Στην Ελλάδα του 2021, η θεματική της δυναμικής των σχέσεων εξουσίας φαίνεται να είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Ειδικά ανάμεσα στα δύο φύλα. Και συχνά εντός του πλαισίου του εκπαιδευτικού συστήματος. Γι’ αυτό δεν έχει σημασία, που το θεατρικό έργο του David Mamet, Oleanna, γράφτηκε πριν 30 σχεδόν χρόνια. Το θέμα του συνεχίζει να μάς αφορά. 

Ο τίτλος του έργου προέρχεται από ένα παραδοσιακό νορβηγικό τραγούδι του 19ου αιώνα. Σε αυτό παρουσιάζεται μία ουτοπία. Έτσι, στο έργο μάς παρουσιάζεται πώς η πραγματικότητά μας είναι μία ουτοπία. Βρισκόμαστε σε ένα πανεπιστημιακό περιβάλλον, φαινομενικά απόλυτα ελεύθερο και δημοκρατικό. Ωστόσο, η εικόνα αυτή αρχίζει να αλλάζει όταν μία φοιτήτρια, η Κάρολ, κατηγορεί έναν καθηγητή της, τον Τζων, για σεξουαλική παρενόχληση, κοστίζοντας του μία προαγωγή. Από εκεί, μία έντονη αντιπαράθεση ξεκινά ανάμεσά τους, η οποία τους μετατρέπει σε θηρεία, ανίκανα να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και να κατανοήσουν ο ένας τον άλλον. 

© Μιχαήλ Μαυρομούστακος

Η Oleanna στο θέατρο ΑΡΓΩ

Το έργο τώρα μεταφέρεται θεατρικά στη χώρα μας. Στις 24 Νοεμβρίου θα κάνει πρεμιέρα στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου ΑΡΓΩ. Στους κεντρικούς ρόλους θα βρεθούν ο Φίλιππος Σοφιανός και η Μαριλένα Λιακοπούλου, με τον πρώτο να έχει αναλάβει και την σκηνοθεσία, τον φωτισμό και τη μουσική επιμέλεια της παράστασης. Ο ίδιος αναφέρει για την Oleanna:

“Στην Oleanna ο David Mamet εξερευνά τα όρια των ανθρωπίνων σχέσεων, μελετώντας τις σχέσεις εξουσίας που αναπτύσσονται ανάμεσα στα φύλα, καθώς και τις σχέσεις εξουσίας που δημιουργούνται στο πλαίσιο του ισχύοντος εκπαιδευτικού συστήματος, ενός συστήματος που, είτε δημιουργεί ‘πελατειακές σχέσεις’ στους συμμετέχοντες, είτε δίνει άλλοθι σε συναισθηματικές αναπηρίες. Το έργο είναι μια μηχανή παραγωγής ερωτημάτων τα οποία συνοδεύουν τον θεατή μέρες μετά την παρακολούθηση της παράστασης. Ερωτήματα που, εν έτει 2021, παραμένουν πιο επίκαιρα από ποτέ. Πώς μπορεί ένας άνθρωπος τόσο απενοχοποιημένα να γκρεμίζει το μέλλον ενός άλλου; Πόσο επηρεάζει η συλλογικότητα την ατομική συνείδηση; Πώς μπορεί μια φιλική χειρονομία να μεταφραστεί σε παρενόχληση; Μήπως στην πραγματικότητα είναι; Μήπως η εξουσία την κάνει να είναι; Η Oleanna θεωρείται ένα από τα πιο προκλητικά κείμενα του Μamet. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 1992 στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης από τον θίασο BackBay Theater και κατάφερε να εγείρει αντιδράσεις. Οι κριτικοί αντιμετώπισαν το έργο ως μια δεξιά πολεμική ενάντια στην πολιτική ορθότητα, ενώ για τους αριστερούς ο Μamet έγινε σύμβολο της τοξικής αρρενωπότητας. Σήμερα, όμως, μετά το ξέσπασμα του ελληνικού #MeToo, ίσως είμαστε πλέον έτοιμοι για μία εκ νέου ανάγνωση”.

© Μιχαήλ Μαυρομούστακος

Περισσότερες πληροφορίες για την Oleanna

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 20:30, Πέμπτη 21:15
Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 17€ (πλατεία), 15€ (εξώστης) / Μειωμένο (άνω των 65 ετών, φοιτητές, άνεργοι): 10€ / Προπώληση: 14€
Προπώληση: Viva.gr
Κράτηση θέσεων: 6974432929 / 6970012618 / 6936144443 / [email protected]

© Μιχαήλ Μαυρομούστακος