό εισαγωγή της εφηβείας, της περιόδου και της queer ταυτότητας στα έργα της Disney προφανώς ήρθε σαν σοκ, στην Αμερική των αμβλώσεων και του οπισθοδρομικού ηθικού πανικού. Μόνο τον περασμένο χρόνο, οι κυκλοφορίες των ταινιών “Turning Red” και “Lightyear” – που περιλάμβαναν χαρακτήρες που είχαν περίοδο και ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων, αντίστοιχα – πυροδότησαν την οργή συντηρητικών γονέων που δεν ήθελαν να δουν την αναγκαιότητα της αναπαράστασης και τον εκπαιδευτικό ρόλο που παίζει, στην ψυχαγωγία που απευθύνεται στους νέους.

Το γρήγορο φιλί μεταξύ δύο παντρεμένων γυναικών στην ταινία “Lightyear” προκάλεσε αντιδράσεις μέχρι και λογοκρισία – αφού ένα σινεμά στην Οκλαχόμα προσπάθησε να μην την προβάλλει. Το “Turning Red”, από την άλλη πλευρά, υπέστη μήνες οργής για μερικές μόνο σκηνές που αφορούσαν σερβιέτες και ταμπόν. Το “Baymax” δείχνει τη σημασία της εξήγησης της περιόδου σε ένα μόνο λεπτό βοηθάντας νεαρές τηλεθεάτριες που ίσως βιώνουν την πρώτη τους περίοδο ή βρίσκονται κοντά σε αυτή να νιώσουν άνετα, να ταυτιστούν και να καταλάβουν ότι ναι, στην αρχή δεν μπορείς να γνωρίζεις τα πάντα και είναι μια κομβική αλλαγή που μπορεί να φαίνεται τρομακτική. Παράλληλα, ένα τρανς άτομο βλέποντας αυτό το επεισόδιο, επίσης νιώθει πως δεν είναι μόνο. Το ρομπότ Baymax και η Disney έδωσαν ένα πολύτιμο μάθημα.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!