Η Αγγλία δεν έχει μόνο να αντιμετωπίσει την λύπη που σκόρπισε η ήττα της στον τελικό της διοργάνωσης από την Ιταλία, αλλά και τις ντροπιαστικές ρατσιστικές επιθέσεις, θύματα των οποίων έπεσαν οι μαύροι Άγγλοι παίκτες από πλήθος οπαδών οι οποίες καταδικάστηκαν αμέσως βέβαια, παρόλα αυτά το πρόβλημα του ρατσισμού στο ποδόσφαιρο, μόνο λυμένο δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Μια από τις πιο δυνατές και πιο έντονα συμβολικές εικόνες του Euro 2020, ήταν εκείνη των παικτών της αγγλικής ομάδας που γονάτιζαν στον αγωνιστικό χώρο πριν από τα παιχνίδια τους για να καταδείξουν την φυλετική ανισότητα και τον διαχωρισμό στο ποδόσφαιρο. Αυτές οι προσπάθειες ακυρώθηκαν με τον χειρότερο τρόπο τα ξημερώματα της Δευτέρας μετά τον τελικό. Λες και η απώλεια του τίτλου δεν ήταν αρκετή για τους περισσότερους οπαδούς της εθνικής τους ομάδας, η χώρα συνταράχθηκε το συγκεκριμένο πρωινό από τις ρατσιστικές online επιθέσεις ενάντια στους μαύρους παίκτες Marcus Rashford, Jadon Sancho και Bukayo Saka, που έχασαν τα πέναλτι τους.

Οι επιθέσεις αυτές καταδικάστηκαν άμεσα από το Football Association (FA), το επίσημο όργανο της χώρας για το ποδόσφαιρο, που εξέδωσε μια αυστηρή δήλωση αμέσως μετά τα περιστατικά αυτά.

“Ο FA καταδικάζει απερίφραστα όλες τις μορφές φυλετικών διακρίσεων και είμαστε σοκαρισμένοι από τον ρατσισμό που έχει κατακλείσει το διαδίκτυο ενάντια σε μερικούς από τους παίκτες της Εθνικής μας Ομάδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε περισσότερο σαφείς ότι οποιοσδήποτε βρίσκεται πίσω από τέτοιες απαίσιες συμπεριφορές, δεν είναι ευπρόσδεκτος να ακολουθεί την ομάδα μας. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να υποστηρίξουμε τους παίκτες που έπεσαν θύματα αυτών των συμπεριφορών και θα επιδιώξουμε τις αυστηρότερες ποινές για οποιονδήποτε υπεύθυνο.”

Ο πρωθυπουργός της χώρας Boris Johnson καταδίκασε επίσης τα γεγονότα στο Twitter παροτρύνοντας την αστυνομία να λάβει μέτρα και να “επιβάλει τις σκληρότερες δυνατές ποινές”

Ένα tweet της Μητροπολιτικής Αστυνομίας έλεγε επίσης: “Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένας αριθμός προσβλητικών και ρατσιστικών σχολίων ενάντια σε κάποιους παίκτες μετά τον τελικό του #Euro2020. Αυτή η προσβλητική συμπεριφορά είναι ολωσδιόλου απαράδεκτη, δεν θα γίνει ανεκτή και θα ερευνηθεί ανάλογα.”

Η αστυνομία του Greater Manchester κλήθηκε προκειμένου να ερευνήσει το περιστατικό καταστροφής ενός μουράλ του Rashford στο προάστιο του Withington, ενώ ένας εκπρόσωπος του Twitter είπε την Δευτέρα ότι η πλατφόρμα έχει αφαιρέσει περισσότερες από 1000 ρατσιστικές και κακοποιητικές αναρτήσεις και έχει καταργήσει έναν μεγάλο αριθμό λογαριασμών.

Το υπαρκτό πρόβλημα του ρατσισμού

Ο ρατσισμός στο ποδόσφαιρο είναι δυστυχώς ένα διογκούμενο πρόβλημα και οι μαύροι παίκτες  γίνονται συχνά στόχοι χυδαίων επιθέσεων και στις επαγγελματικές και στις ερασιτεχνικές κατηγορίες ανά τον κόσμο. Τέτοιο παράδειγμα ήταν οι ρατσιστικές επιθέσεις που δέχθηκαν οι παίκτες της Αγγλίας σε έναν από τους προκριματικούς αγώνες του Euro 2020 από μια μερίδα οπαδών της Βουλγαρίας. Κραυγές σαν φωνές μαϊμούδων και ναζιστικοί χαιρετισμοί από μερίδα των οπαδών της, έκαναν τον γύρο του κόσμου. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, πολλοί παρατηρητές θεώρησαν ότι αυτό θα αποτελούσε την εκκίνηση για μεγάλες αλλαγές ενάντια στον ρατσισμό στο ποδόσφαιρο. Παρόλα αυτά όμως η άτολμη αντίδραση της UEFA ήταν να επιβάλει ένα πρόστιμο των 85.000 ευρώ και να απαγορεύσει στους οπαδούς να παραβρεθούν στο επόμενο παιχνίδι της ομάδας. Δεδομένου ότι η Βουλγαρία αντιμετώπιζε ήδη άλλη μια τέτοια ποινή για παρόμοιο περιστατικό, πολλοί από τους παρατηρητές θεώρησαν την αντίδραση της UEFA τουλάχιστον χλιαρή.

Η Αγγλία αναφέρεται συχνά ως η χώρα που γέννησε το ποδόσφαιρο, ένα παιχνίδι που υποτίθεται ότι έχει μια ενωτική επίδραση σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας. Γιατί λοιπόν αντιμετωπίζει τόσο μεγάλο πρόβλημα ρατσισμού;

Όπως δήλωσε στην DW ο λέκτορας της κοινωνιολογίας των σπορ στο πανεπιστήμιο  του Sunderland,  Paul Davis “Παρά την κοινωνική απελευθέρωση της Βρετανικής κοινωνίας που ξεκίνησε από την δεκαετία του ’60, δυστυχώς εξακολουθεί να υπάρχει μια σφοδρή επιθετικότητα σε κάποια κομμάτια του κοινωνικού ιστού. Στην προ- social media εποχή τα ταμπλόιντς  επένδυαν σε αυτό για να πουλάνε φύλλα και τώρα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  δίνουν το τέλειο βήμα για τέτοιου είδους συμπεριφορές. Το πνεύμα του ποδοσφαίρου έχει πραγματικά δηλητηριαστεί από αυτή την νοοτροπία.”

Συστημικός ρατσισμός

Ενώ όλο και περισσότεροι παίκτες υψώνουν τις φωνές τους ενάντια στον ρατσισμό, περιγράφοντας τον αντίκτυπο που έχει στις επαγγελματικές και προσωπικές τους ζωές, δεν ακούγονται τελικά τόσο δυνατά όσο θα έπρεπε. Μια έρευνα που διενεργήθηκε από το Professional Footballers’ Association Charity πέρσι, βρήκε ότι το 43% των επαγγελματιών παικτών έχουν βιώσει online ρατσιστική κακοποίηση. Ο FA έχει κάνει άπειρες καμπάνιες ενάντια στο φαινόμενο, λίγο όμως έχει καταφέρει να αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο.

Όπως λέει ο Davis “Νομίζω ότι ο FA κάνει ότι μπορεί και δεν είναι εντελώς σαφές τι περισσότερο θα μπορούσε να κάνει. Στην τελική ανάλυση, αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι να αλλάξουν τα συναισθήματα και τα μυαλά μερικών ανθρώπων. Αν κάποιοι απολαμβάνουν να κακομεταχειρίζονται και να προσβάλουν άλλους ανθρώπους, ο FA θα δυσκολευτεί πολύ να το αλλάξει αυτό.”

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι οι αρνητικές αντιδράσεις σε κινήσεις όπως το γονάτισμα μέσα στο γήπεδο – διότι είναι υποτίθεται μια πολιτική δήλωση που δεν χωράει στον χώρο του αθλητισμού – τελικώς ακυρώνουν άλλες προσπάθειες πολιτικών προσώπων ενάντια στον ρατσισμό. Ο Davis ισχυρίζεται ότι αυτό δεν ισχύει.

“Δεν είναι απαραίτητο κάτι τέτοιο και όσοι αντιτίθενται στην πρακτική του γονατίσματος στο γήπεδο έχουν τα δικά τους επιχειρήματα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η αντιπαράθεση για το γονάτισμα στο γήπεδο είναι ικανή να ακυρώσει τις προσπάθειες  που γίνονται παντού στον αθλητικό κόσμο.”

Θυμίζουμε ότι το γονάτισμα στο γήπεδο – taking the knee – είναι μια πρακτική που ξεκίνησε το 2016, όταν ο Αμερικανός επαγγελματίας αθλητής του ποδοσφαίρου Colin Kaepernick  γονάτισε στην διάρκεια του εθνικού ύμνου της χώρας στην αρχή κάποιου παιχνιδιού, θέλοντας να δηλώσει ότι δεν μπορούσε να στέκεται με περηφάνεια μπροστά στην σημαία μιας χώρας που καταπιέζει τους μαύρους ανθρώπους.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!