Ο χώρος των comics έχει θεωρηθεί παραδοσιακά (και στερεοτυπικά) ανδροκρατούμενος. Κι αυτό αφορά τόσο το αναγνωστικό κοινό τους, με την κοινωνία να τα θεωρεί αντρικό καταναλωτικό προϊόν, αλλά και το δημιουργικό τους κομμάτι, ταυτοποιώντας ως αντρικά όλα τα επαγγέλματα, που το περιβάλλουν. Ωστόσο, οι γυναίκες επαγγελματίες των comics είναι πολλές, με αρκετές από αυτές να έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο σε σημαντικά κομμάτια της βιομηχανίας.

Flo Steinberg aka Fabulous Flo

File:Flo Steinberg, I'll Never forget you.JPG - Wikimedia Commons

Η Flo Steinberg ήταν γραμματέας της Marvel Comics στις αρχές των 60s. Μεταξύ των υποχρεώσεών της ήταν να απαντά στα γράμματα των fans, να ελέγχει ότι οι καλλιτέχνες θα παραδώσουν τη δουλειά τους εντός του προγράμματος και να περνάνε τα comics από την αρμόδια δημόσια αρχή για έγκριση. Το 1968 παραιτήθηκε και πέρασε τα επόμενα χρόνια στη δημιουργία του Big Apple Comix, που εκδόθηκε το 1975 και που αποτέλεσε ένα από τα πρώτα και σημαντικότερα μεγάλα ανεξάρτητα βιβλία comics. Πέρα από αυτό, τον Οκτώβριο του 1978 η Marvel τη συμπεριέλαβε στο 11ο τεύχος του What If?, μετατρέποντας την σε μέλος των Fantastic Four, όπου οφείλεται και το παρατσούκλι της Fantastic Flo.

Marvel Comics stalwart 'Fabulous' Flo Steinberg dies | Daily Mail Online

Ann Nocenti

File:4.11.15AnnNocentiByLuigiNovi1.jpg - Wikimedia Commons

Η Ann Nocenti είναι μία εξαιρετικά ενεργή συγγραφέας comics, που από την αρχή της καριέρας της έχει χρησιμοποιήσει το δημόσιο βήμα της, για να προωθήσει τα δικαιώματα των γυναικών στην κοινωνία. Από το 1982, έχει δουλέψει σε πάρα πολλά projects της Marvel Comics, αλλά και της DC Comics, με χαρακτηριστικά παραδείγματα το Daredevil, το The Uncanny X-Men, την Catwoman και το Green Arrow. Η πρώτη της σόλο δουλειά ήταν το 32ο τεύχος του Bizarre Adventures, ενώ ακριβώς μετά ανέλαβε σταθερά το Spider-Woman

CATWOMAN #29 Written by ANN NOCENTI Art by PATRICK OLLIFFE Cover by TERRY DODSON and RACHEL DODSON On sale … | Catwoman comic, Catwoman cosplay, Batman and catwoman

Elizabeth Holloway Marston

Η Rebecca Hall ως Elizabeth Holloway Marston για την ταινία Professor Marston & the Wonder Women

Η Elizabeth Holloway Marston είχε πτυχία στην ψυχολογία και τη νομική και παντρεύτηκε τον Δρ. William Moulton Marston, αφότου τον βοήθησε σε μία έρευνα για τη συστολική αρτηριακή πίεση. Λίγο αργότερα, ο William έπιασε δουλειά σε μία ένωση εκδοτικών οίκων, που μετά από χρόνια έγιναν η DC Comics, ως εκπαιδευτικός σύμβουλος. Τότε αποφάσισε να τούς πιτσάρει την ιδέα για έναν ήρωα, που δεν πολεμούσε με γνώμονα τη βία, αλλά την αγάπη. Η Elizabeth πρότεινε να είναι γυναίκα και τον βοήθησε να σχεδιάσει την τελική ιδέα, μαζί με την Olive Bryan, σύντροφο τους στην πολυσυντροφική σχέση τους. Η ηρωίδα, που δημιούργησαν, ήταν η Wonder Woman, αλλά μέχρι σήμερα μόνο ο William λαμβάνει τα εύσημα για μία από τις πιο εμβληματικές φιγούρες των comics.

Publication history of Wonder Woman - Wikipedia

Louise Simonson

File:10.13.12LouiseSimonsonByLuigiNovi1.jpg - Wikimedia Commons

Η Louise Simonson ξεκίνησε την καριέρα της πιο δειλά, από έναν μικρό εκδοτικό οίκο, τον Warren Publishing. Ωστόσο, το 1979 έκανε το μεγάλο επαγγελματικό βήμα να τον εγκαταλείψει και να αναλάβει χρέη συγγραφής και επιμέλειας στη Marvel Comics. Το 1983, ανέλαβε τους X-Men, δημιουργώντας μία από τις πιο εμβληματικές σειρές comics τους, την Apocalypse. Όταν πλέον έκανε άνοιγμα και στην DC Comics, της ανέθεσαν το επίσης εμβληματικό Superman: The Man of Steel, με εκείνη να δημιουργεί τον χαρακτήρα του John Henry aka Steel.

Superman '86-'99 — So, it turns out that 1) Louise Simonson and Jerry...

Ramona Fradon

File:10.13.12RamonaFradonByLuigiNovi1.jpg - Wikimedia Commons

Τη δεκαετία του ‘50, δεν ήταν γενικά σύνηθες οι γυναίκες να δουλεύουν. Ωστόσο, η Ramona Fradon όχι απλά δούλεψε, αλλά και σπούδασε σχέδιο και έγινε μία από τις σημαντικότερες δημιουργούς comics. Το 1950 αποφοίτησε από την Parsons School of Design και αμέσως δούλεψε για την DC Comics. Η πρώτη της δουλειά ήταν για το Shining Knight και αμέσως μετά ο Aquaman στο πλαίσιο των Adventure Comics. Έμεινε για χρόνια στην DC Comics, μέχρι που το 1980 μεταπήδησε στην Comic-Strip και ανέλαβε την Brenda Starr έως και το 1995. Το 2006 την έβαλαν στο Comic Book Hall of Fame. 

13 SPLASH PAGES: A RAMONA FRADON Birthday Salute | 13th Dimension, Comics, Creators, Culture

Gail Simone

Gail Simone | Gail Simone speaking at the 2018 WonderCon at … | Flickr

Το 1999 η Gail Simone συνειδητοποίησε πόσο σεξιστικά είναι τα περισσότερα comics. Έτσι, μαζί με άλλες φεμινίστριες, δημιούργησε τη Women in Refrigerators, μία λίστα με ιστορίες comics, που τοποθετούν γυναίκες χαρακτήρες σε τραγικές καταστάσεις, όπως βιασμούς, απαγωγές, τραυματισμούς και δολοφονίες, έτσι ώστε να κινητοποιηθεί και να λάμψει ο άντρας πρωταγωνιστής. Αυτό της έφερε αρκετή δημοσιότητα, ώστε γρήγορα η DC Comics και η Marvel Comics να την προσλάβουν. Χρησιμοποιεί τη δουλειά της, για να προωθήσει φεμινιστικά και LGBTQIA+ θέματα, έχοντας αναλάβει για αρκετό διάστημα projects, όπως το Deadpool και το Birds of Prey. Μεγαλύτερο κατόρθωμά της, πάντως, θεωρείται ότι έγινε η γυναίκα συγγραφέας comics, που ανέλαβε για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τη Wonder Woman.

I really loved the Wonder Woman/Conan crossover. Highly recommend if you haven't read it! (From Wonder Woman/Conan Vol 1 by Gail Simone and Aaron Lopresti) : r/comicbooks

Rachel Pollack

An interview with trans icon Rachel Pollack

Η Rachel Pollack ήταν ήδη γνωστή συγγραφέας βιβλίων επιστημονικής φαντασίας, όταν στα 90s η DC Comics της ζήτησε να αντικαταστήσει τον Grant Morrison και να αναλάβει τα comics Doom Patrol. Ο συνδυασμός ήταν πετυχημένος, με την Pollack να μένει στο τιμόνι του Doom Patrol μέχρι το 1995. Η συμβολή της ήταν τεράστια, αφού μέσα από την ιστορία των ηρώων μίλησε στο κοινό για θέματα σεξουαλικότητας και ταυτότητας φύλου. Χαρακτηριστικό δείγμα ήταν η δημιουργία της χαρακτήρας Coagula, μίας τρανς λεσβίας σεξεργάτριας, που απέκτησε υπερδυνάμεις, αφότου έκανε σεξ με τον Negative Man.

Fandoms Hate LGBTQ+ People — agdistis-sanctified: Friendly reminder that...

Karen Berger

Εικόνα

Όχι δημιουργός, αλλά επιμελήτρια και επόπτης, η Karen Berger θεωρείται από τα πιο σημαντικά άτομα στον τομέα της στον χώρο των comics, έχοντας επιμεληθεί projects, όπως το Legion of Super-Heroes και το The Sandman. Δεν είναι τυχαίο ότι από το 1997 έως το 2005 ήταν εκείνη, που σταθερά λάμβανε το βραβείο Favorite Editor των Comics Buyer’s Guide Awards. Μεγαλύτερο επίτευγμά της θεωρείται ξεκάθαρα ότι έπεισε την DC Comics να κυκλοφορήσει τη σειρά Vertigo, που άλλαξε το τι ορίζουμε ως comic και μάς χάρισε δουλειές, όπως το V for Vendetta και το Y: The Last Man

Pin on Guy Fawkes

Alison Bechdel

Alison Bechdel | Who2

Το 2006 η Alison Bechdel κυκλοφόρησε το comic Fun Home: A Family Tragicomic. Ήταν αυτοβιογραφικό και μάς έδειχνε την παιδική της ηλικία και την σχέση της με τη μητέρα και τον πατέρα της, μέχρι που ο δεύτερος αυτοκτόνησε. Ήταν τεράστια επιτυχία και πήρε τρομερά πολλά εύσημα για το πόσες γυναίκες περιλάμβανε η ιστορία και για τον τρόπο, που τις παρουσίαζε. Αυτό είναι και ο λόγος, που το Fun Home οδήγησε στη δημιουργία του Bechdel Test, του μέτρου ουσιαστικά που διαπιστώνει αν μία ιστορία είναι συμπεριληπτική ως προς τις γυναίκες, βάσει του αν περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο γυναίκες να συζητούν μεταξύ τους για κάτι, που δεν αφορά κάποιον άντρα. 

Fun Home: A Family Tragicomic - Design Library Image Collection

Kelly Sue DeConnick

File:Kelly Sue DeConnick at BookCon (26700).jpg - Wikimedia Commons

Ως δημιουργός έχει δουλέψει στη Marvel Comics, με χαρακτηριστική δουλειά της να είναι αυτή στην Captain Marvel. Ωστόσο, δεν είναι αυτή η μεγαλύτερη προσφορά της καριέρας της. Η DeConnick προσπαθεί σταθερά να υπογραμμίσει τον σεξισμό στον χώρο των comics τόσο λόγω των λίγων γυναικών δημιουργών, όσο και λόγω της παρουσίασης των γυναικών στα comics. Η ίδια έχει προτείνει, επιπρόσθετα στο Bechdel Test, να κάνουμε στις ιστορίες και το Τεστ της Σέξι Λάμπας, για να καταλαβαίνουμε αν είναι σεξιστικές. Αυτό ουσιαστικά μάς λέει ότι αν σε μια ιστορία μπορείς να αντικαταστήσεις μία γυναίκα χαρακτήρα με μία σέξι λάμπα και η πλοκή να μην επηρεαστεί, τότε μάλλον πρέπει να ξαναγραφτεί λιγότερο σεξιστικά. Φυσικά, χαρακτηριστική της δουλειά είναι και το comic Bitch Planet, όπου σε μία δυστοπία στέλνουν σε άλλο πλανήτη για σωφρονισμό όσες γυναίκες δεν ακολουθούν τους κανόνες της πατριαρχίας. 

The Frame | 'Bitch Planet' writer Kelly Sue DeConnick gives tips for breaking into comics | 89.3 KPCC

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!