Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι ευθύς εξαρχής: ένας υγιής κόλπος δεν μυρίζει σαν φρέσκα λουλούδια, και δεν μπορεί να έχει γεύση βανίλια ή μάνγκο. Έχει γεύση  ανθρώπινη, που άλλες φορές μπορεί να είναι μεταλλική, ξινή, οξεία, πικρή ή γλυκιά.

Μπορούμε λοιπόν να αλλάξουμε την γεύση της ευαίσθητης περιοχής;

Εξαρτάται, λένε οι ειδικοί.

Αν το pH της περιοχής έχει διαταραχθεί από κάποια μόλυνση όπως η μυκητίαση ή η κολπίτιδα, τότε η θεραπεία μπορεί να φέρει αλλαγές στην οσμή αλλά και στην γεύση της περιοχής. Όπως λέει ο γυναικολόγος Michael Ingber, “Αν προσπαθήσεις να αλλάξεις την γεύση σε έναν υγιή κόλπο, τα αποτελέσματα θα είναι εξαιρετικά βραχυπρόθεσμα. Αυτό που βασικά την καθορίζει είναι ο κύκλος σου και σε ποιο σημείο του βρίσκεσαι. Τις αμέσως επόμενες μέρες από την περίοδό σου η γεύση θα είναι μεταλλική, ενώ όταν έχεις ωορρηξία, τα κολπικά υγρά θα δώσουν μια πιο γλυκερή γεύση.”

“Αυτά που τρώμε ή πίνουμε παίζουν έναν κάποιο ρόλο στις κολπικές εκκρίσεις. Η αλλαγή στην διατροφή μας μπορεί να φέρει μια μικρή διαφορά στην οσμή και την γεύση της περιοχής, αλλά όχι σημαντικά.” λέει ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν έρευνες που να αποδεικνύουν ότι αυτό είναι πράγματι πιθανό, αλλά είναι γενικώς αποδεκτό ότι οι πολύ πικάντικες τροφές μπορεί να τις επηρεάσουν, ενώ το ίδιο κάνουν και τα σπαράγγια ή η μαριχουάνα. Το ίδιο μπορούν να κάνουν και τροφές όπως το σκόρδο, όσες που έχουν πολύ ζάχαρη, το αλκοόλ, τα γαλακτοκομικά και το κόκκινο κρέας.

Ο γενικός κανόνας είναι ότι οι τροφές που μπορούν να αλλάξουν την μυρωδιά του ιδρώτα ή των ούρων, μπορούν να κάνουν το ίδιο  και τις εκκρίσεις του κόλπου, πράγμα που επηρεάζει και την γεύση του.

Τι συμβαίνει με τα ντους και τα σαπούνια “υγιεινής”;

Όπως λέει ο γιατρός, μια από τις υπερδυνάμεις του κόλπου είναι ότι μπορεί και αυτοκαθαρίζεται. Δεν χρειάζεται να τρίβουμε το εσωτερικό του με σαπούνια και τέτοια σκευάσματα γιατί απλά θα χαλάσουμε την ισορροπία του pH του και θα οδηγηθούμε σε προβλήματα.

“Αν βρείτε κάποιο προϊόν που σας υπόσχεται ότι η ευαίσθητη περιοχή σας θα μυρίζει σαν λουλούδι, προσπεράστε το γιατί κατά πάσα πιθανότητα θα σας βλάψει.” λέει ο Ingber. Η περιοχή αυτή έχει ένα φυσικά όξινο περιβάλλον που επιτρέπει στα καλά βακτήρια να ευδοκιμούν και να σκοτώνουν τα κακά βακτήρια. Μια ανισορροπία στα βακτήρια της περιοχής μπορεί να οδηγήσει σε μια μυρωδιά ψαριού, πράγμα που σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά και χρειάζεται θεραπεία.

Κάτι άλλο που μπορούμε να κάνουμε σχετικά;

Οτιδήποτε είναι καλό για την γενικότερη υγεία μας είναι καλό και για τα ιδιαίτερα σημεία μας:

Τρεφόμαστε με άφθονα φρούτα και λαχανικά

Πίνουμε μπόλικο νερό

Κοιμόμαστε αρκετά

Ρυθμίζουμε τα επίπεδα του άγχους μας

Ασκούμαστε τακτικά

Η σωστή καθαριότητα της περιοχής

Όπως ξέρουμε καλά, η περιοχή έχει πτυχώσεις στις οποίες μπορεί να μαζευτούν υπολείμματα χαρτιού τουαλέτας, ιδρώτας ή υγρά. Για να την καθαρίσουμε σωστά ξεπλένουμε με άφθονο καθαρό νερό στοχεύοντας σε όλες αυτές τις πτυχώσεις.

Φοράμε κυρίως βαμβακερά σλιπ

Το βαμβάκι αναπνέει και όπως λένε οι γιατροί αυτός είναι και ο κύριος λόγος που όσες φορούν τακτικά βαμβακερά εσώρουχα, έχουν αναλογικά λιγότερες μολύνσεις εξαιτίας των συνθετικών εσωρούχων.

Κόβουμε το κάπνισμα και μειώνουμε το αλκοόλ

Αν έχετε πάει κάποιο πρωινό στο γυμναστήριο, μετά από μια βραδιά ποτού και τσιγάρων, τότε ξέρετε ότι ο ιδρώτας σας θα μυρίζει διαφορετικά. Το ίδιο συμβαίνει και με την ευαίσθητη περιοχή.

Δεν χρησιμοποιούμε πορώδη sex toys

Τα πορώδη αντικείμενα έχουν μικροσκοπικές τρυπούλες, μέσα στις οποίες εισχωρούν τα βακτήρια. Είναι λοιπόν προς όφελός μας να χρησιμοποιούμε μη πορώδη.

Ενυδατωνόμαστε σωστά

Όπως λέει ο Ingber, “Όταν δεν ενυδατωνόμαστε, όλες μας οι εκκρίσεις γίνονται ποιο πυκνές. Αυτός είναι ο λόγος που τα ούρα μας μυρίζουν εντονότερα όταν είμαστε αφυδατωμένοι. Το ίδιο ισχύει και με την κολπική γεύση.”

Τέλος, αν κάποιος χρησιμοποιεί την δικαιολογία ότι η περιοχή σας αυτή έχει γεύση που δεν του αρέσει για να μην σας προσφέρει όλα όσα επιθυμείτε στο σεξ, τότε μάλλον θα πρέπει να τον αφήσετε να πάει παρακάτω.

Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία γεύσεων ανάμεσα στους υγιείς κόλπους και κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Αν δεν υποφέρετε από κάποια φλεγμονή που χρειάζεται ιατρική αντιμετώπιση και κρατάτε την περιοχή καθαρή, όλες οι γεύσεις είναι φυσιολογικές.