Η τέχνη είναι από τα βασικά μέσα να επεξεργαστούμε τα συναισθήματα μας, ειδικά τα πιο αρνητικά. Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για τη μοναξιά, η τέχνη μπορεί να μάς βοηθήσει αμέσως να νιώσουμε λιγότερο μόνοι, απλά και μόνο μιλώντας γι’ αυτήν και βοηθώντας μας να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν κι άλλοι εκεί έξω, που αισθάνονται όπως εμείς και που μάς καταλαβαίνουν. Δεν μιλάμε μόνο για λογοτεχνικά βιβλία, ταινίες και μουσική. Μεταξύ άλλων, υπάρχουν αρκετά comics, που ασχολούνται με το θέμα της μοναξιάς και που αξίζει έστω να γνωρίζεις ότι υπάρχουν, αν τα χρειαστείς. 

This Is How I Disappear, Mirion Malle

This Is How I Disappear - The Comics Journal

Η Clara είναι θύμα σεξουαλικής επίθεσης και τώρα προσπαθεί να σταθεί ξανά στα πόδια της, ενώ παλεύει με την ψυχική της υγεία. Ξαφνικά δεν μπορεί να κάνει το αγαπημένο της μέσο διαφυγής, να γράψει, ενώ όσο κι αν προσπαθεί να ζει κανονικά και να βγαίνει έξω και να διασκεδάζει, δεν καταφέρνει να βγάλει τον εαυτό της από τον εσωτερικό τρόμο της. 

Here, Richard McGuire

Here (Pantheon Graphic Library): McGuire, Richard: 9780375406508: Amazon.com: Books

Το comic έχει ελάχιστες λέξεις και ουσιαστικά επικεντρώνεται σε ένα μόνο σημείο. Συγκεκριμένα, όλη η πλοκή τοποθετείται στην ίδια γωνία ενός σπιτιού σε όλη την ιστορία, ακόμα και πολύ πριν γίνει σπίτι. Σκοπός δεν είναι απλά να μάς δείξει την εξέλιξη των πραγμάτων, αλλά και να μάς θυμίσει πόσο μεγαλύτερος είναι συχνά ο κόσμος από τις δικές μας ατομικές εμπειρίες. 

Alone In Space: A Collection, Tillie Walden

Alone in Space: A Collection: Walden, Tillie: 9781910395585: Amazon.com: Books

Πρόκειται για μία συλλογή ιστοριών με όλες να έχουν το ίδιο θέμα στο επίκεντρό τους. Πρωταγωνιστές είναι άνθρωποι, που έρχονται αντιμέτωποι και συμφιλιώνονται με τα αισθήματα και τους φόβους τους γύρω από τον κόσμο, που τούς περιβάλλει. Αισθήματα και φόβοι, που πολλές φορές αναπόφευκτα τούς έχουν οδηγήσει σε μία βαθιά αίσθηση μοναξιάς.

My Lesbian Experience With Loneliness, Kabi Nagata

My Lesbian Experience With Loneliness eBook by Nagata Kabi - 9781642752519 | Rakuten Kobo Greece

Η πρωταγωνίστρια κάνει coming out, ενώ συγχρόνως παλεύει με την ψυχική της υγεία. Την παρακολουθούμε να εξερευνά τη σεξουαλικότητά της και να αναζητά για πρώτη φορά τη σεξουαλική απόλαυση ως λεσβία, θεωρώντας ότι αυτό θα την οδηγήσει τελικά στο να ξεπεράσει τη μοναξιά της. Μία μοναξιά, που στις πιο δύσκολες στιγμές της μοιάζει να περιβάλλει όλη της την ύπαρξη. 

Pixels Of You, Ananth Hirsh/Yuko Ota/J.R. Doyle

Amazon.com: Pixels of You: 9781419749575: Hirsh, Ananth, Ota, Yuko, Doyle, J.R.: Books

Σε έναν κόσμο, που η τεχνητή νοημοσύνη έχει πάρει ανθρώπινη μορφή, η έφηβη κοπέλα άνθρωπος Indira και η ΤΝ κοπέλα Fawn γνωρίζονται σε μία γκαλερί τέχνης ως ασκούμενες. Η Indira αισθάνεται μόνη και περιθωριοποιημένη λόγω της διαφορετικότητάς της. Αυτός είναι και ο λόγος, που δεν συμπαθεί αρχικά τη Fawn. Τελικά, όμως, γίνονται φίλες και η ίδια σταδιακά συνειδητοποιεί ότι δεν είναι όσο διαφορετική ένιωθε. 

Quiet Girl In A Noisy World: An Introvert’s Story, Debbie Tung

Quiet Girl in a Noisy World: An Introvert's Story by Debbie Tung

Το comic μάς δείχνει πώς είναι να είσαι εσωστρεφής, την στιγμή που πρέπει να μπεις στην ενήλικη ζωή σου και να αρχίσεις να αναλαμβάνεις ευθύνες. Με άλλα λόγια, την στιγμή που δεν έχεις άλλη επιλογή, πέρα από το να έρθεις σε επαφή με άλλους ανθρώπους. Η δημιουργός του μάς δείχνει μία άλλη όψη της μοναξιάς, αυτή που την παρουσιάζει ως μέθοδος ανάκτησης ενέργειας και ως μία ανάγκη, που οι άλλοι πρέπει να μάθουν να σέβονται. 

Everything Is Beautiful And I’m Not Afraid: A Baopu Collection, Yao Xiao

Everything Is Beautiful, and I'm Not Afraid: A Baopu Collection: Xiao, Yao: 9781524852450: Amazon.com: Books

Το comic έρχεται να μάς δείξει τη μοναξιά του μετανάστη, του ανθρώπου που είναι κολλημένος μεταξύ δύο διαφορετικών πολιτισμών, με κανέναν στην ουσία να μη τον αναγνωρίζει. Η πρωταγωνίστρια βιώνει πολλαπλές μοναξιές. Η κοινότητά της δεν την αναγνωρίζει ως πραγματικό μέλος της. Στη χώρα διαμονής της βρίσκεται συνέχεια παραγκωνισμένη και μπλεγμένη μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών. Στο αποκορύφωμα, η μητέρα της δεν την αποδέχεται, όταν κάνει coming out ως bisexual. 

Fun Home: A Family Tragicomic, Alison Bechdel

Fun Home: A Family Tragicomic: Amazon.co.uk: Bechdel, Alison: 9780224080514: Books

Η Alison και ο πατέρας της βίωναν την ίδια μοναξιά, εξαιτίας των ίδιων κοινών βιωμάτων. Κι όμως, ποτέ δεν κατάφεραν να έρθουν κοντά. Και οι δύο μεγαλώνουν στο μακάβριο περιβάλλον ενός γραφείου τελετών, που ο πατέρας τους διευθύνει. Και οι δύο έχουν μία μεγάλη αγάπη για τη λογοτεχνία, που τούς κρατάει συντροφιά. Όταν πλέον εκείνη κάνει coming out ως λεσβία, ανακαλύπτει ότι ο πατέρας της πέρασε όλη του τη ζωή, κρύβοντας ότι είναι gay. Κάπως έτσι, πλέον η ίδια κατανοεί, γιατί όλα αυτά τα χρόνια οι δυο τους ήταν κολλημένοι στους δύο ξεχωριστούς, αν και τόσο ίδιους, μοναχικούς κόσμους.