Eνώ θα έπρεπε να ασχολούμαστε με πολύ πιο σημαντικά ζητήματα και όχι με τα αυτονόητα, τον τελευταίο καιρό έχουμε δυστυχώς βρεθεί αντιμέτωποι με σεξιστικές και άκρως αναχρονιστικές ρητορικές που αφορούν κυρίως στις γυναίκες και έχουν πρωτίστως να κάνουν με την εμφάνιση, το σώμα τους και πώς τι ακριβώς επιλέγουν να υπάρχουν μέσα σε αυτό. Ενώ θα όφειλε να είναι αυτονόητο πως έχουμε απεριόριστα δικαιώματα να κανονίζουμε την εμφάνισή μας όπως ακριβώς εμείς το επιθυμούμε και πως το κορμί μας δεν είναι αντικείμενο debate κανενός, ολοένα και αυξάνονται οι ενοχλητικές παρουσίες που έχουν κάτι να πουν σχετικά με τα κιλά, τις ραγάδες, τις τρίχες. Λες και όλες οφείλουμε να υπακούσουμε σε ένα πρότυπο ομορφιάς και ο,τιδήποτε δεν αντιστοιχεί σε αυτά τα (πολύ στενά) πλαίσια θεωρείται ‘αποκρουστικό’ και ‘αφύσικο’.

Μιλήσαμε με την Γεωργία Παράσχου, την νεότερη διευθύντρια Πολιτισμού στον Όμιλο UNESCO Πειραιώς και Νήσων, η οποία ως γυναίκα επαγγελματίας (και μάλιστα σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο) μοιράστηκε την άποψή της για τα γυναικεία στερεότυπα και πώς πρέπει πλέον να ξεπεραστούν σε όλους τους τομείς. Ιδού όσα είχε να μας πει:

“Ένα απόστημα που πρέπει επιτέλους να σπάσει είναι οι αναχρονιστικές αντιλήψεις για την θέση της γυναίκας στην σύγχρονη κοινωνία. Παρόλα τα βήματα προόδου των τελευταίων δεκαετιών, ακόμα και σήμερα, πληθώρα ανθρώπων συνεχίζει να πιστεύει ότι οι γυναίκες  δεν πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες με τους άντρες.  Ότι η θέση των γυναικών δεν είναι ισότιμη με αυτή των ανδρών και ότι ο χαρακτηρισμός ‘αδύναμο φύλο’ είναι προσδιοριστικός για αυτές.
Η πραγματικότητα όμως, είναι ότι παγκοσμίως πλέον, αναγνωρίζεται η απολύτως ισόκυρη θέση της γυναίκας στο πολιτικοκοινωνικό γίγνεσθαι. 
Οι γυναίκες καθημερινά ανταποκρίνονται με επιτυχία, σε πληθώρα προκλήσεων που τίθενται από την πολυποικιλότητα των ρόλων που καλούνται να ανταποκριθούν και το κάνουν με απόλυτη επιτυχία. 
Παίρνουμε δύναμη η μία από την άλλη και συνεχίζουμε ενωμένες για μια ισότιμη κοινωνία.”

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!