Με τις κοινωνικές αποστάσεις και τα lockdowns που μάς έφερε ο κορωνοϊός, μάς ανάγκασε να βρούμε νέους τρόπους να κάνουμε τα πράγματα. Ο τρόπος που εργαζόμαστε, η επικοινωνία με την οικογένεια, τους φίλους και την σχέση μας, τα ψώνια του supermarket, οι συναυλίες είναι μόνο κάποια από αυτά που μάθαμε να κάνουμε αλλιώς.

Ακόμα και οι ελεύθεροι που αναζητούν έναν σύντροφο, βρήκαν τρόπο να το καταφέρουν. Τα dating apps έχουν πάρει “φωτιά” τους τελευταίους μήνες ως το μοναδικό μέσο να γνωρίζεις νέους ανθρώπους με ασφάλεια, ενώ τα πρώτα ραντεβού για καφέ, ποτό ή φαγητό αντικαταστάθηκαν από τις βικτεοκλήσεις. Τι γίνεται, όμως, αν το τσατ δεν σου αρκεί για να αποφασίσεις αν πράγματι θες να πας στο έστω εξ αποστάσεως ραντεβού; Αυτό ακριβώς σκέφτηκαν οι δημιουργοί του String, ενός dating app που βάζει στο επίκεντρο της επικοινωνίας τη φωνή. Πρόκειται εξάλλου για τον αγαπημένο τρόπο επικοινωνίας της Gen Z -οι γεννημένοι περίπου από το 1996 μέχρι το 2010-, η οποία κατά μέσο όρο προτιμάει να στέλνει φωνητικά μηνύματα, αντί να γράφει μακροσκελή κείμενα στο τσατ.

Το String δημιουργήθηκε ως ένας πιο οικείος τρόπος να αλληλεπιδράσεις και να γνωρίσεις ένα υποψήφιο ταίρι. “Το να στέλνεις μηνύματα σε έναν φίλο είναι εύκολο και βγαίνει φυσικά, γιατί ήδη τον ξέρεις και καταλαβαίνεις την προσωπικότητα, τον σαρκασμό και τα αστεία του. Το να κάνεις, όμως, το ίδιο με έναν άγνωστο, που ποτέ δεν έχετε ξαναμιλήσει, είναι αρκετά πιο δύσκολο. Οπότε γιατί να μην κάνεις το φυσικό, χρησιμοποιώντας τη φωνή σου για να επικοινωνήσεις; Πιστεύουμε ότι τα φωνητικά μηνύματα επιτρέπουν στους ανθρώπους να δείξουν τις πραγματικές τους προσωπικότητες με έναν αρκετά πιο διασκεδαστικό και ισχυρό τρόπο”, ανέφερε ένας από τους δημιουργούς της εφαρμογής στο The Tab.

Μπορούμε να κατανοήσουμε την σκέψη των δημιουργών και των χρηστών του String. Η φωνή είναι ένας αρκετά πιο άμεσος τρόπος επικοινωνίας, που επιτρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο που κάποιος λέει κάτι. Δεν είναι σπάνιο, για παράδειγμα, κάποιος να γράψει κάτι στο τσατ για πλάκα, να εκληφθεί ως σοβαρό και να γίνει παρεξήγηση. Αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο να γίνει όταν ακούς το “χρώμα” που βάζει ο άλλος στη φωνή του, όταν λέει κάτι. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι μία ωραία φωνή μπορεί να αποδειχτεί τεράστιο αβαντάζ για τον συνομιλητή μας, ενώ αντίστοιχα μία πιο περίεργη ή ενοχλητική μπορεί να γίνει το σήμα μας για να περάσουμε στο επόμενο χρήστη που θα μάς ταιριάξει η εφαρμογή.

Από την άλλη, έχουμε και τα αρνητικά. Όσο κι αν μάς βολεύει να στέλνουμε εμείς φωνητικά μηνύματα, για να μην χρειάζεται να γράφουμε, άλλο τόσο δυσανασχετούμε όταν ο συνομιλητής μας μάς στέλνει ένα τεράστιο ηχητικό -βέβαια, ίσως έτσι μπορείς να αποκλείσεις τους φαφλατάδες-. Επιπλέον, όταν δεν βρισκόμαστε μόνοι στο σπίτι μας, είναι αρκετά πιο δύσκολο να απαντήσουμε όπως ή όσο άμεσα θα θέλαμε, πράγμα που μπορεί να επιβραδύνει αρκετά τη συνομιλία ή να δημιουργήσει στον άλλον την αίσθηση ότι δεν ενδιαφερόμαστε ή ότι μιλάμε σε άλλους 30 ανθρώπους ακόμα. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκεί έξω υπάρχουν και οι πιο κοινωνικά ανασφαλείς, που το να στείλουν ένα φωνητικό μήνυμα πέντε δευτερολέπτων τους φαίνεται πολύ χειρότερο από το να τους ζητήσεις να γράψουν μία έκθεση δέκα σελίδων.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!