Όσες έχουμε γεννηθεί, μεγαλώσει ή αισθανόμαστε γυναίκες και θηλυκότητες γνωρίζουμε πολύ καλά πως ολόκληρη η κοινωνία αποτελείται από αμέτρητους άγραφους κανόνες και “πρέπει” οι οποίοι αφορούν τα πάντα από το πώς ντυνόμαστε, μέχρι το πώς μιλάμε, πότε τρώμε και πότε δείχνουμε σεξουαλικό ενδιαφέρον για οποιοδήποτε άτομο. Θα ήταν ανώφελο να τους γράψουμε όλους εδώ, ιδού όμως 8 που μας ενοχλούν ιδιαιτέρως:

 “Φοράμε μόνο ρούχα που ταιριάζουν στο σωματότυπό μας”

Είχαμε θίξει πόσο επικίνδυνες και οπισθοδρομικές είναι τέτοιες απόψεις όταν είχε ξεσπάσει η όλη φασαρία με τις ΟΡιΖΟντιΕς ΡΙγεΣ του Τάσου Ξιαρχό και ακόμα πιο πριν και θα συνεχίσουμε να επιμένουμε μέχρι να εξαφανιστούν από γυναικεία περιοδικά και lifestyle εκπομπές. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιορίσεις το στιλ και τα γούστα σου στα ρούχα ανάλογα με τα εκατοστά της μέσης σου και είναι πλέον καιρός να σταματήσουμε να παρομοιάζουμε τα γυναικεία σώματα με φρούτα και σχήματα. Δεν είμαστε ούτε σε μάθημα γεωμετρίας ούτε στην λαϊκή.

“Περιμένουμε τρεις ημέρες πριν στείλουμε μήνυμα μετά από το ραντεβού”

Ειλικρινά πίστευα ότι αυτός ο ‘κανόνας’ ανήκει πια σε παλιά επεισόδια του Sex and the City αλλά δυστυχώς τον άκουσα να λέγεται σε κοριτσοπαρέα πριν μία περίπου εβδομάδα και αναρωτιέμαι ακόμα πώς δεν πετάχτηκα να κάνω ένσταση. Από πού πηγάζει αυτή η ηλίθια λογική; Ποιο vintage γυναικείο περιοδικό είναι υπεύθυνο για την επινόηση; Γιατί τρεις ημέρες συγκεκριμένα και όχι δύο ή τέσσερις; Εκτός από το να μην στείλουμε μήνυμα, πρέπει να αγνοούμε γενικότερα την online ύπαρξή του ή επιτρέπονται τα likes και οι καρδούλες; H ζωή είναι πολύ μικρή για να αφήνουμε 72 ολόκληρες ώρες να φύγουν για ένα καψόνι. Αν περάσαμε ωραία, στέλνουμε (και ιδού μερικές προτάσεις για το πρώτο μήνυμα)

“Τρώμε με σεμνό τρόπο”

Πόσα πιτόγυρα έχουν φαγωθεί μέσα στο άγχος και την ανασφάλεια από αυτό το eat likea lady;! Γιατί δηλαδή εμείς δεν μπορούμε να απολαύσουμε το φαγητό μας ακριβώς όπως τα αγόρια; Το γεγονός ότι η πατριαρχική κοινωνία περιμένει από εμάς να είμαστε απολύτως περιποιημένες και χαριτωμένες ακόμα και όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πιάτο με παϊδάκια είναι άκρως εκνευριστικό. Απαιτώ να δω τουλάχιστον ένα ανάλογο πλακάτ στο επόμενο women’s march. Ευχαριστιόμαστε το φαγητό μας, ακριβώς όπως οι άνδρες της παρέας. Επίσης, αν θέλουμε να παραγγείλουμε την μπριζόλα, παραγγέλνουμε την μπριζόλα. Όχι τη σαλάτα.

“Ντυνόμαστε ανάλογα με την ηλικία μας”

Θα ήθελα τουλάχιστον να πληρώνουν τη μαμά μου για κάθε φορά που κάποιος της υποδεικνύει πώς πρέπει να ντύνεται μία πενηντάχρονη, διότι τουλάχιστον τότε θα έδινε τα χρήματα σε εμένα για χαρτζιλίκι. Ό,τι είπαμε και στον πρώτο κανόνα ισχύει και εδώ. Η μόδα και το στιλ δεν θα έπρεπε να έχουν όρια.

“Δεν βρίζουμε”

Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι σαν άτομο δεν μου αρέσουν οι βρισιές. Ακόμα κι όταν κάποιος με εκνευρίσει στο απροχώρητο, θα εκτονωθώ περισσότερο κάνοντας εικόνα όλους τους τρόπους που μπορώ να τον καταστρέψω ψυχολογικά, παρά με το να τον αποκαλέσω μ@λακα. Παρ’ όλα αυτά, όταν ακούω τον οποιονδήποτε να λέει πόσο άκομψο είναι για μία γυναίκα να βρίζει, το πρώτο ένστικτο που έχω είναι να χαμογελάσω και να του πω πού ακριβώς θα ήθελα να πάει και τι να κάνει εκεί. Εκφραζόμαστε όπως ακριβώς επιθυμούμε. Δεν χρωστάμε σε κανέναν να είμαστε καθώς πρέπει όλη την ώρα.

(Υ.Γ. Καλό θα ήταν να μην ξεκινήσεις να κατεβάζεις καντήλια σε χώρο εργασίας ή μπροστά στους παππούδες σου. Ή αν το κάνεις, μην κατηγορήσεις αυτό το κείμενο για την έμπνευση.)

“Δεν κάνουμε σεξ πριν το τρίτο ραντεβού”

Άκρως ενοχλητικός ο συγκεκριμένος κανόνας, διότι πηγάζει από την ιδέα της “εύκολης” γυναίκας εναντίον του “καλού κοριτσιού” και μίας πανάρχαιας και βλαβερής αντίληψης ότι δεν μας επιτρέπεται να εκφράζουμε τη σεξουαλικότητά μας με τον ίδιο τρόπο που κάνουν οι άνδρες.Πράττουμε αναλόγως του πώς αισθανόμαστε εκείνη την στιγμή. Αν έχουμε όρεξη για σεξ μετά από δύο ποτά, κάνουμε σεξ μετά από δύο ποτά. Αν δεν νιώθουμε έτοιμες μετά το τρίτο ραντεβού, λέμε καληνύχτα και επιστρέφουμε στο σπιτάκι μας για Netflix.

“Δεν φοράμε πολύ μακιγιάζ”

Μερικές κοπέλες προτιμούν το πιο φυσικό λουκ. Άλλες προτιμούν ένα eye liner τόσο μυτερό που μπορεί να κόψει τη γλώσσα όσων ετοιμάζονται να πουν την (αχρείαστη) γνώμη τους για το πώς πρέπει να βαφόμαστε. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος.

“Δεν ανεβάζουμε πολλές φωτογραφίες στα social”

Διότι θα μας θεωρήσουν φαντασμένες, ψωνισμένες και τα λοιπά και τα λοιπά. Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: αν έχω ξυπνήσει και αισθάνομαι όμορφη, αν το outfit μου παίρνει 10 στα 10, αν το δέρμα μου λάμπει και το καινούριο μου κραγιόν έχει καταφθάσει από το ταχυδρομείο, ε ναι θα με δείτε στο feed σας επανειλημμένως. You’re welcome. Βγάζουμε όσες φωτογραφίες θέλουμε και τις μοιραζόμαστε στον κόσμο, κατά προτίμηση με μουσικό background την Beyonce.