Σχεδόν όλοι σε ενημερώνουν για τις αλλαγές που θα δεις στο σώμα και τον οργανισμό σου στην εφηβεία, μόλις ενηλικιωθείς, μόλις αρχίσεις να πατάς τα -άντα και τα -ήντα. Για κάποιον λόγο, όμως, αφήνουμε εκτός οτιδήποτε ενδιάμεσο. Για παράδειγμα, κανένας δεν μάς ενημέρωσε ότι κάπου στα μέσα της δεκαετίας των 20 μας, θα πρέπει να επαναπροσαρμοστούμε σε νέα σωματικά και οργανικά δεδομένα. 

Προφανώς, δεν ισχύουν όλες οι αλλαγές για όλους και σε καμία περίπτωση δεν είναι καθολικά αρνητικές. Ωστόσο, δεν χάνουμε τίποτα να ξέρουμε τι είναι πιθανό να συμβεί στο σώμα μας γύρω στα 25. Τόσο για να είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτά αν τα πλησιάζουμε, όσο και για να καταλάβουμε ότι είναι φυσιολογικό αν τα έχουμε φτάσει/περάσει και ήδη μάς έχει συμβεί. 

Ξέσπασμα ακμής

Effects of acne on your mental health

Πέρασες την εφηβεία και ένιωσες μία ανακούφιση, που τα κατάφερες χωρίς να έρθεις αντιμέτωπος με την ακμή. Και ξαφνικά φτάνεις τα 25, ώστε όλα να ανατραπούν. Κατ’ αρχάς, μην πανικοβάλλεσαι και μην νιώθεις περίεργος. Το 45% των ατόμων που έχουν έμμηνο ρύση, εμφανίζουν ξέσπασμα ακμής κάπου μεταξύ των 21 και 30 ετών. 

Ο λόγος; Είναι η δεκαετία, που πλέον ο κύκλος ρυθμίζεται και σταθεροποιείται. Αυτό σημαίνει αρκετά σκαμπανεβάσματα αναφορικά με τις ορμόνες, με τα οιστρογόνα και τις προγεστερόνες να “μπουκώνουν” τον οργανισμό. Αυτή η αύξηση είναι που μπορεί και να οδηγήσει σε ένα ξέσπασμα ακμής, ειδικά αν συνδυαστεί με ένα lifestyle με πολύ βαρύ μακιγιάζ, κακή διατροφή, άγχος και πολύ αλκοόλ. 

Μικρότερη αντοχή στο ποτό

Hangover gif 14 » GIF Images Download

Πιθανώς όταν ήσουν περίπου 20 ετών, είχες τεράστια αντοχή στο αλκοόλ. Ίσως, μάλιστα, ήσουν ικανός το προηγούμενο βράδυ να έχεις αδειάσει ένα μπουκάλι, να έχεις ξενυχτήσει και καπάκι την επόμενη μέρα να πας στην σχολή και να παρακολουθήσεις το μάθημα, έχοντας με το ζόρι έναν ελαφρύ πονοκέφαλο. Τα πράγματα στα 25 σου έχουν αλλάξει έτσι; Πλέον, μάλλον συσκέπτεσαι ώρες με τον εαυτό σου μέχρι να αποφασίσεις να βγεις για ένα ξενύχτι με ποτά, ενώ φροντίζεις να το έχεις προσαρμόσει στο πρόγραμμά σου, έτσι ώστε να περάσεις όλη την επόμενη μέρα στον καναπέ σου. 

Τι ακριβώς συνέβη ξαφνικά; Δύο πράγματα. Από τη μία, τα 25 είναι η ηλικία που το συκώτι μας αρχίζει να ρίχνει την ικανότητά του να διασπά την τοξικότητα του αλκοόλ, που μπαίνει στον οργανισμό μας. Από την άλλη, είναι και η ηλικία από την οποία το ανοσοποιητικό μας σύστημα αρχίζει να ρίχνει ρυθμούς και περιορίζει αρκετά τη δυνατότητα ανάρρωσής μας απ’ οτιδήποτε πέφτει βαρύ στον οργανισμό μας. 

Περισσότερες καμπύλες

Curves GIFs | Tenor

Δεν ξέρω για εσένα, αλλά εγώ το συγκεκριμένο θα το βάλω στα συν. Πιθανώς, κάπου γύρω στα 25 σου άρχισες να βλέπεις το σώμα σου να αλλάζει και να αποκτά κάποιον παραπάνω όγκο (η ποσότητα εξαρτάται από το εκάστοτε σώμα) στο στήθος, τους γοφούς και τους μηρούς σου. Ίσως, μάλιστα, σου έκανε εντύπωση, αν αυτό συνέβη την περίοδο που ακολουθούσες μία πολύ αυστηρή διατροφή ή αν ξαφνικά δεν σου έκαναν ρούχα, που είχες αγοράσει μόλις πριν μερικούς μήνες. 

Μία αιτία είναι ο μεταβολισμός σου. Αυτός φτάνει το πικ του κάπου στις αρχές της δεκαετίας των 20. Μόλις το φτάσει, μετά δεν μένει σταθερά εκεί, αλλά αρχίζει να μειώνεται. Οπότε οι πιθανότητες λένε ότι η διατροφή, που ακολουθούσες στα 21 σου και σε κράταγε σε ένα σταθερό βάρος, στα 25 σου μάλλον θα οδηγήσει σε μία μικρή αύξηση. Επιπλέον, η αλλαγή του μεταβολισμού, σε συνδυασμό με τις προαναφερόμενες αλλαγές στις ορμόνες, οδηγούν στη συγκέντρωση λίπους κυρίως στις περιοχές του στήθους, των μηρών και των γοφών. 

Το σεξ είναι καλύτερο

Losing Your Virginity Explained By GIFs - Society19

Άσχετα με το σε ποια ηλικία έκανες πρώτη φορά σεξ, οι πιθανότητες λένε ότι στα μέσα της δεκαετίας των 20 άρχισες να το απολαμβάνεις περισσότερο. Φταίει ότι ο τωρινός σου σεξουαλικός σύντροφος είναι καλύτερος από τους προηγούμενους; Ίσως σε έναν βαθμό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι η βασική αιτία. 

Οι ευθύνες μπορούν να αποδοθούν σε δύο ξεχωριστά γεγονότα. Το ένα είναι και πάλι οι αλλαγές στις ορμόνες σου, οι οποίες είναι πιθανό να επιτρέπουν στο σώμα σου να αντιδράσει περισσότερο στο σεξ και να το απολαύσει ακόμα πιο πολύ. Το άλλο έχει να κάνει με το γεγονός ότι μεγαλώνοντας και μαθαίνεις καλύτερα το σώμα σου και τι σου αρέσει, αλλά και ανεβαίνει η αυτοπεποίθησή σου. 

Λιγότερη ενέργεια

nap-time - TripZilla

Κάποτε πήγαινες δουλειά, μετά συναντιόσουν με φίλους για καφέ ή φαγητό, έπειτα έκανες κάποια βόλτα, το βράδυ πήγαινες με παρέα για ποτά και κάπου στο ενδιάμεσο ίσως έκανες και γυμναστική. Και ξέρεις κάτι; Τα έκανες όλα αυτά και ίσως είχες ενέργεια για ακόμα περισσότερα και για να τα κάνεις κάθε μέρα. Τώρα που έχεις πατήσει ή και περάσει τα 25, κουράζεσαι και μόνο που σκέφτεσαι να τα κάνεις όλα αυτά μέσα σε μία μόνο μέρα. Και είναι φυσιολογικό. 

Περίπου μόλις πατάμε τα 25, τα επίπεδα ενέργειάς μας φαίνεται να μειώνονται κατά πολύ. Συγκεκριμένα, αυτό που συμβαίνει είναι πως μειώνεται η μάξιμουμ ένταση, στην οποία μπορούμε να κάνουμε πράγματα, αλλά και η ταχύτητα ανάρρωσής μας από αυτά. 

Πιο αδύναμα μαλλιά

Hair Falling Out GIFs - Get the best GIF on GIPHY

Ένας στους τρεις φαίνεται ότι βιώνουν μία μείωση των μαλλιών τους στην ηλικία των 25. Στις πιο ελαφριές περιπτώσεις παρατηρείται στις τρίχες που γεμίζουν την μπανιέρα και τις χτένες μας. Στις πιο βαριές παρατηρείται με αραιώσεις, που έχουν αρχίσει να δημιουργούνται.

Το παράδοξο; Αυτό που συμβαίνει έχει να κάνει με την ηλικία σου, αλλά δεν είναι άμεσα οργανικό. Με εξαίρεση τις φαρμακευτικές αγωγές και τα προβλήματα υγείας, το άγχος είναι η κυριότερη αιτία, που μπορεί να δημιουργήσει απώλεια μαλλιών. Η ηλικία των 25 είναι για πολλούς μία από τις πιο στρεσογόνες της ζωής τους. Ο λόγος; Ότι η κοινωνία μάς έχει πείσει ότι στα 25 μας πρέπει να αρχίσουμε να βγάζουμε άκρη με τη ζωή μας και να βάζουμε επίσημα τις βάσεις για το μέλλον μας. Αυτό σημαίνει ότι τότε μπαίνουν στο επίκεντρο τα πάντα, από την καριέρα και τα χρήματα μας μέχρι τις σχέσεις (ερωτικές και φιλικές) και όλη μας την υπόσταση ως άτομα. Αν κάνεις και κάποια extreme δίαιτα συγχρόνως, τότε τα μαλλιά σου -και η ψυχολογία σου- επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο. 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!