Η νέα σεζόν της Φάρμας προβάλλεται μόλις μερικές μέρες τώρα. Ωστόσο, έχει ήδη καταφέρει να γίνει θέμα συζήτησης με εξαιρετικά αρνητικό πρόσημο. Είτε το πιάσουμε από τις τουλάχιστον γραφικές προσωπικότητες, που επιλέχθηκαν ως διαγωνιζόμενοι και που ήταν εξαρχής σίγουρο τι θα τους ακούσουμε να λένε. Είτε το πιάσουμε από το τι αποφάσισε η παραγωγή να μην κόψει στο μοντάζ και να το αφήσει να προβληθεί στην τηλεόραση.
Στο επεισόδιο της Δευτέρας ένας διάλογος ξεκίνησε μεταξύ του Παναγιώτη Ψωμιάδη και του Σταμάτη Γαρδέλη. Αυτός ξεκίνησε με τη δήλωση του πρώτου: “Η Ελλάδα απ’ τα γεννοφάσκια της είναι μια ζωντανή χώρα, μια που δίδασκε. Τώρα τι να διδάξει η Ελλάδα; Αν πας στην Αυστραλία, δέκα λεπτά είναι οι διεθνείς ειδήσεις. Όλα τ’ άλλα είναι τοπικά. ‘Μπράβο στο παιδί, μπράβο σε αυτόν τον σύλλογο, μπράβο’”.
Το πρόβλημα, βέβαια, δεν θα λέγαμε ότι ξεκίνησε εκεί. Ξεκίνησε στην απάντηση του Σταμάτη Γαρδέλη. Ο ηθοποιός θεώρησε ότι με τη συζήτηση σχετιζόταν ένα ποίημα, που ο ίδιος έχει γράψει, όπως εξήγησε. Αυτό είχε ως στόχο να υπογραμμίσει την άποψή του ότι Έλληνες μπορούν να θεωρηθούν μόνο όσοι έχουν καταγωγή γενεών και γενεών από τη χώρα και όχι οι μετανάστες, όπως σε παλιά δήλωσή του είχε αναφέρει ο Απόστολος Γκλέτσος. “Να σου πω ένα ποίημα, που έχω γράψει πάνω σε αυτό; Και μια απάντηση στον συνάδελφό μου και συνάδελφο σου, τον Γκλέτσο τον Αποστόλη, ο οποίος γύρισε και είπε ‘Να σάς πω, κύριε, το δημογραφικό πρόβλημα θα το λύσουμε με τους μετανάστες. Αυτοί θα ‘ναι οι Έλληνες’. Αποστόλη μου, οι Έλληνες δεν είναι αυτοί, που ζουν εδώ. Οι Έλληνες είναι αυτοί, που ‘χουν ρίζες, που χρόνια επί χρόνων μιλάνε την ίδια γλώσσα, την αρχαία ελληνική”.
Ελπίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι για το πόσο ρατσιστικό και προβληματικό ήταν όλο το παραπάνω λογύδριο. Ακυρώνει ανθρώπους, που κυριολεκτικά έχουν χύσει ιδρώτα σε αυτή τη χώρα. Ανθρώπους, που την έχουν αγαπήσει ως πατρίδα τους, είτε πρώτη, είτε δεύτερη, είτε τρίτη. Ανθρώπους, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην χώρα, άσχετα με το αν οι παππούδες τους κάποτε είχαν ζήσει ηπείρους μακριά. Φυσικά, με λίγες ιστορικές γνώσεις παραπάνω, ο καθένας κατανοεί ότι ακυρώνει και την τεράστια πλειοψηφία γενικά του ελληνικού πληθυσμού, μιας και από την Αρχαία Ελλάδα άμεση καταγωγή έχουν ξεκάθαρα απειροελάχιστοι -κι αν υπάρχουν-.
Κι όλο το ρατσιστικό λογύδριο απαγγέλθηκε και προβλήθηκε, χωρίς κανένα ενδιαφέρον για το πώς θα νιώσει όποιος το ακούσει. Η παραγωγή δεν φαίνεται να ενδιαφέρθηκε για το πώς θα αισθανθεί κάποιος μετανάστης (της όποιας γενιάς), που έτυχε εκείνη την ώρα να βλέπει τη Φάρμα και να ακούει τον Σταμάτη Γαρδέλη να του απαγορεύει να νιώθει, να προσδιορίζεται και να ταυτοποιείται ως Έλληνας. Από την άλλη, ο ίδιος ο ηθοποιός αδιαφόρησε πλήρως για την Αναστασία Γκερκελεζίου, τη διαγωνιζόμενη της Φάρμας, που είναι μετανάστρια αυτή και η οικογένειά της και που την ώρα του λογυδρίου βρισκόταν στον ίδιο χώρο. Το αποτέλεσμα; Είδαμε την κοπέλα να κλαίει, εξηγώντας ότι θυμήθηκε βιώματα της οικογένειας της και της ζωής της.
“Ειπώθηκαν κάποια πράγματα για τους μετανάστες και για το τι θέση έχουν σε μία κοινωνία τέλος πάντων, όταν έρχονται σε μία ξένη χώρα και την Ελλάδα. Ε, και χτύπησε μια πιο ευαίσθητη χορδή μου τέλος πάντων, γιατί οι γονείς μου και εγώ είμαστε μετανάστες.
Επειδή ξέρω κι η μητέρα μου τι έχει περάσει, πόσο δύσκολα ήταν γι’ αυτήν εδώ. Αυτό. Απλά χτύπησε μια ευαίσθητη χορδή. Δεν ξέρω. Δεν ήθελα να το ακούσω. Είναι κάτι, που βιώνω μες στην καθημερινότητά μου, αλλά δεν ήθελα να το ακούσω εδώ. Δεν ξέρω”.
Να πούμε ότι ο Σταμάτης Γαρδέλης κατάλαβε ότι η Αναστασία Γκερκελεζίου αναστατώθηκε από το “ποίημά” του. Έτσι, αποφάσισε να αντιδράσει με ένα show, για να γίνει ακόμα πιο γραφικός και να προσποιηθεί ότι ζητάει συγγνώμη. Συγκεκριμένα, άρχισε να την ακολουθει, να την πιέζει να του μιλήσει, να πέφτει στα γόνατα και να αρνείται να φύγει από την πόρτα του δωματίου της, όσο κι αν εκείνη επέμενε ότι είναι καλά και θέλει να κοιμηθεί. Μάλιστα, η όλη αντίληψή του για το ζήτημα φάνηκε στην φράση, που της απηύθυνε, “Πρέπει να το πάρεις για αστείο”, που δείχνει ότι δεν έφτασε καν κοντά στο να κατανοήσει ή ειλικρινά να ενδιαφερθεί για το θέμα, που έθιξε και πώς μπορεί να επηρεάζει τους άλλους ανθρώπους.
Κάποιο παραπάνω σχόλιο εμείς δεν θα κάνουμε. Νομίζουμε ότι είναι αυτονόητη η στάση και η οπτική, που πρέπει να έχουμε απέναντι σε δηλώσεις, όπως αυτές του Σταμάτη Γαρδέλη. Πάντως, η καλύτερη τηλεοπτική απάντηση, που δόθηκε, ήταν ξεκάθαρα αυτή του Αντώνη Κανάκη στη διαρκεια του Ράδιο Αρβύλα. “Λέει ο καθένας ό,τι του κατεβάσει η κούτρα του. Κάθεται το καημένο το κοριτσάκι και κλαίει. Κι όλο αυτό, βέβαια, πού αλλού βγαίνει; Στην τηλεόραση. Στην ψυχαγωγική τηλεόραση, που σε αυτήν την χώρα έχει παράδοση και συνεχίζει να εκπέμπει ασταμάτητα τέτοιου είδους ανοησίες, να τις προβάλλει και να τις διαφημίζει. Όσο και να λέμε ότι ωριμάζουν τα πράγματα, αλλάζουν οι εποχές και μαθαίνουμε από τα λάθη μας, συνεχίζουν ακάθεκτοι”.
