Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Justine BatemanFace: One Square Foot of Skin. Σε αυτό, η συγγραφέας παρακολουθεί τους τρόπους, που αντιμετωπίζει η κοινωνία τις γυναίκες όσο μεγαλώνουν. Για την προώθησή του, λοιπόν, μίλησε με την ηθοποιό και φίλη της, Carrie-Anne Moss, για να περιγράψει τη δική της εμπειρία με το Hollywood και το πώς αυτό αντιμετωπίζει τις γυναίκες ηθοποιούς μόλις περνάνε τα 40.  

Η Moss, που ετοιμάζεται για την κυκλοφορία του The Matrix 4, είναι τώρα 53 ετών. Ωστόσο, αναφέρει ότι βίωσε στο πετσί της τις ηλικιακές διακρίσεις του Hollywood κυριολεκτικά από την επόμενη μέρα μετά τα 40ά γενέθλιά της. Τι συνέβη; Τη μία μέρα, της πρότειναν μόνο ρόλους για νέες κοπέλες και την επόμενη, την θεωρούσαν κατάλληλη μόνο για τον ρόλο της γιαγιάς. Όχι της μητέρας, κυριολεκτικά της γιαγιάς. Η ηθοποιός ανέφερε: “Κυριολεκτικά μία μέρα μετά τα 40ά γενέθλιά μου, διάβαζα ένα σενάριο που μου είχε έρθει και μίλαγα με τη μάνατζερ μου γι’ αυτό. Μου είπε, ‘Α, όχι, όχι, δεν είναι για τον ρόλο που διαβάζεις. Είναι γι’ αυτόν της γιαγιάς’. Ίσως υπερβάλω λίγο, αλλά συνέβη μέσα σε μία βραδιά. Πέρασα από το να είμαι το κορίτσι στο να είμαι η μητέρα της μητέρας”.  

Το παράδειγμα της Moss, αν και χαρακτηριστικό, δεν είναι το μοναδικό. Αν παρατηρήσεις τις γυναίκες πρωταγωνίστριες του Hollywood, με το που περνάνε τα 40 ή τα 50, ο ρόλος τους στη βιομηχανία αλλάζει. Πλέον μπορούν να υποδύονται μόνο τις γιαγιάδες, ή στην καλύτερη περίπτωση τις μητέρες ενήλικων παιδιών. Πλέον δεν θεωρούνται ταιριαστές για ρόλους, όπως αυτός μίας σέξι και μοιραίας γυναίκας. Μόλις η γυναίκα πατήσει τα τελευταία –άντα ή τα πρώτα –ήντα, μπορεί να έχει μόνο οικογενειακούς, δραματικούς, επαγγελματικούς ή/και αυστηρούς ρόλους. Ελάχιστες ταινίες θα την δείξουν να έχει ενεργή ερωτική ζωή, να είναι ποθητή και να διασκεδάζει. 

Η διαφορετική πραγματικότητα των αντρών

Φυσικά, για τους άντρες οι κανόνες είναι διαφορετικοί. Όταν οι άντρες περνάνε τα 40 όχι απλά δεν χάνουν τους σέξι ρόλους, αλλά θεωρούνται ιδανικοί γι’ αυτούς. Στην πραγματικότητα, με λίγες εξαιρέσεις, οι άντρες ηθοποιοί δεν κάνουν σχεδόν ποτέ τον παππού πριν πατήσουν τα 70. Σχεδόν σε όλες τους τις ταινίες ο σαραντάρης Leonardo DiCaprio και ο πενηντάρης Brad Pitt έχουν τον ρόλο των τρομερά σέξι και ποθητών αντρών και δεν τους έχουμε δει ποτέ να υποδύονται τον παππού. Ο σχεδόν εξηντάρης George Clooney συνεχίζει να θεωρείται ένας από τους πιο γοητευτικούς άντρες του Hollywood. Ο Alain Delon ήταν σχεδόν 70 ετών όταν υποδύθηκε ακόμα έναν γοητευτικό άντρα στο Fabio Montale. 

Γιατί υπάρχει αυτή η ακραία διαφορά; Διότι το Hollywood και η ευρύτερη βιομηχανία του θεάματος συνεχίζουν στην πλειοψηφία τους να έχουν πολύ πιο υψηλές απαιτήσεις από τις γυναίκες. Η γυναίκα για να είναι σέξι και ποθητή πρέπει να έχει αψεγάδιαστο νεανικό δέρμα και να μοιάζει το πολύ τριαντάρα. Αντιθέτως για τον άντρα, κάθε ρυτίδα και γκρίζα τρίχα φέρνουν επιπλέον πόντους γοητείας. Αν η γυναίκα ηθοποιός, αφήσει το πρόσωπό της να “γεράσει” φυσικά, έχει κάνει το μεγαλύτερο σφάλμα της επαγγελματικής της ζωής. Αν το κάνει ο άντρας ηθοποιός, τότε μάλλον έκανε στην καριέρα του το καλύτερο δώρο.  

Και όλα αυτά, βέβαια, δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο άπιαστων εμφανισιακών απαιτήσεων, που σε κάθε περιστροφή θέλει όλο και πιο πολλά. Έναν φαύλο κύκλο, που δεν θα σπάσει αν όλη η βιομηχανία δεν του βάλει στοπ. Αν δεν δώσει στις γυναίκες κάθε ηλικίας τις ίδιες ακριβώς ευκαιρίες και ρόλους με τους άντρες της αντίστοιχης ηλικίας.