Πάμε να δούμε όσα είναι εντελώς λάθος με αυτό το κλισέ που στιγματίζει τη γυναικεία σεξουαλικότητα και διαβρώνει την εμπιστοσύνη ανάμεσα στα δύο φύλα.

Για χρόνια η προσποίηση ήταν ένα γυναικείο “προνόμιο” – Μόνο τέτοιο δεν είναι

Θυμάστε εκεί το επεισόδιο Friends που ο Chandler εξομολογείται στη Monica ότι προσποιήθηκε οργασμό κι εκείνη του απαντά “Απίστευτο! Το μόνο πράγμα που είναι δικό μας”; Η προσποίηση της κορύφωσης αποδίδονταν για πολλά χρόνια αποκλειστικά στις γυναίκες και μάλιστα πήρε μια εκδικητική χροιά έναντι των ανδρών. Μετατράπηκε σε ένα ακόμη κρύο αστείο σε σχέση με τη σεξουαλικότητά μας το οποίο όχι μόνο υπονόμευε τις αποδόσεις των ανδρών, αλλά παρουσίαζε την προσποίηση σαν ένα εργαλείο στα χέρια των γυναικών που θα τις γλίτωνε σχετικά γρήγορα από ένα κακό σεξ χωρίς να “ευνουχίσουν” τον ερωτικό τους παρτενέρ. Το σεξ μαζί του δεν είναι καλό και βαριέσαι; Προσποιήσου ότι τελειώνεις για να τελειώσει κι αυτός. Δεν κάνει κάτι σωστά και δεν νιώθεις καθόλου κοντά στην κορύφωση; Προσποιήσου και πάλι. Δημιουργήθηκε έτσι ένα στερεότυπο που θέλει τις γυναίκες con artists του κρεβατιού, Άννες Ντέλβι του σεξ, το οποίο έκανε τους άνδρες δύσπιστους απέναντι στην κορύφωσή τους. “Τελείωσε πραγματικά ή προσποιείται;”, “Μήπως προσποιείται κάθε φορά;”. Ρώτησα, όπως πάντα, τις φίλες μου αν κάποια έχει προσποιηθεί οργασμό και γιατί. Ούτε μία δεν μου είπε πως είναι κάτι που έχει κάνει. Το παραπάνω κλισέ της γυναίκας που εξαπατά μέσα από ένα ψεύτικο οργασμό ίσως και να είναι ένα ακόμα κατασκεύασμα της ποπ κουλτούρας.

Η σιωπή γύρω από τον γυναικείο οργασμό ενισχύει το στερεότυπο της προσποίησης

 

Όπως έχουμε αναφέρει ξανά, ο γυναικείος οργασμός δεν είναι αυτονόητος και πολλές φορές καλούμαστε να τον διεκδικούμε. Σε αυτό φυσικά συνέβαλαν οι εσφαλμένες γνώσεις γύρω από αυτόν, δημιουργώντας μια στρατιά γυναικών γεμάτες ενοχές. Ενώ θεωρούν σκοπό τους ο σύντροφός τους να τελειώσει σε κάθε τους συνεύρεση, παραμελούν τη δική τους ικανοποίηση και βυθίζονται στη σιωπή. Ο έμφυτος φόβος – αποκύημα φυσικά της πατριαρχικής κοινωνίας στην οποία ζούμε – να μη μειώσουν τον άνδρα σύντροφο, περιστασιακό ή μη, είναι από τους κυριότερους λόγους που μία γυναίκα δεν διεκδικεί τον οργασμό της ή μπορεί και να τον προσποιείται. Ο οργασμός έγινε η απόλυτη διελκυστίνδα ανάμεσα στα δύο φύλα για έναν πολύ βασικό λόγο. Γιατί κανείς δεν μιλά.

Η πατριαρχία έχει οδηγήσει τις γυναίκες στην προσποίηση

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Social Psychological and Personality Science Journal (οι περισσότερες έρευνες σχετικά με την προσποίηση οργασμού ήταν δεκαετίας και πίσω) επιβεβαιώνει τα παραπάνω καθώς έδειξε ότι πολλές γυναίκες όντως δεν είναι ειλικρινείς στο σεξ φοβούμενες ότι θα μειώσουν τον ανδρισμό του συντρόφου τους, ή ότι χρησιμοποιούν αυτή τη μέδοθο για να ενισχύσουν το ηθικό του σε περίπτωση που νιώθουν ότι σε κάποιον άλλο τομέα υπερτερούν σε σχέση με αυτόν. Για παράδειγμα, αν μια γυναίκα βγάζει περισσότερα χρήματα από τον άνδρα σύντροφό της, λέει η έρευνα, προσποιείται ότι το σεξ είναι φανταστικό για να τον κάνει να νιώσει ότι εν τέλει υπερισχύει στη σχέση. Είναι πολύ λυπηρό, η απόδοση στο σεξ ή η χρηματική αμοιβή από μία δουλειά να μεταφράζονται σε “ισχύ”. Το μόνο που δεν χρειάζονται δύο σύντροφοι είναι ανταγωνισμό, σε οποιονδήποτε τομέα, αλλά δυστυχώς το παραπάνω παράδειγμα είναι ενδεικτικό του πόσο έχει διαβρώσει το πατριαρχικό σύστημα τις σχέσεις ανάμεσα δύο φύλα. Πώς γίνεται να επιβιώνει ακόμη η ρητορική που λέει ότι ο άνδρας πρέπει να ναι και ο “κουβαλητής” και ο ολόκαυτος εραστής (αλλά μεταξύ μας, τίποτα άλλο, ούτε καλός πατέρας, ένας σύντροφος στον οποίο μπορείς να στηριχτείς, κάποιος που σε κάνει να γελάς και που δεν ντρέπεται να φορέσει ποδιά, γάντια και να πλύνει πιάτα) και η γυναίκα να μη μιλάει και να κάνει τα πάντα για να νιώθει ο άντρας της “άντρας”;

Χωρίς καλή επικοινωνία δεν υπάρχει καλό σεξ

Ναι, για κάποιους μπορεί τα πράγματα να κλικάρουν με την πρώτη φορά ή τέλος πάντων με τις πολλές “πρώτες φορές”. Ναι, υπάρχει αυτό που λέμε “χημεία” στο σεξ, ωστόσο είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι α) το ότι μπορεί να μην δούμε σπίθες στον αέρα από την πρώτη φορά δεν σημαίνει ότι έτσι θα πάει, β) ότι αν έχουμε συζητήσει τι μας αρέσει στο σεξ και τι όχι με τον σύντροφό μας και δεν αλλάζει κάτι, αν έχουμε εξαντλήσει το όριο μας και για εμάς η κατάσταση δεν βελτιώνεται, δεν είναι λάθος να λήξουμε μία σχέση επειδή τελικά δεν ταιριάζουμε σε αυτό το πολύ σημαντικό κομμάτι της. Είναι σωτήριο και για τα δύο μέρη. Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας λόγος να προσποιείται κάποιος από τους δύο οργασμό για να κρατά τον άλλο ικανοποιημένο – αφήστε που, αυτό που κάνει, είναι να τον κρατά στο σκοτάδι, πράγμα εξαιρετικά άδικο που δεν αξίζει σε κανένα.

Αλλά για μισό λεπτό, τελικά οι γυναίκες προσποιούνται τους οργασμούς τους ή είναι απλά ένα κακό κλισέ;

Ένα poll που διεξήγαγε η εφημερίδα New York Post στο πλαίσιο ενός άρθρου σχετικά με τον οργασμό έδειξε πως κορίτσια (αλλά και αγόρια) της millennial και της Gen Z γενιάς δεν έχουν υποκριθεί ποτέ ότι τελειώνουν (Καλά τα λένε ότι η ελπίδα είναι στη νέα γενιά!). Το γεγονός αυτό δεν εκπλήσσει. Τα άτομα που ανήκουν στις προαναφερθείσες γενιές είναι συνειδητοποιημένα σεξουαλικά, διεκδικούν το σεξ που τα ικανοποιεί απόλυτα και είναι ειλικρινή όταν κάτι δεν λειτουργεί. Μήπως λοιπόν η προσποίηση οργασμού είναι μια μπούρδα των boomers; Για να υπάρχουν έρευνες, όπως η παραπάνω που αναφέραμε, και να παρέχουν δεδομένα σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη εκεί έξω γυναίκες που προσποιούνται τον οργασμό τους, ευχόμαστε όμως ότι είναι όσο το δυνατόν λιγότερες από τότε που το “faking it” έγινε χιλιοειπωμένο αστείο σε ταινίες, σειρές, άρθρα σε ανδρικό και γυναικείο Τύπο, κοινώς μια σαχλαμάρα.

Διεκδικήστε τους οργασμούς σας, βρείτε τους τρόπους να τους κάνετε δυνατούς και έντονους έτσι ώστε να τους βιώνετε στ’ αλήθεια, γιατί, ω, δεν υπάρχει καλύτερη αίσθηση στον κόσμο.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!