Το καταλαβαίνουμε. Οι συζητήσεις γύρω από τα χρήματα φαντάζουν τουλάχιστον άκομψες. Όταν είναι ανάμεσα σε ερωτευμένους δε, αισθανόμαστε να διαλύουν τον όποιο ρομαντισμό. Ωστόσο, στις σοβαρές σχέσεις είναι πιο αναγκαίες από ποτέ. Είτε συγκατοικείς με τον σύντροφό σου, είτε είστε παντρεμένοι, το να αποφύγετε την συγκεκριμένη συζήτηση μόνο κακό θα σάς κάνει, καθώς όλες οι έρευνες μάς δείχνουν ότι τα οικονομικά είναι η βασική αιτία των διαζυγίων. Το πρόβλημα, όμως, συνήθως δεν είναι τα χρηματικά προβλήματα αυτά καθαυτά, αλλά η έλλειψη επικοινωνίας για να βρεθεί η λύση τους.  

Όχι, δεν χρειάζεται να ψειρίζετε το θέμα κάθε μέρα. Υπάρχουν, όμως, κάποια πράγματα που, αν συζητηθούν από την αρχή, θα σάς γλιτώσουν από πολλούς μελλοντικούς τσακωμούς.  

Η οικονομική λογική σας

Συνήθως έχεις τις ρίζες της στην οικογένεια και τα παιδικά μας χρόνια. Σημασία δεν έχει απλά να πεις “εγώ θέλω να φυλάω για να έχω”, ούτε “στον τάφο μας θα τα πάρουμε;” Σημασία έχει να εξηγήσει ο καθένας τους λόγους που σκέφτεται έτσι. Μπορεί να μεγάλωσες με τεράστια οικονομικά προβλήματα και να φυλάγεσαι υπερβολικά, για να μην βρεθείς ποτέ ξανά σε αυτή τη θέση. Ή ακριβώς επειδή μεγάλωσες με λίγα, μπορεί να θες να τα ξοδεύεις τώρα που τα έχεις και να ζεις την ζωή σου. Ο σύντροφός σου, αντίθετα, μπορεί να τα είχε όλα και να του είναι δύσκολο να συνηθίσει να μην παίρνει ό,τι θέλει. Δεν λέμε ότι αυτές οι οικονομικές συμπεριφορές πρέπει να μείνουν στάσιμες είναι όμως σημαντικό να συζητηθούν ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση στην πορεία προσπάθειας προσαρμογής ή αλλαγής τους.  

Οι στόχοι σας

Μπορεί να είναι μικροί και απλοί ή φιλόδοξοι και μεγάλοι. Πρέπει, πάντως, να συζητηθεί ποιος είναι ο οικονομικός στόχος του καθένα σας ξεχωριστά. Αν για εσένα έχει σημασία να μαζέψεις χρήματα, για να κάνεις ένα μεγάλο ταξίδι, έκφρασε το στον σύντροφό σου. Με αυτόν τον τρόπο, θα κατανοήσει καλύτερα την οικονομική συμπεριφορά σου. Παρόμοια, άκου τον δικό του στόχο, που μπορεί να είναι η αγορά ενός διαμερίσματος. Άκουσε, κατανόησε και σεβάσου τον, όπως θες εκείνος να κάνει με εσένα. Και μαζί, βρείτε μία μέση λύση.

Κοινά σημεία

Λογικά υπάρχουν πράγματα, στα οποία και οι δύο στοχεύετε οικονομικά. Αν έχετε, για παράδειγμα, παιδί ή σκοπεύετε να αποκτήσετε, πιθανώς να θέλετε να συγκεντρώσετε ένα ποσό για την μόρφωσή του. Ίσως παντρεύεστε και θέλετε να μαζέψετε χρήματα για το ταξίδι του μέλιτος ή ελπίζετε να μετακομίσετε σε ένα καλύτερο σπίτι/γειτονιά. Ό,τι από αυτά κι αν ισχύει, βοηθάει να τα έχετε βάλει στο “τραπέζι”. Με αυτόν τον τρόπο, αν κάποιος από τους δύο θέλει να κάνει μία μεγάλη και επιπόλαιη αγορά, η αντίρρηση του άλλου δεν θα φανεί εγωιστική. Αντίθετα, θα θέσει το ζήτημα ότι ίσως τα λεφτά είναι χρησιμότερο να πάνε στον κοινό σας στόχο.

 

Πόσα μοιράζεστε

Ειδικά όταν οι άνθρωποι παντρεύονται και κάνουν οικογένεια, πέφτουν στην παγίδα του 100% κοινού “πορτοφολιού”. Αυτό, όμως, είναι λάθος. Γιατί; Διότι αναγκάζει και τους δύο να αισθάνονται την υποχρέωση να ζητήσουν την άδεια του άλλου πριν από κάθε αγορά. Συγχρόνως, δημιουργεί την εντύπωση ότι τα λεφτά του άλλου ανήκουν πλήρως και στους δύο. Το αποτέλεσμα είναι να του κάνουμε έλεγχο σαν είναι το έφηβο παιδί μας, που το χαρτζιλικώνουμε. 

Ο καθένας σας πρέπει να έχει τουλάχιστον δύο λογαριασμούς. Έναν κοινό και έναν προσωπικό εντελώς δικό του. Όταν “ακουμπάς” τον κοινό, πρέπει πάντα να το συζητάτε μεταξύ σας πρώτα. Ο προσωπικός σου, όμως, είναι αποκλειστικά δική σου δουλειά και μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις με το περιεχόμενό του, χωρίς να ζητήσεις καμία άδεια.  

Πόσο πρέπει να συμβάλει ο καθένας; Υπάρχει η επιλογή να συμφωνήσετε πως και οι δύο θα βάζετε το ίδιο ακριβώς ποσό στον κοινό σας λογαριασμό. Ωστόσο, αν οι μισθοί σας έχουν μεγάλη διαφορά, αυτό μπορεί να είναι δύσκολο και άδικο για τον πιο χαμηλόμισθο. Ιδανικά συμφωνείστε σε ένα ποσοστό, ότι για παράδειγμα ο καθένας θα συμβάλει με το 25-30% του μισθού του. Αν είσαι ο υψηλόμισθος της σχέσης, -σε παρακαλώ- μην θέσεις ποτέ το ζήτημα ότι έχεις παραπάνω λόγο στα οικονομικά σας, επειδή φέρνεις περισσότερα χρήματα.    

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!