Αν το φετινό σου καλοκαίρι περιλαμβάνει ένα ταξίδι στην Ρώμη, τότε για αρχή, να πούμε ότι σε ζηλεύουμε! Είναι μια πόλη γεμάτη αρχιτεκτονική ομορφιά, πράσινους κήπους, μουσεία, ιστορία και φυσικά υπέροχο φαγητό. Ενώ δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθείς οπουδήποτε στην Ιταλία και να μην φας πάστα και πίτσα, στην Ρώμη ιδιαίτερα θα πρέπει να δώσεις μια ευκαιρία και σε άλλα πιάτα ή σνακ που δεν έχεις συνηθίσει να τρως και όχι μόνο για την εμπειρία, αλλά γιατί είναι πραγματικά απίθανα. Εξοικονόμησε λίγο χρόνο από τις περιηγήσεις σου για να δοκιμάσεις τα τοπικά εδέσματα κι αυτά θα κάνουν την εμπειρία του ταξιδιού σε αυτήν την μυθική πρωτεύουσα, αξέχαστη.
Μπαίνοντας σε ένα οποιοδήποτε εστιατόριο της Ρώμης, ίσως να δυσκολευτείς λιγάκι, απλά και μόνο γιατί δεν θα ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Η σύγχρονη ιταλική κουζίνα έχει ενσωματώσει με πολύ δημιουργικό τρόπο την τοπική παράδοση και τα αποτελέσματα είναι μερικά πολύ νόστιμα πιάτα. Υπάρχουν όμως κάποια βασικά πράγματα που θα πρέπει να γευτείς για να θεωρείται η εμπειρία σου ολοκληρωμένη. Να μερικά:
Αγκινάρες, όπως και να τις σερβίρουν
Τις αγκινάρες στην Ελλάδα, δεν τις έχουμε και σε μεγάλη υπόληψη κι όταν τις μαγειρεύουν οι μητέρες μας συνήθως, δεν κάνουμε και καμιά τρελή χαρά. Στην Ιταλία η αγκινάρα όμως έχει άλλη μεταχείριση που οδηγεί σε δοξασμένες γεύσεις. Θα τις βρεις ως τουρσί ακόμα και στο σούπερ μάρκετ και είναι ένα από τα ωραιότερα ορεκτικά τους. Τις σερβίρουν σε μικρά πιατάκια, αρωματισμένες με μυρωδικά και σκόρδο, για να αρχίσει το γεύμα σου με ένα γερό γευστικό σκούντημα. Μπορείς όμως να τις βρεις στο μενού μαγειρεμένες στον ατμό ή και ακόμα και τηγανητές. Η χαρακτηριστική τους γεύση απογειώνεται με πολύ απλές προσθήκες όπως τα μυρωδικά ή το καλό ελαιόλαδο.
Cacio E Pepe
Η εραστές της ιταλικής κουζίνας και των ζυμαρικών της θα γνωρίζουν ήδη αυτό το πιάτο που είναι ένα από τα χαρακτηριστικά πιάτα της Ρώμης. Παραδοσιακά παίρνει το όνομά του από το cacio, ένα είδος πρόβειας παρμεζάνας που παράγεται στην ευρύτερη περιοχή. Το άλλο του συστατικό είναι φυσικά το φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Τα υλικά είναι πολύ λίγα-τα ζυμαρικά, το τυρί, το πιπέρι και λίγο νερό από την βράση-συνδυάζονται όμως τόσο απίθανα, που αν ξεκινήσεις να τρως αυτό το φτωχικό πιάτο, δεν θα θέλεις να τελειώσει.
Pizza Al Taglio
Η Pizza al Taglio δεν είναι κάποια συγκεκριμένη γεύση πίτσας, σημαίνει “πίτσα με το κομμάτι”. Ταξιδεύοντας από άκρη σε άκρη της Ιταλίας, θα διαπιστώσει κανείς ότι η πίτσα δεν είναι παντού η ίδια. Πολλές περιοχές έχουν τους δικούς τους γευστικούς συνδυασμούς για τους οποίους είναι γνωστές και δοξασμένες. Στην Ρώμη λοιπόν θα βρεις την πίτσα σε ένα μακρόστενο, ορθογώνιο σχήμα, απ’ όπου μπορείς να αγοράσεις ένα γενναίο, λαχταριστό κομμάτι. Κάθε πιτσερία μπορεί να έχει τις δικές της γεύσεις να προτείνει, η ιδέα λοιπόν να πάρεις ένα κομμάτι από όσες περισσότερες γεύσεις μπορείς, δεν είναι άκυρη και θα κάνει το ταξίδι σου έναν γευστικό παράδεισο.
Supplí
Τα Supplí μοιάζουν με τα arancini, αυτές τις υπερνόστιμες τηγανητές μπάλες ρυζιού που μέσα τους κρύβουν εκπλήξεις. Μπορείς να τα βρεις σχεδόν παντού να πωλούνται με το κομμάτι και είναι ένα από τα δημοφιλέστερα street food της πόλης. Ο κανόνας λέει ότι όπου μπορείς να αγοράσεις πίτσα στο χέρι, μπορείς να βρεις και arancini,.
Παραδοσιακά, η συνταγή τους περιέχει κομμάτια μαγειρεμένου μοσχαριού στο κέντρο τους ή κοτόπουλου ή ακόμα και λουκάνικου. Στα supplí πολλές φορές βάζουν έναν συνδυασμό και των τριών και αυτό είναι που τα κάνει να ξεχωρίζουν από τα κλασικά arancini. Για να δέσει η γεύση ακόμα καλύτερα, προστίθεται και ένα κομμάτι μοτσαρέλας στο κέντρο τους πριν τηγανιστούν και σερβιριστούν, παρέα με λίγη σάλτσα ντομάτας. Γιάμ!
Porchetta
Πολλές χώρες έχουν τις δικές τους εκδοχές του σάντουιτς με χοιρινό όπως η Κούβα ή η Σκωτία. Στην Ρώμη το σάντουιτς με porchetta είναι πολύ ιδιαίτερο. Το χοιρινό ψήνεται με μια αργή διαδικασία, αρωματισμένο με διάφορα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι για να έξτρα γεύση. Μπορείς να τα βρεις στις αγορές ή τα deli. Το τρυφερό χοιρινό ταιριάζει υπέροχα με την τραγανή τσιαπάτα κι είναι ένα χορταστικό και νοστιμότατο γεύμα για τον δρόμο.
Maritozzi
Αν θέλεις κάτι γλυκό για να συνοδέψεις τον εσπρέσο σου το πρωί, τα maritozzi είναι η τέλεια ιδέα διότι η γλύκα τους δένει φανταστικά με την πίκρα του έντονου καφέ και θα σε ξυπνήσει υπέροχα. Στα περισσότερα καφέ και φούρνους, τα maritozzi βρίσκονται πρώτη θέση στις βιτρίνες τους. Το ψωμάκι τους γίνεται από γλυκό ζυμάρι που γεμίζει με πλούσια κρέμα. Λίγη άχνη ζάχαρη για επικάλυψη και είναι έτοιμα να τα καταβροχθίσουμε!