Νομίζω μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι η εστίαση αποτελεί την ταυτότητα ενός αρκετά μεγάλου ποσοστού επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Μπορούμε επίσης να συμφωνήσουμε πως λόγω αυτού ένα επίσης μεγάλο ποσοστό ανθρώπων εργάζεται με κάποιον τρόπο σε αυτήν. Ειδικά το καλοκαίρι.
Οι εργαζόμενοι της εστίασης στην Ελλάδα θα λέγαμε ότι δεν έχουν καν συγκεκριμένα δημογραφικά χαρακτηριστικά. Δεν περιορίζονται σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες. Κάποιοι σπουδάζουν ή έχουν πτυχία και άλλοι όχι. Κάποιοι δουλεύουν ως σερβιτόροι σε περισσότερα από ένα μαγαζιά. Κάποιοι είναι σερβιτόροι και συγχρόνως κάνουν κι άλλη/ες δουλειά/ές. Αν υπάρχει ένας διαχωρισμός, τότε αυτός ίσως είναι το πόσο ευκατάσταση είναι ή δεν είναι η οικογένεια του εκάστοτε ατόμου, κατά πόσο μπορεί να τον στηρίξει οικονομικά και κατά πόσο η οικογένεια έχει την ανάγκη επιπλέον οικονομικής στήριξης από τον ίδιο.
Με άλλα λόγια, ζούμε σε μία χώρα που η πλειοψηφία έχει δουλέψει εστίαση κάποια στιγμή στη ζωή της. Συνήθως εξαίρεση αποτελούν είτε τα άτομα από τουλάχιστον ευκατάστατες οικογένειες, είτε όσοι ήταν αρκετά τυχεροί ώστε να βρουν από πολύ νωρίς μία δουλειά στον τομέα τους που τους πληρώνει αξιοπρεπώς. Και νομίζω όλοι ξέρουμε ότι αυτές οι δύο κατηγορίες σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν κανόνα. Και συνήθως τα πτυχία και οι σπουδές δεν παίζουν ρόλο. Αν έχεις οικονομικές δυσκολίες, πρέπει συγχρόνως με τις σπουδές σου να δουλέψεις. Ακόμα κι αν αυτή την περίοδο κάνεις το δεύτερο μεταπτυχιακό σου και είσαι τρομερά εξειδικευμένος στον τομέα σου.
Γιατί κάνουμε, όμως, αυτή τη συζήτηση; Διότι εδώ και μερικές μέρες η σοκαριστική, σύμφωνα με κάποια ΜΜΕ, είδηση του καλοκαιριού είναι ότι μία πρώην παίκτρια ριάλιτι δουλεύει σερβιτόρα. Ο λόγος για την Παρασκευή Κερασιώτη, που πριν μερικούς μήνες κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο Greece’s Next Top Model. Το μοντέλο για το καλοκαίρι εργάζεται ως σερβιτόρα σε μία κρεπερί της Μυκόνου. Το Mykonos Live TV το έκανε γνωστό, δημοσιεύοντας βίντεο όπου την βλέπουμε στη δουλειά της.
Οι αντιδράσεις στη “σοκαριστική” είδηση των ημερών
Είχαμε τρία είδη αντιδράσεων. Το πρώτο ήταν εκείνοι που την συνεχάρησαν που δουλεύει ως σερβιτόρα, αντί να επιλέξει να βγάλει χρήματα με κάποιον πιο εύκολο τρόπο. Ναι, τα σχόλια αυτά ήταν θετικά για την ίδια την Παρασκευή και για όσους δουλεύουν σερβιτόροι. Ωστόσο, στην πλειοψηφία τους την αποθέωσαν, υποτιμώντας άλλες γυναίκες, που επιλέγουν να βγάλουν χρήματα μέσω Instagram ή σε πιο φανταζί επαγγέλματα της εστίασης, όπως η υποδοχή σε μαγαζιά της Μυκόνου. Μάλιστα, από τους κυρίαρχους χαρακτηρισμούς προς αυτές είναι εκείνος της “βίζιτας”.
Η άλλη αντίδραση που είδαμε, η οποία φάνηκε κυρίως σε άρθρα που διαβάσαμε και σε κάποιες εκπομπές, ήταν αυτός του ξεπεσμού. Δηλαδή; Λίγο πολύ όλοι οι τίτλοι που είδαμε έγραφαν ότι από τελική τριάδα του GNTM η Παρασκευή κατάντησε να είναι σερβιτόρα. Από εκεί και πέρα είχαμε διάφορα σχόλια. Ότι το GNTM την κορόιδεψε και δεν της πρόσφερε τίποτα. Ότι η Παρασκευή βρήκε όλες τις πόρτες στον χώρο του modeling κλειστές. Ότι πήγε να δουλέψει σε κρεπερί στη Μύκονο, μπας και την δει κανείς και την πάρει για μοντέλο. Ότι πήγε συγκεκριμένα σε κρεπερί, μήπως καταφέρει να μείνει αφανής και δεν μάθει ο κόσμος ότι δουλεύει σερβιτόρα.
Όσο για την τρίτη αντίδραση; Αυτή ήρθε κυρίως στα social media. Συγκεκριμένα, ήρθε από ανθρώπους που αποφάσισαν να απαξιώσουν πλήρως το επάγγελμα του σερβιτόρου ως επάγγελμα αμόρφωτων. Πάνω κάτω, η λογική των σχολίων τους ήταν πως αφού ήθελε να γίνει μοντέλο καλά να πάθει που τώρα είναι σερβιτόρα. Αν δεν ήθελε να είναι σερβιτόρα, σύμφωνα με αυτούς, θα έπρεπε να έχει πάει να σπουδάσει. Φυσικά, όλο αυτό ήταν απλά για να καταλήξουν σε κάτι τύπου “εγώ για να μην είμαι σερβιτόρος, έφαγα τα χρόνια μου να σπουδάζω, αντί να πηγαίνω σε πάρτι” και άλλα τέτοια πετυχημένα. Θα μπορούσαμε να αναλύσουμε όλα τα προβλήματα και τα κενά που έχει αυτή η λογική, αλλά ας μείνουμε στο ότι απλά αποδεικνύουν για ακόμα μια φορά ότι οι σπουδές και τα πτυχία ισοδυναμούν με εξειδίκευση και όχι με μόρφωση.
Η απάντηση της Παρασκευής Κερασιώτη
Κανονικά η Παρασκευή δεν θα έπρεπε να χρειαστεί να βγει να απαντήσει γιατί δουλεύει ως σερβιτόρα. Ζούμε, όμως, σε μία κοινωνία που την ανάγκασε να το κάνει. Μίλησε, λοιπόν, στη Φωλιά των Κου Κου, για να εξηγήσει αυτό που η λογική λέει ότι ήδη θα έπρεπε να υποθέτουμε, μιας και είναι αυτό που ισχύει για έναν τρομερά μεγάλο αριθμό Ελλήνων αυτή την στιγμή.
Κατ’ αρχάς, δεν έχει βρει όλες τις πόρτες κλειστές στο modeling. Δουλεύει κανονικά και είναι σε πρακτορείο. Ωστόσο, λόγω κορωνοϊού, οι δουλειές που έχει κάνει από το GNTM και μετά είναι περιορισμένες. Αυτό ως αποτέλεσμα είχε να χρειάζεται, προφανώς, να βρει μία επιπλέον πηγή εισοδήματος και γι’ αυτό αποφάσισε να εργαστεί ως σερβιτόρα για ένα διάστημα. Όπως εξηγεί, δεν προέρχεται από μία πλούσια οικογένεια και γι’ αυτό ήταν αναγκαίο να δουλέψει τόσο για τη δική της επιβίωση, όσο και για να στηρίξει τους δικούς της.
